Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Összeállt az SZDSZ európai parlamenti választási listája

A szabad demokraták Országos Tanácsának (OT) szombati döntése szerint Szenti-Iványi István, jelenlegi EP képviselő vezeti a nyáron esedékes európai parlamenti választáson az SZDSZ listáját.
Fodor Gábor pártelnök az ülés után bejelentette: a második helyen Béki Gabriella, a párt egyik alapító tagja áll, a harmadik helyet Demszky Gábor főpolgármester szerezte meg. Mohácsi Viktória, a romák esélyegyenlőségéért küzdő jelenlegi EP-képviselő lett a negyedik, őt követi Konrád György, aki szintén alapító tagja volt az SZDSZ-nek.

Fodor Gábor szerint a nemzetközileg elismert író jelölése szimbolikus, vagyis megválasztása esetén nem menne az Európai Parlamentbe, de ha a helyzet úgy hozza, a többiek természetesen vállalják a tisztséget. A kampányról a pártelnök annyit mondott, hogy a liberális eszmékre fogják helyezni a hangsúlyt. Az SZDSZ egy olyan nyitott és toleráns, egymásra figyelő Magyarországért szeretne dolgozni, amelyben tovább élnek azok a rendszerváltáskor kiharcolt értékek, amik a nyugati gondolkodásmódhoz kötik az országot - fogalmazott. Szentiványi István azt mondta: biztos benne, hogy elérik a bejutáshoz szükséges 5 százalékot, tehát nem is mérlegeli azt a lehetőséget, hogy nem jut be az EP-be.

Az OT szombati ülésén jóváhagyta az SZDSZ hat pontos válságkezelő programját is. Fodor Gábor hangsúlyozta, ennek pár eleme a kormányzati stratégiában is felfedezhető, de meggyőződésük szerint a liberális csomag csak akkor hozhat sikert, ha egy az egyben sikerül megvalósítani. Az euró bevezetését konkrét dátumhoz kell kötni, és a kisebb parlamentet valamint az önkormányzati rendszer átalakítását is minél előbb végre kell hajtani - mondta. A szabad demokrata pártelnök hangsúlyozta: a válságkezeléshez "tűzoltásra van szükség", ezért minden olyan javaslatcsomagot támogatnak, amely gyors cselekvést tesz lehetővé. Az ország érdekeit szolgáló lépésekhez azonban érdemi párbeszédre és kompromisszumra is szükség van - tette hozzá. Újságírói kérdésre Fodor Gábor elmondta: az adónövelést célzó javaslatokat továbbra sem támogatják, inkább a szociális rendszer felülvizsgálatára - így például a rászorultsági elv bevezetésére - koncentrálnának.

Olvasóink írták

 • 8. Túróvarázs 2009. február 08. 09:31
  „Kedves Rómeó.
  Annyi az értelme, hogy egy jól csengö névvel (talán) szereznek egy EP helyet, és a helyére valakit mjd a párt delegál. Nyílván olyat, akit a büdös életben nem választanak meg, saját jogon. Ez egy legális átQrás.”
 • 7. KolompárRómeó 2009. február 08. 08:44
  „"Fodor Gábor szerint a nemzetközileg elismert író jelölése szimbolikus, vagyis megválasztása esetén nem menne az Európai Parlamentbe, de ha a helyzet úgy hozza, a többiek természetesen vállalják a tisztséget."

  Akkor meg mi a büdös jó lóherét ér az egész???”
 • 6. N.P. 2009. február 08. 07:10
  „Dream Team”
 • 5. magyarock1 2009. február 08. 02:16
  „Szerintem nem kellenene megvárni,hogy el hagyják az országot,mármint a romokat,amit maguk után hagytak.Rács mögött a helyük!”
 • 4. homer 2009. február 07. 21:56
  „Na ez lista állítás,a fölösleges munka iskola példája!”
 • 3. Power 2009. február 07. 21:00
  „20 év alatt többet ártottak az országnak, mint 40 év alatt a szocializmus.

  Horn Gábor(SZDSZ): az SZDSZ fontosabb, mint az ország
  http://www.youtube.com/watch?v=y6LIBoNlQUA&feature=related

  Vár még valaki hasonló "befutóra" a magyar, vagy az európai parlamentbe?”
 • 2. dodó 2009. február 07. 20:36
  „"...Az SZDSZ egy olyan nyitott és toleráns, egymásra figyelő Magyarországért szeretne dolgozni, amelyben tovább élnek azok a rendszerváltáskor kiharcolt értékek, amik a nyugati gondolkodásmódhoz kötik az országot - fogalmazott."

  -meg támogatják a fehérgalléros bűnözést, a cigánybűnözést, ami már nem csak megélhetési, hanem "indulati bűnözés" is (idézet az SZDSZ-től).
  - Minden erővel harcolnak a buzik elismertetéséért és előtérbe helyezéséért.
  -Harcolnak továbbá a hátrányos helyzetűnek kikiáltott élősködő és bűnöző elemek további jogtalan előnyökhöz juttatásáért, a magyarok ellehetetlenítéséért.
  -Magyarország idegen hatalmaknak való további kiszolgáltatásáért, védelmi képességeinek és közbiztonságának további csökkentéséért. Az ügyészi-bírói szervezet még nagyobb szétzilálásáért.
  EGY SZÓVAL: harcolnak a magyar érdekek további elárulásáért.
  -És MINDENEK ELŐTT: tagjainak a lehető legtöbbet fizető vagy fialó (lásd: korrupció) zsíros állásokba juttatásáért!”
 • 1. kaboca 2009. február 07. 20:28
  „Már aggódtam, hogy nem lesz a lista méltó ehhez a párthoz. De nem csalódtam: Demszky Gábor, Budapest szörnyűséges főpolgármestere helyet kapott a listán. Programja már eddig is az volt, hogy a mezőgazdaság helyett a városiasodásra adjanak pénzt. A falvakat és a földművelést idejétmúltnak minősítette. Hogy milyen kiválóan tud működni, mutatja a BKV tönkretétele és a metróépítés. Ami úgy áll, mintha haladna. A költségek az égbe emelkednek. A közgáz egyetem mellé épített szemétledobó és az összeakadó villamosok stb. mutatják: mit nyerne vele az EU. Szerintem mi is, ha elmenne, de még inkább, ha nem kapna semmilyen funkciót és sehol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrző akciót tartott a BRFK

Több száz feljelentéssel, helyszíni bírságok kiszabásával, több tucat előállítással és elfogással… Tovább olvasom