Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Orbán: lemerültek az akkumulátoraim

Vagyonadó és ingatlanadó sem lesz Magyarországon - jelentette ki a kormányfő.
Vagyonadó és ingatlanadó sem lesz Magyarországon, és a kormány nem változtat a tranzakciós illetéken sem - jelentette ki Orbán Viktor a Hír TV-nek adott interjúban, amelynek előzetesét az mno.hu tette közzé. Az interjút este sugározza a csatorna.

A miniszterelnök hangsúlyozta: ebben a kérdésben biztosan nem engednek a Nemzetközi Valutaalapnak és az Európai Uniónak.

Orbán Viktor szerint a kérdést úgy kell feltenni, hogy az ingatlanadó szolgálná-e Magyarország érdekét, hozzásegítené-e ahhoz, hogy kihozza magából azt, ami egyébként tehetségben és képességben benne van. "Nem segítene hozzá" - adta meg a választ a kormányfő.

Logikusnak és elkerülhetetlennek nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a tranzakciós illeték nemzeti bankra való kiterjesztését a Hír TV Rájátszás című műsorában kedden. A jegybank megadóztatásának esetleges nemzetközi vétóját érintő kérdésre kijelentette: a magyar parlament döntéseit senki sem tudja megvétózni. A kormányfő arra számít, hogy az IMF-tárgyalások a nyár végén kezdődnek meg.

"Az IMF most jön, körülnéz, és valamikor majd inkább a nyár végén, mint a közepén lesznek tárgyalások is" - mondta a Nemzetközi Valutaalappal (IFM) folytatandó tárgyalások menetrendjéről a miniszterelnök, majd úgy fogalmazott: a kormány az IMF feltételeinek azt a részét tudja elfogadni, amelyről "hisszük mi, magyarok, hogy ha azt megtesszük, akkor az jobbá teszi Magyarországot".

A kormányfő beszélt arról is: Európa néha egy múzeumra emlékezteti, ugyanis a mostani válsághelyzetet azokkal az eszközökkel próbálja kezelni, amelyeket a múltban használt, ám ezek már nem működnek. Magyarország viszont "nem szerénykedett" olyan megoldásokat kitalálni, amelyek nem a múlthoz tartoznak, hanem a jövőt építik: ilyen volt a bankadó, a multiadó, most pedig bevezeti a kormány a pénzügyi tranzakciós illetéket - sorolta, hozzátéve: utóbbi szerinte sokkal jelentősebb, mint azt gondolják. A következő egy-két év érdekes kérdésének tartja, hogy ez az új teherforma mennyire képes válságkezelő eszközként, illetve a jövő egyik legfontosabb államháztartási bevételeként szolgálni.

A tranzakciós illetéknek a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) való kiterjesztése a kabinet szerint logikus, szükséges és elkerülhetetlen - jelentette ki Orbán Viktor. Arra a kérdésre, van-e vészforgatókönyv arra az esetre, ha mégsem terjeszthetik ki az illetéket a jegybankra, azt válaszolta: Magyarországot a magyarok kormányozzák, "ha egyszer a magyar Országgyűlés úgy döntött, hogy tranzakciós illeték lesz, meghatározta annak a körét, akkor az úgy lesz".

"A magyar parlament döntéseit senki sem tudja megvétózni" - felelte arra a kérdésre, mi történik akkor, ha az Európai Központi Bank (EKB) vagy az IMF megvétózza az MNB megadóztatását, és így nem folyik be a várt pénz, a munkahelyvédelmi terv fedezete. Hozzátette, az EKB-nak véleménynyilvánítási joga van, az álláspontját meg kell hallgatni, de a döntésben való részvételre semmilyen lehetősége nincs. A kormányfő kizártnak nevezte, hogy a pénzintézetek teljesen áthárítsák az illetéket az emberekre.

