Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

MSZP: a kormány csorbítja a dolgozók jogbiztonságát

Az MSZP szerint elhibázott az a kormányzati gondolkodás, amely a foglalkoztatás bővülését és a munkaerőpiac rugalmasságát egyedül a munkavállalói jogok leépítésében találja meg.
Az ellenzéki párt országos demonstrációsorozatot indít, amennyiben a kabinet nem állítja helyre az érdekegyeztetés intézményi rendszerét, és nem biztosítja a sztrájkhoz való jog gyakorlását.

Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke szombati telefonos sajtótájékoztatóján az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet a rugalmas biztonság alapelvét hirdette meg, amit Magyarországnak is érvényesítenie kell. A munkaerőpiacon egyszerre kell érvényesülnie a rugalmasságnak és a munkavállalói jogbiztonságnak is - húzta alá.

Éppen ezért elfogadhatatlan, hogy a kormányzat csorbítja a dolgozók szociális és jogbiztonságát. Elfogadhatatlan az is, hogy a kabinet lenullázza a szociális párbeszéd intézményeit, és az új sztrájktörvénnyel ellehetetleníti a munkavállalók érdekképviseletét - mutatott rá. Hozzátette: ennek legfrissebb példája, amikor a BKV-szakszervezetek sztrájkhoz való kérelmét a bíróság elutasította.

Az MSZP szerint az is elfogadhatatlan, hogy alapvető jogszabályokat egyéni képviselői indítványként tárgyal a parlament, és így kikerüli az előzetes jogi érdekegyeztetés kötelezettségét.

A kormánynak új szemléletre van szüksége, amelyben nem legyőzni kell a munkavállalókat, a dolgozókat vagy a kisvállalkozókat, hanem együttműködni kell velük - jelentette ki a szocialista politikus.

Új feladat az ellenzék számára is, hogy ilyen erős túlhatalommal szemben védeni kell az állampolgári, munkavállalói érdekképviseletek minden lehetséges intézményesült és informálisan működő fórumát. Ugyanis a szociális párbeszéd nem öncélú, az közérdeket testesít meg, az a munkabéke fenntartásának eszköze - mutatott rá Simon Gábor.

Megfogalmazása szerint az Országos Érdekegyeztető Tanács lecserélése egy "traccspartira" - azaz a Nemzeti Gazdasági Tanácsra -, az jó a kormánynak, de nem jó a munkavállalóknak, és végeredményben a munkaadóknak sem.

Az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul függessze fel az Orbán-csomag keretében tervezett, illetve már bevezetett szegényellenes és dolgozóellenes intézkedéseket, és a munka világának szereplői által adott javaslatok, vélemények ismeretében alakítsa politikáját. Állítsa helyre az érdekegyeztetés intézményi rendszerét, biztosítsa a sztrájkhoz való jog gyakorlását, és ne fenyegesse a továbbiakban a közszférában dolgozó munkavállalókat - mondta.

Ellenkező esetben akár országos demonstrációsorozat indításával lép fel az MSZP a munkavállalók támogatása érdekében - jelentette ki Simon Gábor.

Olvasóink írták

 • 5. unknown 2011. július 16. 16:15
  „"...mutatott rá Simon Gábor.
  Megfogalmazása szerint az Országos Érdekegyeztető Tanács lecserélése egy "traccspartira" - azaz a Nemzeti Gazdasági Tanácsra -, az jó a kormánynak, de nem jó a munkavállalóknak, és végeredményben a munkaadóknak sem. ..."

  Már mé´ nem jó? Mert más neve van az egyeztető fórumnak? Vagy itt nem adnak pogácsát? Vagy másik épületbe kellene menni, mint a megszokott? Hihetetlen. Eddig három egyeztető fórum volt, ezeket vonták össze egy rendszerbe. Ha valamiről tárgyalni, egyeztetni akarnak, akkor itt kell kopogtatni. És nem az utcán.”
 • 4. csergemerge 2011. július 16. 15:45
  „Az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul függessze fel az Orbán-csomag keretében tervezett, illetve már bevezetett szegényellenes és dolgozóellenes intézkedéseket....

  Talán inkább az mszmp-nek kellett volna/ kellene a dolgozók oldalára állnia.
  Nem a nemzetközi tőke érdekeit védenie.
  Nem a szegények sorsát kifizethetetlen hitelek népszerűsítésévell nehezítenie.
  Nem a külföldi, multinacionális cégeket támogatnia közpénzből
  Nem végzetesen eladósítania országunkat...

  Nincs erkölcsi alapjuk semmilyen kritikához!”
 • 3. Írástudatlan 2011. július 16. 13:36
  „Ilyen mint a Magyar birka nép nem is érdemel mást!”
 • 2. deszkás 2011. július 16. 13:34
  „ROXY! Naggyon jó!”
 • 1. Roxy08 2011. július 16. 13:09
  „Hááááát! Egyik kormány ellen sem véd semmilyen biztonsági öv. De már a légzsák sem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öthetes közigazgatási szünet kezdődik hétfőn

A központi államigazgatásban hétfőn megkezdődik és augusztus 20-ig tart a közigazgatási szünet. Tovább olvasom