Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Péntekig kell megkapnia a választóknak a szavazási értesítőt

Péntekig kell megkapnia minden választónak azt az értesítőt, amelyből kiderül, hogy melyik szavazókörben adhatja le voksát a március 9-i országos népszavazáson. Hogyha valaki mégsem kap erről levelet, a helyi jegyzőhöz kell fordulnia.
Péntekig kell megkapnia minden választónak azt az értesítőt, amelyből kiderül, hogy melyik szavazókörben adhatja le voksát a március 9-i országos népszavazáson. Hogyha valaki mégsem kap erről levelet, a helyi jegyzőhöz kell fordulnia. Nem ez az egyetlen pénteki határidő: eddig kellett ugyanis jelezni azt, ha valaki külföldön szeretné leadni a voksát.

Február 22-ig, azaz péntekig kell megkapnia minden választónak az értesítőt arról, hogy március 9-én az országos népszavazáson melyik szavazókörben adhatja le a voksát. Amennyiben valakihez nem érkezik meg a levél, akkor a lakóhelye szerinti jegyzőt kell felkeresnie, a továbbiakban ő fog segíteni - mondta el a Független Hírügynökségnek Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője.

Hozzátette: minden magyar állampolgár szerepel a választói névjegyzékben, ezt február 20. és 27. között lehet megnézni a lakóhely szerinti önkormányzaton szintén a jegyzőnél. Hogyha valaki kimarad a névjegyzékből, de ezt jelzi, akkor a jegyző gondoskodik a felvételéről.

Az értesítők kézbesítésén kívül egy másik határidő is lejár pénteken. Eddig lehetett ugyanis kérni azt, hogyha valaki külföldön szeretné leadni a voksát. Aki nem a lakóhelyén, de Magyarországon szavazna, annak még van ideje: személyesen a népszavazás előtti péntekig, levélben pedig március 4-ig kérheti ezt a jegyzőnél.

Március 9-én, vasárnap reggel hattól este hétig lehet szavazni az ország 11 ezer szavazókörében. A tandíjról, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról a kérdések három különböző színű szavazólapon lesznek, amiket egy borítékba kell tenni. A részvételi adatok részeredményeit hat alkalommal teszik közzé, az utolsót fél hatkor.

A kampánycsend 8-án éjfélkor lép életbe és urnazárásig tart. Az OVI vezetője korábban azt közölte, hogy várhatóan este 9-re már "egészen jó" feldolgozottsági adatok lesznek, este 10-re pedig gyakorlatilag az összes szavazókörből befut az eredmény. Ez azonban továbbra is csak tájékoztató adatnak minősül. Hivatalos eredmény csak a külképviseletekről csütörtökig beérkező voksok összeszámolása, illetve a jogorvoslati kérelmek elbírálása után lesz. Az Országos Választási Bizottság remélhetőleg még március 15 előtt végez a témában benyújtott kifogásokkal.

A népszavazás akkor számít érvényesnek, ha a több mint 8 millió választópolgár egynegyede véleményt nyilvánít, eredményesnek pedig akkor, ha az adott kérdésre az ország összes választópolgárának több, mint egynegyede azonos választ ad. Ha így történik, az 3 évre kötelező érvényű az Országgyűlésre nézve, illetve 3 évig ugyanabban a kérdésben nem lehet referendumot tartani.

Olvasóink írták

 • 8. anonym 2008. február 26. 16:05
  „Atika2
  Nincs az az érv ami téged meggyőzne ,annyira sötéten látsz.
  Mindég a te igazad akarod hallani. Vegyél elő 1 magnót ,mondd rá amit szeretnél hallani ,kösd a füledre és hallgasd mig meg nem unod !

  NEM NEM NEM !”
 • 7. Atika2 2008. február 23. 13:34
  „didi!
  1. eddig mindenesetre egy olyan ervet sem hallotam, amely valoban meggyözö lenne - ez azonban nem biztos, hogy engem minösit
  2. "külföldi igen" - ezt hogy erted?, vagy csak ugy vagdalkozol?”
 • 6. Didi 2008. február 23. 10:08
  „Téged semilyen érvel nem lehetne megygyözni. A tied az ideologián alapulo külföldi igen”
 • 5. Atika2 2008. február 22. 23:18
  „didi!
  itt van nemi ellentmondas: a kevesebb betegböl hogyan tud az orvos többet megvizsgalni?
  igy epül fel a többi vizitdij melletti erved is?
  IGEN,IGEN,IGEN”
 • 4. didi 2008. február 22. 23:13
  „Ez nem hit kérdése, legalább is nekem.

  Miota fizetni kell, kevesebben vannak a rendelöben,
  Az orvos érdeke, hogy több beteket megvizsgáljon,
  Azota nem viszi a gyerekét rendelési idö alatt iskolába,
  nem kell hallgatnom a törzsvendég öregasszony 3 évvel ezelötti mütétje élménybeszámoloját”
 • 3. credulus 2008. február 22. 19:28
  „kedves lohere, ´higgyek´ igy kell irni, hidd el.”
 • 2. vasutas 2008. február 22. 16:59
  „Én nem hiszek a rémhíreknek!A kormánynak meg főleg nem hiszek!”
 • 1. lohere 2008. február 22. 16:09
  „Ma fölhívott telefonon az MSZP! Aztat mondta, hogy ne higyjek a rémhíreknek. Meg ha igennel szavaznék, akkor nem a kormányt büntetném, hanem a kórházakat, egyetemeket és az orvosokat. Hmmmm!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vettek egy budapesti rendőrt

Kábítószerrel, illetve lőfegyverrel, vagy lőszerrel való visszaélés miatt eljárás indult egy III.… Tovább olvasom