Kitért az államadósság szintjére is, bűnténynek, Magyarország elleni merényletnek nevezve, hogy 2002 és 2010 között jelentősen nőtt annak mértéke. Jelenleg - árfolyamtól függően - a GDP 76-78 százaléka közötti sávban van az államadósság - jelezte, hozzáfűzve: folyamatosan meg kell újítani az adósságot, aminek négy lehetséges forrása van. Ide sorolta a belső megtakarítást - megjegyezve, hogy néhány hónap alatt több mint százmilliárd forint értékben vettek magyar állampolgárok magyar állampapírt -, a nyugati pénzpiacokhoz, valamint a nemzetközi pénzügyi szervezetekhez fordulást és a keleti pénzpiacokra való visszatérést. "Mi mind a négy hangszeren játszunk" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, az IMF-tárgyalások közeljövőbeli elkezdése értékelhető-e úgy, hogy az ellene szervezett nemzetközi puccskísérlet megbukott, a kormányfő azt felelte: "nekem nem személyes ellenségeim vannak", de például a bankadó "fáj valahol", s azoknak a nagyrészt külföldi nagytőkéscsoportoknak, amelyeknek ez fáj, minden pénzt megér, hogy a magyarországi kurzust megváltoztassák, hasonlóan nagy telekommunikációs vállalatoknak, energiacégeknek.

"Erre vezetem vissza leginkább azokat a kísérleteket, amelyek rendszeresen a kormány politikájának befolyásolására irányulnak" - mondta, kijelentve ugyanakkor, hogy azokat a csatákat, amelyeket "mi magunk robbantottunk ki a saját, szokásostól eltérő, innovatív intézkedéseinkkel, (...) megnyertük". Megjegyezte, a januári békemenet jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a kormány most is stabilan áll a lábán.

Azzal kapcsolatban, hogy míg az Európai Parlament (EP) a mostani romániai helyzetet nem vette napirendjére, addig Magyarországot "pellengérre állították", Orbán Viktor úgy vélekedett: ennek az az oka, hogy az EP-ben az európai baloldal van többségben, vagyis ha akarnak, kikiálthatnak valakit bűnbaknak, de a legnyilvánvalóbb nemzetközi botrány esetén is eltakarhatják az ügyeket.

Elmondta azt is, hogy eddig több mint 500 ezer kérdőív érkezett vissza a nemzeti konzultáció keretében, amely elsősorban a munkahelyteremtésre és -megőrzésre fókuszál.

Megerősítette, hogy a napokban egyeztet választási szövetségeseivel, ugyanis a kormányzati ciklusból eltelt két év, ezért meg kell nézni, mi teljesült eddig, és érdemes a megállapodásokat megújítani.

A kormányfőt kérdezték a rendőri korrupciógyanús ügyekről is, és arról, miért volt szükség két évre az előrelépéshez, amire azt felelte: a bonyolult ügyek feltárására idő kell, mert olyan bizonyítékokat kell összegyűjteni, amelyek alapján reális esély van az elkövetők elítélésére.

Végül Orbán Viktor elmondta azt is, hogy két hét szabadságot tervez, mert "lemerültek az akkumulátorai", s ezt az időt a családjával szeretné tölteni. Az olimpiára nem megy a kormányfő; mint mondta, Áder János államfővel abban maradtak, hogy az elnök utazik Londonba.

Olvasóink írták

85 hozzászólás
 • 85. 3ikutas 2012. július 12. 11:26
  „Az a baj, hogy csak lemerült az akkumulátora és nem lett zárlatos, bár a lemerülés után az is elő szokott jönni, adja Isten minél előbb!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 84. Queenmargareth 2012. július 12. 08:33
  „77. smalltown 2012.07.11. 17:46
  persze, hogy nem.Keserű irónia.”
 • 83. Hammada_Fleet 2012. július 12. 08:04
  „"Vagyonadó és ingatlanadó sem lesz Magyarországon, és a kormány nem változtat a tranzakciós illetéken sem - jelentette ki Orbán Viktor a Hír TV-nek adott interjúban"

