Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Orbán: csak a Fidesz-KDNP képes az ország problémáinak megoldására

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az elmúlt egy évben kiderült és bebizonyosodott, hogy a Fidesz és a KDNP szövetsége az egyetlen pártszövetség, amely képes az ország problémáinak megoldására. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Lázár János arról beszélt az "évértékelő" Fidesz-KDNP-frakcióülés után, hogy december közepéig egy igen "erőltetett", továbbra is kellő határozottságot és felkészültséget igénylő törvényhozási szakasz vár a képviselőkre.
Orbán Viktornak a tanácskozáson elmondott felszólalásáról szóvivője, Szijjártó Péter tájékoztatta az újságírókat, kifejtve: a kormányfő azzal "biztatta" a képviselőket, hogy az elkövetkezendő fél évben legalább olyan intenzív munka vár rájuk - például a sarkalatos törvények, az új választási rendszer és a gazdasági stabilitást célzó javaslatok megalkotása miatt -, mint azt az elmúlt egy évben megtapasztalták.

A miniszterelnök - folytatta a szóvivő - köszönetet mondott a kormánypárti frakciószövetség képviselőinek azért a "megfeszített munkáért", amelyet az elmúlt egy évben végeztek. Orbán Viktor értékelése szerint jó együttműködés alakult ki a kormány és a képviselőcsoport között, utóbbi pedig mindig nyitott volt a kormányzati elképzelések megfontolására, támogatására. A képviselők kezdeményezte törvényjavaslatokat kifejezetten jónak és helyesnek vélte.

Az elmúlt egy év legfontosabb fejleménye az volt, hogy az ország a saját lábára tudott állni a megfeszített kormányzati intézkedéseknek és parlamenti munkának köszönhetően - idézte a kormányfő szavait Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy mindemellett sikerült olyan gazdasági átalakításokat végrehajtani, amelyek visszaadták a munka tisztességét. Orbán Viktor külön kiemelte az arányos adórendszert, amely a családokat és a gyermekvállalást támogató elemeket is tartalmaz.

Szólt arról is, hogy a parlamenti frakciónak ugyancsak nagy szerepe volt a transzatlanti kapcsolatok megerősítésében, a környező országokkal való jó viszonyban és a Kínával kötött "újfajta" szövetség megkötésében.

"Kifejezetten sikerült jövőt nyitni" - összegezte a kormányoldal lépéseit Orbán Viktor, példaként említve az államadósság visszaszorítását, a nemzeti ipar újjáélesztése érdekében való intézkedéseket.

A tanácskozás után tartott sajtótájékoztatóján Lázár János frakcióvezető elmondta: szeptember 7-től 9-ig háromnapos frakcióülést tart majd a Fidesz-KDNP, amellyel összefüggésben Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök kezdeményezte, hogy a képviselőcsoport tárgyaljon akkor egyebek mellett az igazságszolgáltatás átalakításáról, az új választójogi törvényről, az oktatás, az egészségügy és a közösségi közlekedés átalakításáról, valamint egy földtörvénycsomag megalkotásáról is. Ebből következik, hogy december közepéig egy igen "erőltetett", továbbra is kellő határozottságot és felkészültséget igénylő törvényhozási szakasz vár a képviselőkre - tette hozzá.

Lázár János is utalt az önálló képviselői indítványok számára, hangsúlyozva: az, hogy egy parlamenti képviselő egyéni indítványt terjeszt a Ház elé, nem gyengíti, hanem erősíti a parlamenti demokráciát. Tájékoztatása szerint 2010 májusa óta 266 törvényt fogadott el az Országgyűlés, amelyből 145-öt javasolt a kabinet.

A jövőről szólva - idézte Orbán Viktort Lázár János - azt mondta: 2012-ben az átalakított, új rendszerek működőképességét kell kipróbálni, 2013-ban végbemehet egy konszolidációs időszak, 2014-ben pedig meg kell próbálni bizalmat kérni a folytatáshoz.

A frakcióülésen téma volt a választási rendszer átalakítása is, amellyel kapcsolatban Lázár János úgy nyilatkozott: teljesen érthetetlen az az újabb politikai "bojkottkísérlet", amellyel például az LMP próbálja megközelíteni a választójogi jogalkotást.

