Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Nem bűnös a jogtalanul doktori címet használó képviselő

Tárgyalás nélkül szüntette meg a bíróság a büntetőeljárást Salgótarján fideszes alpolgármestere ellen, aki doktori címet használt, bár nincs felsőfokú végzettsége.
Fenyvesi Gábor ellen ötrendbeli közokirat-hamisítás bűntette és négyrendbeli magánokirat-hamisítás miatt indult eljárás. A férfi 1999-ben végzett a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyetemén. 2001-től használta a doktori címet, noha az intézmény nem jogosult államilag elfogadott diploma kiadására, így az alpolgármesternek doktori címe sem lehet.

Barsi József, a Nógrád Megyei Bíróság szóvivője közölte: a bíróság szerint az alpolgármester nem követett el bűncselekményt, mert a jogszabályok szerint a név családi és utónévből áll, a doktori cím nem része a személyazonosító adatnak. Így sem használata, sem mellőzése nem befolyásolja a személyazonosítást.

A testület megállapította, hogy mindazok a közokiratok, amelyekbe Fenyvesi Gábor aktív vagy passzív közreműködésével doktori címet jegyeztek be, nem minősíthetők hamisnak, vagy más nevére szóló okiratnak. A bíróság szerint Fenyvesi Gábor ügyében "legfeljebb" jogosulatlan címhasználat szabálysértésről lehet szó. Ennek megvizsgálására a rendőrségnek van hatásköre, ezért a jogerős döntés megszületése után a bíróság a rendőrségnek küldi meg az iratokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyedi elbírálás kérhető áprilitól a regisztrációs adóra

A tervek szerint áprilistól lehetőséget adna egyedi elbírálásra a regisztrációs adóról szóló… Tovább olvasom