Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Nógrádi: a kormány nem tud válaszolni a gazdasági válságra

Nógrádi Zoltán szerint a magyar kormány nem tud válaszolni a gazdasági válságra, de nem azért mert nem akar, hanem mert nincs rá nemzeti eszköze.
Szó sincs arról, hogy Magyarország más uniós tagállamok adófizetőinek pénzére vadászna - mondta csütörtökön Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az európai ügyek bizottsága előtt, ahol az európai tanács múlt vasárnapi ülésén történtekről számoltak be. Nógrádi Zoltán a Fidesz képviselője elmondta: a Magyarország által vasárnap kezdeményezett négypontos 180 milliárdos európai stabilizációs és integrációs csomag módszertanilag hibás, hiszen a saját nehéz helyzetének eltakarására a többi régiós országot próbálja "díszletnek használni," ezért a többi ország "kénytelen elutasítani a programot."

Gyurcsány Ferenc a bizottság előtt közölte: a vasárnapi informális eu-csúcsra három hivatalos javaslatot készített Magyarország. Az első szerint az EU-nak világossá kell tennie, hogy egy anyavállalatnak nem segíthet úgy egy tagállam, hogy az nem vonatkozik az anyacég más országokban lévő leányvállalataira. A második szerint végig kell gondolni az euró bevezetése menetének felgyorsítását, végül pedig az állami jegybankok és az Európai Központi Bank (EKB) együttműködését kell javítani.

Ezen felül vetett fel informális úton a magyar kormány a 180 milliárd eurós stabilizációs és integrációs csomagot, amelynek négy eleme van. Eszerint egyrészt a valutalapnak és az Európai Központi Banknak forrásokat kellene biztosítania az országoknak, másrészt meg kell erősíteni az európai bankokat úgy, hogy ki kell mondani: ha valamely tagállam támogat egy anyabankot, akkor nem kötheti ki, hogy ez a forrás nem juthat el a más tagállamokban működő leánybankokhoz. A harmadik elem alapján a közép-kelet-európai régióban közös fellépéssel és uniós közreműködéssel a vállalati rövid távú hiteleket át kell ütemezni hosszú távú hitelekké, végül pedig új uniós források, hitelek és támogatások segítségével közvetlenül kell támogatni az országok reálgazdaságait.

A miniszterelnök csütörtökön hangsúlyozta: szerinte ez a négy fontos és jó javaslat, amelyre igenis szükség van, mert nem lehet nemzeti programokkal megoldani a globális és régiós válságot. A kormányfő szerint egyelőre nem érkeztek a magyarországinál újabb és jobb régiós megoldási javaslatok , ezért is kell kitartani a magyar álláspont mellett, hiszen az nem Magyarországról szól elsősorban, hanem az egész közép-kelet-európai régióról.

Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán ezzel szemben úgy érvelt, hogy a magyar kormány nem tud válaszolni a gazdasági válságra, de nem azért mert nem akar, hanem mert nincs rá nemzeti eszköze. Az ellenzéki politikus szerint a magyar javaslat nem szakmailag, hanem módszertanilag rossz. Mivel ugyanis Magyarország a saját rossz helyzetét akarta a többi régiós tagállammal palástolni, ezért ezek az országok kénytelenek voltak elutasítani a javaslatot, hogy ne keltsék azt a látszatot, hogy Magyarországhoz hasonló helyzetben vannak.

A fideszes képviselő szerint Magyarországot ezen próbálkozásai szigetelik el a régió többi országaitól. Nógrádi emlékeztetett rá, hogy a piac minden esetben beárazza Gyurcsány Ferenc szavait: a múlt heti parlamenti beszéde alatt, illetve a brüsszeli és londoni látogatásai után is 4-6 forintot esett a forint-euró árfolyama.

A Fidesz úgy ítéli meg: a jövőben Gyurcsány Ferencnek a továbbiakban megfontolt és a partnerekkel előre egyeztetett tervekkel kellene csak kilépnie az európai porondra, mert a kormány hibáit a magyar adófizetők fizetik meg.

Gyurcsány Ferenc válaszában élesen bírálta a Fideszt. Szerinte ma Magyarországon az a helyzet, hogy az MSZP, az SZDSZ és az MDF azon dolgozik, hogyan lehetne a válságból a legkevesebb költségvetési és szociaálsi veszteséggel kilábalni, a Fidesznek pedig csak annyi a programja, hogy "a baloldal ráront nemzetére, a miniszterelnököt pedig a Dunába kell lőni." Gyurcsány elfogadhatatlannak tartja, hog a Fidesz 1996 óta azzal épít támogatást, hogy szembemegy a reformokkal.

A kormányfő hangsúlyozta: hiányoznak az unión belül a nemzeti megoldások mellől a régiós és globális megoldások.

Olvasóink írták

 • 4. StatusQuo 2009. március 05. 22:13
  „A Mórakertben érintett a Mórahalmi önkormányzat is!És csődközeli helyzetbe van!Nógrádi ur!Ezzel az önkormányzat is veszélybe került.,mivel részvényes.”
 • 3. pampus 2009. március 05. 19:12
  „Szerintem pedig ez a kormány nagyon ügyesen masírozik a bukásuk felé! No nem az ellenzék jogos és időszerű kritikái, hanem a vezetéshez nem értés miatt, hisz ez a képességük sosem volt meg! No és nem is lesz soha!”
 • 2. achilleus 2009. március 05. 13:04
  „Ez valahogy kimaradt: Nógrádi:
  - Magyarországnak nem sikerült eredményt elérnie ezen a rendkívüli tanácsülésen. Saját maga helyzetén nem javított, sőt talán még rontott is. Ha finoman fogalmazunk, akkor elmondhatjuk, hogy nehéz helyzetbe hoztuk a régió többi országát és elhatárolódásra köteleztük azokat a partnereket, akikkel együtt kellene együtt mozognunk - jelentette ki Nógrádi Zoltán fideszes országgyűlési képviselő.”
 • 1. achilleus 2009. március 05. 12:08
  „"a Fidesznek pedig csak annyi a programja, hogy "a baloldal ráront nemzetére, a miniszterelnököt pedig a Dunába kell lőni." Mondja Gyurcsány.
  Szeretném megkérni a miniszterelnök urat, vagy valamelyik fullajtárját, hogy legyen szíves idézni olyan hivatalos fideszes dokumentumot, amiben az utóbbi szerepel. Amennyiben nem tud ilyet, akkor rágalmaz, gyűlöletet kelt, akkor a miniszterelnök úr alkalmatlan arra, hogy megszólaljon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folyóba hajtotta lovát

Több napon keresztül ütlegelte saját lovát egy vilmányi férfi, az állat ennek ellenére nem pusztult… Tovább olvasom