Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Népszerű béren kívüli juttatások

Átfogó felmérést készít a hazai béren kívüli juttatások helyzetéről a Merces. Az oldal széles körű tájékoztatást ad a bérek és fizetések kérdésében munkavállalóknak és munkáltatóknak egyaránt. Az elemzésből kiderül, Magyarországon élet- és balesetbiztosítást kapnak a legtöbben, pluszszabadságot a legkevesebben.
Széles körű felmérést készít a hazai cafeteria rendszerről kiadónk, a Lapcom Kft. érdekeltségi körébe tartozó Workania állásportál a Merces fizetési felmérés segítségével. A merces.hu oldal októberben kezdte meg működését, és mára 56 ezer magyarországi alkalmazott béradatait tartalmazza. Az adatbázis folyamatosan frissül. Napi 250-300 munkavállaló által kitöltött kérdőívvel bővül, és egy-egy személy adatait maximum egy évig archiválja. Az oldal segítségével mindenki kiderítheti, hogy foglalkozásának, tapasztalatának, lakóhelyének nagyjából milyen bér felel meg, „mennyit ér" pillanatnyilag a munkaerőpiacon. Életszerű, friss számokat közöl, melyek tájékozódási pontként működhetnek minden munkabérről szóló tárgyalás előtt.

A felmérés alapján a munkáltatók körében legnépszerűbb, 31 százalékos juttatás az élet- és balesetbiztosítás, ami többek között a hazai adózás sajátságainak is köszönhető. Második az alkalmazottak képzése és a munkába járás költségeinek térítése holtversenyben, 28-28 százalékkal. A két juttatás nem azonos csoportokra vonatkozik: míg a munkába járás költségeit az alacsonyabban képzettek és az állami alkalmazottak kérik gyakrabban, addig a képzés inkább az amúgy is magasan kvalifikáltak és a magánszférában dolgozók „előjoga".

Népszerű kiegészítés az utazási költség térítése. Illusztráció: Schmidt Andrea
Népszerű kiegészítés az utazási költség térítése.
Illusztráció: Schmidt Andrea

A munkavállalók 18 százaléka kap ingyenitalt a munkahelyen – ez a víztől az üdítőig bármi lehet –, 16 százalékuknak jár nyugdíjbiztosítási hozzájárulás, és szintén 16 százalék kap magáncélra is céges telefont. Százból 14 ember egészségéhez járul hozzá a munkahely, rugalmas munkaidő 11-nek jár. Magáncélú laptopot tíz százalékuk kap, hat, öt, négy és három százalékuk céges autót, sporthozzájárulást, hétvégi rendezvényeket és pluszszabadságot élvezhet.

Természetesen a felmérés adatai és számai nem az ország összes munkavállalójára igazak, hiszen nem kap minden 10. magyar dolgozó céges notebookot. A felmérés csak azok körében vizsgálja a cafeteria használatát, akik egyáltalán kapnak bármilyen béren kívüli juttatást.


Érdekes a hazai helyzetet összevetni például a szlovákiaival, ahol a merces.sk-t vizsgálva úgy tűnik, kedvezőbb a helyzet. A szlovákiai munkaerő az élet- és balesetbiztosítás, illetve az egészségügyi ellátás kivételével minden kategóriában ellátottabb, mint a magyar. A rugalmas munkaidő és a hétvégi céges rendezvény háromszor annyi embernek jár, a pluszszabadság több mint négyszer annyi munkavállalót érint.

Workania.hu

A Workania a szlovák Profesia csoporthoz tartozik, mely kiadónk, a Lapcom Kft. tulajdonában van. A www.workania.hu weboldal 2006-ban csatlakozott a számos munkaközvetítő oldalt felvonultató mezőnyhöz, az ezt kiegészítő merces.hu portál pedig most indult. Havi 150 ezres látogatottságával a workania.hu mára a piac harmadik legnépszerűbb portálja, szlovák testvéroldala, a www.profesia.sk hazájában már piacvezető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magasabban röpködnek az építési bírságok 2008-ban

Differenciált építésfelügyeleti bírságokkal sújtja a szabálytalankodókat az a kormányrendelet, amely korábbi jogszabályokat módosít. Tovább olvasom