Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Sólyom fogadást adott a gyermekmentőknek

Húsz évvel ezelőtt hívták létre a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot (NGYSZ), amikor a romániai árvaházakban sínylődő gyermekek képei bejárták a világot - emlékeztetett Sólyom László köztársasági elnök, amikor kedden a Sándor-palotában fogadást adott a szervezet tiszteletére.
Az államfő azt mondta, hogy a körülmények azóta megváltoztak, az a szörnyűség, amely miatt a szervezet megszületett megszűnt, de ma is nagy a rászoruló gyermekek száma.

A köztársasági elnök arról beszélt, hogy azóta bővült a kör, az NGYSZ ma már azzal is foglalkozik, hogy az internet vagy a reklámok hogyan befolyásolják a gyermekek szellemi fejlődését, de létrehozták a nevelőszülői hálózatot és megteremtették a lovasterápiát is.

Sólyom László kitért arra, hogy a gyermekmentőket óriási csapat támogatja, mert az alapítók és a szponzorok mellett ott vannak azok is, akik a szabadságukat fordítják arra, hogy messzi vidékeken segítsenek.

A problémákról szólva kijelentette, hogy a körülmények nem kedveznek a segítségnyújtásnak, mert nemcsak az anyagi nehézségekkel, de sokszor a hatósági intézkedésekkel is meg kell küzdeniük.

Példaként említette, hogy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja, amely Kelet-Közép Európa legfejlettebb gyermek kardiológiai centrumát az ellehetetlenülés veszélye fenyegeti az egészségügyi finanszírozási rendszer miatt. Megjegyezte, hogy az intézményben sok külföldi gyermeket is kezelnek, akiket csak itt tudnak gyógyítani. Az államfő szerint az államszervezetnek kell megoldania a Budai Gyermekkórház ügyét is.

A köztársasági elnök köszönetet mondott a támogatóknak, köztük a Magyarországra akkreditált nagyköveteknek, és kijelentette: a társadalomnak is szüksége van arra, hogy ilyen szervezetek létezzenek.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének nevében felszólaló alapító elnök arról beszélt, hogy az NGYSZ körül minden rendben van, de sajnos az országban nincs minden rendben. Saját tevékenységük kapcsán kijelentette, hogy gyermekek ezreinek sikerült az életét megmenteni, azt szebbé és jobbá tenni.

Önmagukról beszélve kiemelte, hogy szigorú könyvelést alkalmaznak és ma a NGYSZ könyvelése "egyedülállóan tiszta közel s távol".

Emlékeztetett arra, hogy egy évvel ezelőtt a gazdasági válság miatt csökkent az adományok száma és nőtt a kéréseké. Közölte, hogy emiatt többet dolgoztak, mint korábban, és kifizették az összes adósságukat. Elmondása szerint tavaly több mint 395 millió forint bevételük volt. Kijelentette azt is, hogy a rossz adótörvények miatt esett vissza a tárgyi adományok száma, mert ezek a jogszabályok a civil szervezeteket sújtják.

Az esemény végén Sólyom Lászlót elsőként írt emlékező sorokat a szervezet emlékkönyvébe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indiai kendert termesztettek a magyar-osztrák határon

Indiai kendert termesztett egy osztrák férfi és élettársa a magyar-osztrák határon, a marihuána… Tovább olvasom