Utalva az LMP-s Karácsony Gergelynek az ellenzék alkotmánykorrekciós szövetségére vonatkozó sajtónyilatkozatára, a frakcióvezető azt mondta: "láthatóan alakulóban van egy LMP-Jobbik-MSZP-koalíció", amelyben a demokráciára való hivatkozással próbálnak koalíciót alkotni a Fidesszel szemben. Hozzátette, szerinte az igazi veszély a demokráciára az, ha valaki parlamenti képviselőként olyanokkal létesít kapcsolatot és vállal közösséget, akik "nyíltan zsidóznak és cigányoznak heti menetrendszerességgel a parlamentben".

Olvasóink írták

 • 10. Ferrer 2011. július 13. 01:22
  „Remélem, LMP és Jobbik nem fog soha koalíciót kötni az MSZP-vel, kb. kinyírnák magukat. Viszont semmi kétség, hogy az együttműködésben és kompromisszumkészségben van a jövő (ja, és nem "nemzeti együttműködésre" gondolok)”
 • 9. Queenmargareth 2011. július 12. 20:24
  „ha nem tapossa el a fidesz, akkor mégsem lesz egypártrendszer:)mármint nyelvtanilag”
 • 8. Queenmargareth 2011. július 12. 19:37
  „Hova tűnnek a reggeli cikkek?”
 • 7. Larsson 2011. július 12. 17:55
  „Tök jó, hogy itt több mint 1 éve minden szuper, mindenki jól járt az új "adórendszerrel", megvédtek bennünket a csúnya bankoktól, multiktól, beintettek az imf-nek, a rokiknak, az eu elnökség a legjobb fél évét produkálta elnökségük alatt, stb-stb... Kár, hogy az ember ezeket nem így érzi, ezért majd jön a jókedv kommandó és mindenki örülni fog mindennek! Vagy mégsem???”
 • 6. bánki 2011. július 12. 17:28
  „A jelek szerint a FIDESZ nem húzza ki a következő három évet.

  Időnként már nem is dilettáns döntéseket hoznak, hanem már az ,,ittas vezetés" kategóriája.

  Sajnos a baloldal padlón van. Az LMP valami liberális gittegylet. A Jobbik éppen most kezd kialakulni.

  Marad a káosz !”
 • 5. nyomdasz63 2011. július 12. 17:09
  „És tessék mondani,hol van most akciós szemüveg vásár? Mert szerintem rosszul látja...vagy nem is szemüveges?”
 • 4. qrumpli 2011. július 12. 16:55
  „Éljen a király és le az ellenfeleivel!
  Mit képzel a nép? Csak úgy simán hőzöngeni?”
 • 3. Mizujs 2011. július 12. 15:34
  „"....a frakcióvezető azt mondta: "láthatóan alakulóban van egy LMP-Jobbik-MSZP-koalíció", amelyben a demokráciára való hivatkozással próbálnak koalíciót alkotni a Fidesszel szemben.

  Kár, hogy még csak alakulóban van az a koalíció, mert már rég ezerrel kellene működnie!”
 • 2. skyzo50 2011. július 12. 15:11
  „Valóban megfeszített munka kell ahhoz, hogy tucatnyi oldalból álló törvénymódosítókat a megkapástól számított 5 percen belül valaki végigolvasson, átgondoljon, majd azokról felelősségteljesen szavazzon. Különösen nehéz lehet ez akkor, ha még a javaslatot benyújtó bizottság vezetője sem tudja, hogy ki is az értelmi szerzője annak a bizonyos javaslatnak, kihez lehetne fordulni felvilágosításért - mint például Balsai István, aki a dohánytermékek adóját módosíttatta az alkotmányügyi bizottság nevében. (Nem ide tartozik, de gondolom annak is mindenki örül, hogy egy ilyen emberből alkotmánybíró lehet, 12 évre.)
  Vagy még frissebb az egyházügyi törvény: egy változatról vitáznak hetek óta, akit érint, próbál véleményt mondani, felkészülni, majd hirtelen a szavazás napján a lényeget teljesen felforgatják - hát igen, ez a "forradalmi" lendület...”
 • 1. StencilAtya 2011. július 12. 14:41
  „efelől kétségem sem volt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lázár: ˝erőltetett˝ őszi törvényhozási munkára kell számítani

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint december közepéig egy igen "erőltetett", továbbra is… Tovább olvasom