Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Szigorúbb büntetéseket terveznek az utcai zavargások után

Szigorúbban büntetné az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium az elmúlt másfél-két évben - nagyjából az MTV székház ostroma óta - tapasztalt, korábban csak elméleti szinten létező jogsértéseket.
Így például arra, ha valaki másokat bűncselekmény elkövetésére buzdít, csoportosan - akár egyenruhában felvonulva - félelmet kelt vagy épp fehér port tartalmazó borítékot küld el egy adott címre - mondta pénteken újságírók előtt Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. Az erről szóló javaslatcsomag négy jogszabályt érint és a tárca tervei szerint a parlament őszi nyitányakor már az Országgyűlés asztalára kerülne.

Négy jogszabályt érintő javaslatcsomagot készített el az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a közrendet és köznyugalmat zavaró jelenségek elleni hatékonyabb fellépés érdekében. Draskovics Tibor tárcavezető szerint ugyanis az elmúlt másfél-két évben folyamatosan jelentek meg olyan magatartásformák, amelyekre válaszolni kell.

Változna például a garázdaság büntetése. A tárca tervei szerint ezentúl ugyanis garázdaság szabálysértésnek számítana az, hogyha valakik nyilvánosság előtt olyan csoportban vesznek részt, amely félelmet kelt. Akár a zárt alakzatával, akár vezényszavak kiabálása miatt vagy épp az egyenruha használatával. A garázdaság bűncselekményének büntetése is szigorodna akkor, ha valaki nagy nyilvánosság előtt követi azt el.

A minisztérium elképzelései szerint büntetnék ezentúl - az eddigieken felül - több bűncselekmény előkészületét is, még akkor is, ha az később nem valósul meg. Ez csak azokra az esetekre érvényes, hogyha olyan személy- vagy vagyon elleni erőszakos, illetve közveszélyt okozó bűncselekményről van szó, amely alapesetben 3 évvel büntethető és az előkészület nagy nyilvánosság előtt zajlik, például az interneten.

Bekerülne a tervek szerint a büntető törvénykönyvbe egy új eset is: a hatóság eljárásának megzavarása. Ezt attól függően büntetnék, hogy csak megzavarja valamelyik hatóság munkáját vagy esetleg akadályozza is.

Azt Draskovics Tibor is elismerte, hogy önmagában a törvényi szigorítás nem elég. Az esetenként erőszakba torkolló utcai demonstrációk kapcsán például azt mondta, hogy a rendőrség már megtanulta, hogyan kell kezelni a jelenséget, most azt is meg kell tanulnia, hogy el is fogják a jogsértőket. A tárcavezető nem zárta ki a sporttörvény módosításának lehetőségét is, hiszen gyakran a stadionokból már ismert csoportok randalíroznak az utcákon is.

A tárca által elkészített javaslatcsomag érinti tehát többek között a Btk.-ról szóló vagy a szabálysértési törvényt. Draskovics Tibor tervei szerint a csomag a parlament őszi nyitányakor az Országgyűlés asztalára kerülne.

Olvasóink írták

 • 18. tahoszegedi 2008. augusztus 31. 12:52
  „De beverném a képét Drazsénak, csak az a baj, hogy akkor a fogásza tönkre menne .-)”
 • 17. szarakodás folyik 2008. augusztus 30. 12:06
  „Az utcalányok is nagyon nagy veszélyt jelentenek...:)”
 • 16. szkíta 2008. augusztus 30. 11:12
  „Egy újabb lépés a rendőrállam,gyarmati sor irányában.”
 • 15. rvil 2008. augusztus 30. 10:46
  „,,Draskovics Tibor tárcavezető szerint ugyanis az elmúlt másfél-két évben folyamatosan jelentek meg olyan magatartásformák, amelyekre válaszolni kell"
  És ugyan miért jelentek meg ezek a magatartásformák?????Talán mert hazudtunk reggel délben meg este????Meg a felzárkózás helyett méginkább leszakadunk európától???
  Nem tetszik ezeknek ha az ember véleményt formál...Nem azért mentek tavaly az emberek a Kossuth térre mert nem volt jobb dolguk...Idén már nyugodtan közéjük lehet lövetni,meg lesznek a törvényes eszközök....Egy másik újságban olvastam ezzel kapcs.,h az is büntethető lesz,ha valaki nyilvánosság elött valaki ellen felszólal...Szóval amíg lehet én is leírom:Gyurcsány takarodj!!!!!”
 • 14. mi a hézag, Hézag? 2008. augusztus 30. 09:32
  „A legveszélyesebb az egészben az, hogy Draskovics provokál, mit akarnak? Zavargásokat?? Puccsot? Ha a Gárda feloszlatása kapcsán zavargások törnek ki - például azért, mert ezen felbátorodva egyesek örömünnepet ülnek - akkor a felelőssé személyesen Draskovicsot teszem.”
 • 13. kleizmeir 2008. augusztus 30. 09:26
  „"ezentúl ugyanis garázdaság szabálysértésnek számítana az, hogyha valakik nyilvánosság előtt olyan csoportban vesznek részt, amely félelmet kelt. Akár a zárt alakzatával, akár vezényszavak kiabálása miatt vagy épp az egyenruha használatával."
  Ez egy gárdatörvény akar lenni, de ...
  Nézzük csak: A cserkészségre ugyanúgy ráillik, Draskovics tehát fel akarja oszlatni a csekészséget is. Vajon mi a ló@szt fog csinálni, ha valaki azt állítja, hogy benne a cserkészek félelmet keltenek (A cserkészség közel 100 éves nemzetközi szervezet.) Aztán pedig jönnek a rettegő bejelentések a pom-pom lányokról ..”
 • 12. fsdf 2008. augusztus 30. 07:39
  „Még a mostani törvényeket sem tudják betartani/betartatni... Akkor minek az egész?”
 • 11. hazugok! 2008. augusztus 30. 02:56
  „Aki hazug az szavahihetetlen!
  Hazudtak, hazudnak most is, és ha megtehetik hazudni is fognak!
  Egy szavukat sem hiszem el!
  Az aki elhiszi vagy a testvérük vagy beteg!”
 • 10. go! 2008. augusztus 30. 02:48
  „9. hozzászólás trainman