  Persze, mert akkor neked is fizetni kéne az összeharácsolt szajréért, mi?
  Nem baj, majd mi kifizetjük helyetted is.”
 • 82. csonakos 2012. július 12. 06:45
  „"Orbán: lemerültek az akkumulátoraim"
  Ma, már kiváló orvosok vannak akik ezeket az akkukat újra föl tudják tölteni! Nem csak Ausztriában, vagy Bulgáriában, itthon is.”
 • 81. qrumpli 2012. július 12. 06:38
  „Há ménem dobják ki mint veszélyes huladékot?”
 • 80. öregvegyész 2012. július 11. 23:34
  „Ha csak erről lenne szó,akkor lenne ötletem,de szerintem tipus-hibás.”
 • 79. Palmer2011 2012. július 11. 19:45
  „Szerintem sem a vagyonadó, sem az ingatlanadó alapvetően nem hülyeség. Ezeknek az adóknak a mértékei arra kellene, hogy sarkalják a tulajdonosokat, hogy adják mielőbb bérbe az üresen álló, eladásra váró ingatlanjaikat. Jó lenne, ha a bérleménynek lennének hagyományai Magyarországon, mert jóideig nagyon sok ember nem fog tudni házat, ingatlant vásárolni, de ha a törlesztőrészlet töredékéért lehetne bérbeadni, talán sokan jól járnának (és ha mondjuk adómentességig visszaigényelhető lenne az ingatlanadó bizonyos mértékig.) Sokkal jobb lehet mint fedél nélkül meg anyósnál a nappali kanapéján.

  A vagyonadó szerintem egy átlagos standard alatt szükségtelen, viszont a Michelangelo akkor mentesüljön a vagyonadó alól, ha évente legalább fél évig kiállításon szerepel és látható a nagyközönségnek is. Lehetne egy csomó ingyenes vagy nagyon olcsó kiállítás ezekből a festményekből, szobrokból, műalkotásokból is.

  Viktor, ugye újra a régi leszel hamar ?”
 • 78. történész 2012. július 11. 18:00
  „ez az ember nem mond igazat.azt is mondta :.IMF jön ő megy, mégis marad Régen behódolt már nyugatnak,csak most játszik a nyuggereknek,hogy én nem akartam,csak az EU kötelez-Ezt már tudja két éve oszt mi francért kábítja a népet.Ő aki szemrebbenés nélkül el vette-rabolta ??-a nyugdíjakat,ő csak játszik velünk,és azt akarja amit az eu...csak másképpen tünteti fel”
 • 77. smalltown 2012. július 11. 17:46
  „72
  Menjen, csináljon még pár kölyköt a szabadsága alatt.

  jo lesz az nekunk?:)”
 • 76. DMagóg 2012. július 11. 16:59
  „"Orbán: lemerültek az akkumulátoraim"
  Óh, ma már sokkal jobb teljesítményű akkumulátorok is vannak!”
 • 75. DMagóg 2012. július 11. 16:09
  „Nem hittem én Azoknak sem, bár azonnal a bérencük lettem, ha Ezeknek sem hittem! Most, egy kis áramszünet jól jönne! De tényleg, ebben a hőségben! Nem kellene megszólalniuk! A hőguta is veszélyes!”
 • 74. DMagóg 2012. július 11. 15:55
  „"Orbán: lemerültek az akkumulátoraim"

