Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Nyomozók vizsgálják a móri gyilkos naplójából írt könyvet

Vizsgálják a nyomozók azt a könyvet, amelyet Nothoff Ingrid bűnügyi újságíró írt a móri vérengzéssel gyanúsított Nagy László naplója alapján.
A férfi ugyanis a mészárláson túl több bűncselekményt is említett a kéziratában. Az még kérdéses, hogy a naplót hogyan tudta a börtönből kijuttatni a később öngyilkosságot elkövető férfi.

A nyolc halálos áldozatot követelő móri vérengzéssel gyanúsított Nagy László börtönben írt naplóját postán küldte el feleségének. Ezután jutott hozzá Nothoff Ingrid és a nyomozókkal egyeztetve könyvet írt belőle.

Nagy László részletesen írt naplójában a bankfiókban történt bűncselekményről, mindezt úgy, mintha egy "szerb tömeggyilkos" bizonyos Rado és társai követték volna el. Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője elmondta, hogy ilyen személy a nyomozás közben nem került látókörükbe és a külföldi hatóságok sem tudnak a megnevezett csapatról. Ezek tehát fiktív személyek, akikre Nagy László saját szerepét vetítette ki. Egyrészt azért hogy hárítsa a felelősséget, másrészt pedig így egy burkot képzett maga körül, hogy a számára két igen fontos ember - édesanyja és felesége - ne távolodjon el tőle.

A naplóban a móri vérengzésen kívül más bűncselekményekről is ír. Bencze József országos rendőrfőkapitány utasítást adott arra, hogy minden állítást vizsgáljanak ki, valósak-e, vagy csak kitaláltak. Az biztos, hogy szó van a könyvben egy dunakeszi fegyvermester eltűntetéséről, akinek földi maradványait már megtalálták a rendőrök. Az azonban még továbbra is kérdéses, hogy a többi bűncselekmény megtörtént-e.

Bencze József elmondta azt is, hogy véleménye szerint a naplóban leírtak már nem befolyásolhatják a móri ügyet. "A rendőrség kellő alapossággal és szakmaisággal derítette fel másodikra nekifutásra ezt az ügyet" - fogalmazott a főkapitány. Hozzátette azt is, hogy első körben a rendőrség hibázott, ezzel szembe kell nézni, amit meg is tettek.

Az még kérdéses, hogy a börtönben előzetes letartóztatásban lévő Nagy László hogyan juttatta ki a csaknem százoldalas kéziratot. Azt ugyanis a nyomozók is elismerték, hogy tudtak arról, hogy a férfi mit ír. Nothoff Ingrid leszögezte, hogy a férfi feleségének postán juttatta ki az irományt a büntetés-végrehajtás tudta nélkül.

Az Erste Bank móri fiókját 2002 májusában támadták meg fegyveresek. Nyolc embert megöltek, a pénzintézetből 7,3 millió forintot vittek el. A mészárlás miatt korábban már jogerősen elítélték Kaiser Edét, és vádat emeltek Hajdú László ellen is. A rendőrök 2007 februárban fogták el két férfit, akiket meggyanúsítottak a bankrablással. Nagy László nyáron a börtönben öngyilkos lett. Tehát a bankrablásban konkrétan résztvevők közül már csak egy ember él, őt előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaéléssel vádolják.

Olvasóink írták

  • 3. exe 2008. július 02. 15:00
    „Történt már ilyen,hogy szerb ül,15 milliá fegyveres rablás miatt,és a többiekmeg élik világukat kinn...”
  • 2. matriné 2008. július 02. 08:58
    „Unalom űzés! Eső után köpönyeg? Hát, ha egyszer a bűnmegelőzés ismeretlen fogalom ebben az országban hát had olvasgassanak erre van bőben idő! Mindegy ezeknek kit ítéltetnek el,hisz a felelősség sem ismeretes az ilyen "hatóságoknál". Ezért nincs Magyarországon a "Helyszínelőkről" filmsorozat!”
  • 1. 621 2008. július 02. 06:23
    „Számomra nem csak az a kérdés, hogyan jutott ki az iromány, hanem az is ki ölte meg és miért a börtönben a fickót. Nagyon profi tanuelnémítás volt.... Természetesen egy bankrablás ügyében ahogy a gyengeelméjü rendőrök próbálják belesulykolni a köztudatba...??? röhej!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áramot vezetett a kerítésbe: egy halott, két sérült

Egy ember meghalt és ketten megsérültek, miután egy olyan ház udvarára akartak bemenni, ahol a… Tovább olvasom