Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Soha nem éreztük még ennyire rosszul magunkat

A Századvég és a Forsense közös választáskutatási programjában kérdőíves közvéleménykutatást végzett 2009. március 16. és 26. között, melynek során 1055 véletlenszerően kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztek meg aktuális politikai, közéleti kérdésekről. A miniszterelnök március 21-én, a felmérés félidejénél jelentette be lemondását.

A Századvég és a Forsense korábbi, 2009. februári közvélemény-kutatása megállapította, hogy mélypontra süllyedt a lakossági hangulat változását mérő Közérzeti Index értéke. A 100 fokú skálán mért 20 pontos februári érték 7 ponttal volt alacsonyabb a januárihoz képest, ami több év alatt az eddigi legalacsonyabb érték volt. Márciusban ez a „rekord" is megdőlt, az újabb felmérés szerint a Közérzet Index 18 pontra süllyedt. Az ország pesszimista állapotát jelzi, hogy még az MSZP szavazói Közérzet Indexe sem közelíti meg a közepes értéket (36 pont), a Fidesz szavazóinak pontszáma ennek csupán harmada (12pont).

A miniszterelnöki lemondás és az ezzel kapcsolatos események egyértelmően átírták a közbeszédet. A Gyurcsány Ferenc lemondásával kapcsolatos téma 81 százalékos említéssel került az első helyre az esemény után, ezáltal szinte minden más témakört leszorítva a napirendről (a lemondás utáni héten mindössze 7 százalék válsággal-, 2
százalék március 15-ével kapcsolatos említést regisztráltunk).

Fidesz – MSZP 67:22

A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében februárhoz hasonlóan 28 százalék, az MSZP-é 11 százalék, ami 1 százalékkal alacsonyabb, mint egy hónappal ezelőtt. A két kisebb parlamenti párt közül mind az MDF, mind az SZDSZ támogatottsága 2 százalék az összes választásra jogosult körében, vagyis az MDF támogatottsága 1 százalékkal csökkent, az SZDSZ-é viszont 1 százalékkal növekedett. A Jobbik szavazóinak aránya változatlanul 1 százalék, a többi párt együttes támogatottsága 2 százalékos. A bizonytalanok és a pártpreferenciájukat eltitkolók aránya 30 százalék. A kérdezettek 17 százaléka pedig vagy biztosan nem menne el szavazni, vagy nincs olyan párt, amelyikre szavazna.

A biztos szavazó pártválasztók csoportján belül februárhoz képest nem történt jelentıs változás. Márciusban 67 százalék a Fidesz és 22 százalék az MSZP biztos pártválasztóinak aránya. Felmérésünk szerint csak a két nagy párt jutna most az országgyűlésbe, a parlamenti küszöb eléréséhez az MDF áll legközelebb, 4 százalékos támogatottsággal.

Tragikus kormányzati teljesítmény

Gyurcsány Ferenc lemondása előtt tovább folytatódott a kormány megítélésének folyamatosan romló tendenciája, a kormánnyal elégedetlenek aránya már 80 százalékosra nőtt. Jelzésértékű, hogy még az MSZP szavazóinak ötöde is inkább elégedetlen volt a kormánnyal. A kormányfő lemondását megelőzően tovább folytatódott az a tendencia: folyamatosan nőtt a kormányváltást támogatók aránya. Januárban a megkérdezetteknek még csak 40, februárban 50, márciusban már 60 százaléka várt kormányváltást, s csupán minden ötödik megkérdezett szerette volna, ha a kormány folytatja munkáját. Márciusban az MSZP szavazók 16 százaléka is a kormányváltás mellett tette le a voksát. Ezzel párhuzamosan a februárban mért 52-ről 65 százalékra nőtt azok aránya, akik úgy vélték, hogy a szűkebb környezetükben a kormányváltást akarók vannak többségben.

Orbán – Gyurcsány 42:19

A kormányfő lemondása előtt arra a kérdésre vonatkozóan, hogy a megkérdezettek kit látnának szívesebben a miniszterelnöki székben, Orbán Viktort, vagy Gyurcsány Ferencet, tovább nőtt a különbség a két politikus megítélésében. Februárban 11 százalékkal voltak többen, akik a Fidesz vezetőjét tartották alkalmasabbnak a kormányfői pozíció betöltésére (37-26 százalék), márciusban már 23 százalék volt a különbség (42-19 százalék). Az eltolódás egyértelműen a bizonytalanok körében érhető leginkább tetten, 31 százalékuk bízott inkább Orbán Viktor és csak 14 százalékuk Gyurcsány Ferenc képességeiben.

