Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Olcsóbb parkolást szeretnének a pécsi városvezetôk

A parkolási díjak és a fizetős övezetek csökkentését szeretné elérni a városvezetőség Pécsett a jövőben, és ennek érdekében akár szerződést is bontana a parkolók üzemeltetőjével - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Páva Zsolt (Fidesz) polgármester.
A közgyűlés várhatóan csütörtökön dönt arról, hogy felhatalmazza őt és a vagyonkezelő cég képviselőit, kezdjenek tárgyalásokat a mostaninál "polgárbarátabb" parkolási szisztéma kialakításáról - mondta a politikus. Ehhez módosítani kellene a parkolókat üzemeltető, budapesti székhelyű Gámán Kft.-vel fennálló szerződést, amelynek a felmondását sem tartják elképzelhetetlennek, mert az a céljuk, hogy rövid időn belül saját kézbe vegyék a parkolást, a befolyó pénz jelentős részét pedig a közlekedés fejlesztésére fordítsák - tette hozzá.

A város január végéig szeretné lezárni a kérdést, és a polgármester úgy tudja, hogy a Gámán képviselői hajlandóak tárgyalóasztalhoz ülni.

Páva Zsolt a törekvés indokaként azt hozta fel, hogy az elmúlt években jelentősen kitolódtak a parkolási zónák határai és nőttek a díjak is. A jelenlegi rendszer sem neki, sem a lakosságnak nem tetszik, helyette olyat akarnak, amely igazságos és "megszünteti az anomáliákat".

Nagy Róbert ügyvéd, az önkormányzatnak parkolási ügyben jogi segítséget nyújtó Társaság a Közérdekű Adatokért (TAKA) elnevezésű közhasznú szervezet képviselője azt mondta: a Gámán Kft. szerződés szerint 2011. október 31-ig üzemeltetheti Pécs parkolóit, és rendkívüli felmondás esetén kártérítésre tarthat igényt. Arra, hogy mekkora összeg jöhet szóba, és a cégnek, valamint a pécsi önkormányzatnak mekkora bevétele származik a pécsi parkolási díjakból, sem Nagy Róbert, sem Páva Zsolt nem tudott válaszolni.

Nagy Róbert megjegyezte ugyanakkor, hogy a TAKA szerint semmis a Gámán Kft. és a vagyonkezelő Pécs Holding elődje, a PVV Zrt. között 2003-ban, a parkolók üzemeltetésére létrejött szerződés, mert az ilyen megegyezéseket a koncessziós törvény alapján 2002-től a közgyűlésnek kellett volna jóváhagynia, ami nem történt meg.

Olvasóink írták

 • 1. Walaky 2009. december 14. 16:58
  „Itt (Pécs) olcsóbban lehet parkolni, mint Szegeden!
  Itt ráadásul jegykiadó gép van.
  Majdnem átharaptam a torkát két éve egy magát ellenőrnek kiadó pasasnak Szegeden, mert szerinte a kilukasztott papír darabjait az ablakba kellett volna tennem.
  Mondtam neki, hogy táguljon és jöjön vissza rendőrrel, ha nem teszi lecsapom.
  No, nem ez a lényeg.
  Páva elvtárs bemutatót tart az országnak, hogy mi is vár ránk, ha Viktorék győznek:(
  Persze a MI zsebünkre...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrökre is rátámadt az őrjöngő apa

Az ablakon menekült ki a házból őrjöngő apja elől egy hat- és egy négyéves kislány vasárnap este a… Tovább olvasom