  Tudományosan:
  Memória effektus: A memória effektus a NICD akkukra jellemző érdekes jelenség akkor jelentkezik, ha az akkut túl sokáig tároló töltéssel töltjük vagy ha hosszú ideig úgy használjuk, hogy nem sütjük (használjuk) ki teljesen és a félig kisült akkura rátöltünk. Ilyenkor az akku mintegy "elfelejti" hogy fel van töltve és "emlékszik" a legutóbbi kisütési pontra és csak addig hajlandó teljes kapacitással működni. Például, az olyan akku amelyiket mindig csak félig merítünk le és utána feltöltjük, egy idő után állandóan félig töltött lesz a töltés ellenére. A jelenséget úgy tudjuk megszüntetni, hogy teljesen kisütjük és utána normál módban feltöltjük.
  Szimpatikus megoldás: "... teljesen kisütjük és utána normál módban feltöltjük."
  Egy közbeeső áramszünet meg nagyon sokat segítene! Jó tökölést, akarom mondani: Jó töltődést!”
 • 73. studyfy 2012. július 11. 15:37
  „A szabadság alatt intézni kell a család gazdasági ügyeit is: http://hvg.hu/kkv/20120708_orbanpapa_kobanyaceg”
 • 72. Queenmargareth 2012. július 11. 14:49
  „Kamu az az 500 e Vityuska.Bezzeg Foci Eb döntőn nem volt lemerülve.
  Menjen, csináljon még pár kölyköt a szabadsága alatt.”
 • 71. Mignon 2012. július 11. 14:06
  „Felhivom a Köztarsasagi Elnöki Hivatalt ("keh.hu"), valasz:
  -"...telefonon nem adunk felvilagositast."
  Felhivom a Miniszterelnöki hivatalt ("budapestinfo.eu/miniszterelnöki_hivatal"), valasz:
  -"...ügye nem idetartozik."
  Felhivom a Belügyminiszteriumot ("kormany.hu/belügyminiszterium/elerhetösegek), valasz:
  -"...ertesiteni fogjuk."

  Orban urnak kimerültek az akkumulatorai.
  Nekem meg tele van a tököm!”
 • 70. pirosmedence 2012. július 11. 13:32
  „Még két dolog: tegnap a hírtévében OV ezt mondta: megállapodtam a nyugdíjasokkal, hogy minden rendben lesz.Anyám nyugdíjas, de nem emlékszem, hogy mesélte volna, miként csapott bele miniszterelnök praclijába. A másik: 500 ezer (állítólag csak 350? "Churcill: azt a statisztikát hiszem el, amit magam hamisítok") kérdőív a több mint 8 millióból - hát, mit mondjak?”
 • 69. gubanc 2012. július 11. 13:30
  „Viktor! Az akkumlátoraid lemerülhettek, de nekünk már elegünk van belőled!
  fideszes képviselőtársaiddal mersz még tükörbe nézni?”
 • 68. Figyelő 2012. július 11. 12:53
  „Nem az Orbán fogja azt megmondani, hogy lesz e vagyon és ingatlan adó!
  Majd sz I.M.F., és azt Orbánék szolgalélekkel fogják végrehajtani!”
 • 67. Együgyű 2012. július 11. 12:26
  „Kedves 56. tzs_szeged 2012.07.11. 10:12
  Költői kérdés volt a ,,Társasháznál nem létezik ingatlan hányad érték?" De ha nem értetted se baj!
  Azonban ha úgy gondolod, hogy a 60 millió felett a társasházra vetik ki az adót, majd azt visszaosztják a tulajdonosokra akkor egy panel résztulajdonosra 6o Milla fog jutni. Ebben én kételkedem már matematikailag is. Ne a Társasház fizessen ingatlan adót, hanem a tulaj tulajdoni hányad szerint! ,,Tehát egy tízemeletes panelben mindenki fizet, a 45 milliós családi ház után meg senki?" Természetesen 45 milliós családi ház után senki ne fizessen ingatlan adót! Én megerősítem elképzelésemet, és úgy gondolom, hogy nem a társasházra kellene kivetni az ingatlanadót! Csak a tulajdonosokra tulajdoni hányad szerint!!! Sőt ha sok tulajdoni hányaddal rendelkezik valaki az össze is adódjon! Ha ekkor is a tulajdoni hányad felér 60 milliós családi ház értékével, akkor az a személy pengessen! Azonban tisztelt 56.tzs a gondolataimat nem magyarázom tovább, mert fáradt lettem!!!
  OFF.”
 • 66. dondongó 2012. július 11. 12:09
  „´Orbán: lemerültek az akkumulátoraim´.
  Hát még a kedves népedé, Viktor.”
85 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezer roma állhat munkába novembertől

Az érintettek különböző szociális intézményekben fognak dolgozni. Ingyenes képzést és felzárkózási… Tovább olvasom