A megkérdezettek fele az előrehozott választás mellett

A Gyurcsány Ferenc lemondást követı helyzetben erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy a két nagy párt által javasolt két lehetséges megoldás közül melyik volna a legjobb az ország számára. A megkérdezettek pontosan fele van azon a véleményen, hogy az országgyőlés oszlassa fel magát és legyenek előre hozott választások, míg 44 százalék szerint inkább a parlament válasszon most új miniszterelnököt, és jövőre, a rendes időben rendezzenek csak új parlamenti választást. A kérdés társadalmi súlyát jelzi, hogy a megkérdezettek mindössze 7 százaléka nem tudott dönteni a két lehetséges alternatíva közt, 94 százaléknak tehát van véleménye e kérdésről. A Fidesz szavazóinak 79 százaléka az előrehozott választások mellett voksol, míg az MSZP táborán belül a parlament által választott új kormányfı megoldása bír 73 százalékos támogatottsággal. A pártválasztásukban bizonytalanok enyhe többsége (53%) a
parlament általi kormányfıválasztást támogatja, a pártválasztásukat eltitkolók pedig gyakorlatilag azonos arányban vannak mindkét megoldási javaslat mellett.

A többség ellenezné, hogy lemondása ellenére Gyurcsány Ferenc maradjon a miniszterelnök, ha nem találnának új jelöltet a posztra. A megkérdezettek 38 százaléka teljes mértékben, további 21 százalék pedig inkább ellene volna ennek a megoldásnak. Az MSZP-tábor kivételével majdnem minden választói csoporton belül az ellenzık jóval többen vannak (a Fidesz szavazóknál 80%).

Olvasóink írták

 • 11. waterbear 2009. március 28. 16:52
  „achilleus, nem kötözködni akarok, de ez fura statisztika...

  Az alkalmazásban állók létszáma 2,5 százalékkal esett, a munkanélküliségi ráta - a 2008-ashoz képest - fél százalékkal emelkedve 8,4 százalékra növekedett.

  1. Hová lett az innen eltűnt 2 %? Nyugdíjba mentek vagy kivándoroltak? Netán a szürke gazdaság?

  Vagy ha számszakilag kb 20.000 ember veszítette el az állását országszerte a 2,5%-ként, akkor a munkanélküliek száma még 0,5%+99.5% azaz összesen 4.000.000 ember lenne.... érdekes eredményekre jutunk ha a statisztikából számolgatni kezdünk...
  Bár mintha a létbiztonságunk, megélhetésünk is ilyen lenne... statisztikailag megvan....”
 • 10. klj_54 2009. március 27. 19:35
  „A kutatók még mindíg a hamis képet közvetítik a válságról!
  Sajna már egy éve látványosan csökken a termelés és szállítás a lajtán túl.
  Én látom, ugyanis ezzel foglalkozom.
  És nem csak én látom, hanem azok a kollégáim is, akiket Íroszágból, Angliából és folytathatnám a sort honnan, elküldtek!”
 • 9. flexsnake 2009. március 27. 19:33
  „3. :D és szélsőjobbos oldalakat linkelsz, nem vagy hiteles.”
 • 8. flexsnake 2009. március 27. 19:33
  „3. :D és szélsőjobbos oldalakat linkelsz, nem vagy hiteles.”
 • 7. achilleus 2009. március 27. 17:04
  „A KSH adatok részletes elemzése itt:
  http://www.mno.hu/portal/625693
  akinek szimpatikusabb megtalálja a barikad.hu-n is”
 • 6. achilleus 2009. március 27. 16:44
  „2009-03-27 11:05
  KSH: mélyül a válság
  A gazdaság jelentős lassulását mutatja az export és az import nagyarányú, csaknem azonos, 30 százalékos visszaesése. Az ipari termelés 23, az építőipari 16 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban. Egyedül a mezőgazdasági értékesítés növekedett, majdnem 25 százalékkal. A kiskereskedelem - a fogyasztás süllyedése miatt - 3,3 százalékkal maradt el a 2008 januáritól. Az alkalmazásban állók létszáma 2,5 százalékkal esett, a munkanélküliségi ráta - a 2008-ashoz képest - fél százalékkal emelkedve 8,4 százalékra növekedett. A bruttó és nettó keresetek egyaránt kisebbek lettek az év elején, a reálkeresetek egy év alatt 6,9 százalékkal csökkentek. FH”
 • 5. achilleus 2009. március 27. 16:12
  „Az adatok alapján nem lesz elég a Kunczogi által beígért ciánkapszula.”
 • 4. IVY 2009. március 27. 16:04
  „Bakker, nekem most is baromira fáj a hasam...!!!!!!!!”
 • 3. achilleus 2009. március 27. 16:03
  „A jobbik 1%-át erősen lefelé "kerekítettnek" tartom (de mindegy):
  http://barikad.hu/index.php?q=img_assist/popup/26618”
 • 2. waterbear 2009. március 27. 16:02
  „Közérzet Index..... és ha megtudjuk ez mennyibe került nekünk, attól vajon javul-e a közérzetünk????”
 • 1. achilleus 2009. március 27. 15:53
  „Bírom az ilyen megállapításokat, hogy az MSZP tábor körében 60%, 70% ... Ha az MSZP tábor Gyurcsány Ferencre szűkül, akkor majd lesz még 100% is a Gyurcsány maradását favorizálók aránya ...Példátlan egységben ;-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olajszennyeződés miatt csápos kutakat zártak le a Dunánál

Olajszennyeződés került a Dunába Esztergom és a táti Duna-ág között. A vízügyi szakemberek szerint… Tovább olvasom