Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Rekordösszeget költ a kormány az energiatakarékosságra idén

A kormány 2008-ben összesen 12,6 milliárd forintot fordít a lakóépületek energiatakarékosságának javítására, egy augusztusi kormánydöntés értelmében ugyanis egymilliárd forinttal több jut a Nemzeti Energiatakarékossági Programra - jelentette be kedden a kormányszóvivő.
Budai Bernadett elmondta: így már 2,6 milliárd forint az a keret, amire bárki pályázhat nyílászáró-cserére, utólagos hőszigetelésre, fűtéskorszerűsítésre, vagy megújuló energiaforrások hasznosítására. A keretösszegen kívül változnak a maximális támogatások összegei és a támogatások mértéke is. Mostantól ugyanis mondjuk nyílászáró-cserére az eddigi 264 ezer helyett akár 352 ezer forint támogatást is el lehet nyerni, az állami segítség az eddig 15 százalékról 20 százalékra emelkedik. A többcélú energiatakarékossági beruházások esetében (vagyis több átalakítás együttes megvalósításánál) az eddigi 720 ezer forintról 1,2 millióra nő a maximális támogatás összege, valamint 18-ról 30 százalékra az állami részesedés.

Budai Bernadett hozzátette: egész évben folyamatosan lehet pályázni, addig amíg a 2,6 milliárd forintos keret el nem fogy.

A Nemzeti Energiatakarékossági Program mellett a kormány 2008-ban 10 milliárd forintot fordít az Új Magyarország Lakásfelújítási Program három elemére: a Panelprogramra, az Öko-programra és a kémény-felújításra. A kormányszóvivő hangsúlyozta: ez az összeg ráadásul 2011-ig minden évben rendelkezésre áll erre a célra.

2009-től egyébként változások lesznek a Panelprogramban is: a lakások önkormányzati részesedés nélkül is pályázhatnak az állami támogatásra, valamint az eddigi 400 ezerről félmillió forintra nő az állami szerepvállalás egy-egy pályázatban.

Budai Bernadett elmondta: a Panelprogram és a kémény-felújítás pályázatainak beadási határideje szeptember 30, az Öko-programé pedig október 31.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Katona társulata Oslóban vendégszerepel

A tavalyi sikeres norvég turné után idén is meghívást kapott a Katona társulata Oslo-ba. Tovább olvasom