  Elvtársak???? A herdálásban? A hazudozásban?”
 • 9. trainman 2008. augusztus 29. 23:30
  „Kedves mérges!Mohácsi csatavesztés?!Az megtörtént sajnos,de attól még Draskovics hülye!Vagy nem is olyan hülye?Ez a szöveg a az MSZMP időket idézi,és aki nem vak,az látja,hogy megint korlátozni akarják az embereket jogaik érvényesítésében.2008 van ELVTÁRSAK!Ideje lenne FELÉBREDNI!”
 • 8. törvénytelen 2008. augusztus 29. 22:30
  „Már megfigyeltem, ha valami történik Magyarországon, akkor törvényt kell módosítani. Itt minden törvény saláta?
  Aztán jönnek a módosított törvény módosításai... A kormánypárti politikus lop, csal, hazudik, az nem számít, a felcukkolt és felháborodott embereket meg éppen ők akarják jól megbüntetni.Kész röhej!
  Ha kormánypártok politikusai a saját szájuk íze szerint akarnak törvényt alkotni, akkor jobb ha lemondanak. Egy igazi demokráciában ez törvényszerű.”
 • 7. magda 2008. augusztus 29. 22:18
  „Aki teheti, hallgassa meg /figyelmesen/ Zorán Vadkelet c.dalát,tartalmas szórakozásban lehet része! /Magdolna/.”
 • 6. Demo 2008. augusztus 29. 22:07
  „Egy bukott minisztertől mást nem is vártam! :)”
 • 5. mérges 2008. augusztus 29. 21:59
  „Nincs köze a cikkhez,de hiányoltam ma:

  1526.augusztus 29.!!!
  Már senkinek sem jut az eszébe?”
 • 4. törvények?????? 2008. augusztus 29. 21:59
  „Én meg azt hiszem, az egész úgymond elitnek nevezett senkiházik gyülekezete aki szabályozásra szorul.
  Ezek nem mások mint köztörvényes bűnözők gyülekezete, és saját maguk álltal hozott törvényeket figyelmen kívül hagyva randalíroznak olykor csordákba verődve szép országunk közterületein. Először is azt kellen csinálni,hogy mindenkit elszámoltatni a cselekedetei miatt és azután jöhetne a többi.
  A törvényeket éppen a rend fenntartása miatt hozzák és iktatják be. De amíg a törvényalkotók ezen kívül helyezik magukat mit várnak azoktól akik nem ismerik a rendelkezéseket.2002-ig nem voltak ilyenek mint azóta. De ki van kormányon????

  Ja persze a FIDESZ!
  És olyan törvényeket hozni ami nem egyértelmű a kimenetel szempontjából nem helyes.
  Nálam a rendőrök keltenek félelmet, másnál a cigányok ,másnál a gárda és lehetne sorolni.Ezen tényezők figyelembe vételekor láthatjuk, mindenkit bekellene tiltani. De legfőképpen az ilyen idegen érdekeket kiszolgáló és hazaáruló senkiháziakat mint akik a törvényeket hozzák és elfogadják.”
 • 3. 4 2008. augusztus 29. 21:24
  „Arra mikor hoznak törvényi szigorítást, hogy a külföldi szabálysértőkre kiszabott büntetéstbefizessék, és, hogy a külföldi gyorshajtók is ugyan úgy kapják meg a több százezer forintos csekket amit egy Magyar gyorshajtó is megfizet, és , hogy a külföldi sem tudjon az autópályán matrica nélkül közlekedni.
  Erre mikor hoz a tisztelt ház valami ütőképes szankciót.???
  Mert úgy veszem észre Magyarországon a külföldieknek vannak jogaik, de sajnos kötelezettségeik nincsenek.”
 • 2. kleizmeir 2008. augusztus 29. 20:44
  „"A tárca tervei szerint ezentúl ugyanis garázdaság szabálysértésnek számítana az, hogyha valakik nyilvánosság előtt olyan csoportban vesznek részt, amely félelmet kelt."

  Először azt hittem a cigányokat akarja lecsukatni, de miután olvastam a "zárt alakzatot" meg a "vezényszavakat", rájöttem, hogy csak a rendőröket.”
 • 1. vidócky 2008. augusztus 29. 19:32
  „Ez a Draskovics vagy nagyon hülye vagy tényleg az.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiskorú lányt is kéjelgésre kényszerítettek

12 embert, köztük két nőt és egy 17 éves fiatalembert vett őrizetbe a rendőrség, akik a gyanú szerint a Kecskemétről kivezető utakon örömlányokat futtattak, és kitartatták velük magukat. Tovább olvasom