Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Románia választ

Vasárnap reggel hét órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek Romániában: a rendszerváltás óta eltelt időszak hatodik, az Európai Uniós csatlakozás óta pedig az első parlamenti választást tartják.
A megközelítőleg 18 millió szavazásra jogosult állampolgár este kilencig adhatja le voksát. Míg az elmúlt 18 év alatt a románok pártlistákra voksoltak, a választási törvény módosítása nyomán vasárnap már egyéni választókerületes voksolásra várják a polgárokat: 332 képviselő és 137 szenátor személyéről dönthetnek. Az országot a képviselőház és a szenátus tagjainak számával megegyező választókerületekre osztották fel, és mindegyikben egyetlen jelöltet indítanak a pártok. A jelöltek arca, személyisége sokat nyom a latban, hiszen most nem csupán egy pártlogóra, hanem névre kell voksolni. Ennek tulajdonítható, hogy mindegyik párt igyekezett közismert művészeket, sportolókat, médiaszemélyiségeket indítani a parlamenti versenyben.

Ahhoz, hogy egy párt képviselőt juttathasson a parlamentbe, országos szinten el kell érnie az 5 százalékos küszöböt. Az RMDSZ-nek kedvez az alternatív küszöböt létrehozása, mely szerint az a párt is helyet kap a parlamentben, amely hat képviselői és három szenátori kerületben győz.

Biztos lehet győzelmében az a jelölt, aki választókerületében a voksok 50 százalékát plusz egy szavazatot összegyűjtött. Mások esetében a listás szavazásnál alkalmazott mandátum-visszaosztási gyakorlatot használják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálint Antónia: őrülten szerelmes voltam Öcsibe!

Bálint Antónia (39) tizenhét évesen ismerte meg Flipper Öcsit, akibe első látásra szerelmes lett.… Tovább olvasom