Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Tanévkezdés: 300-350 ezer könyv érkezhet késve az iskolákba

A korábbi sajtóhírekkel ellentétben mindössze a tankönyvek 2-3 százaléka, összesen körülbelül 300-350 ezer kötet érkezhet idén késve az iskolákba. Ezek között főleg a középfokú szakképzésben használatos tankönyvek vannak, illetve az első héten valószínűleg a térképeket, az alsó tagozatos diákok számára készült készségfejlesztő kiadványok némelyikét, a középiskolákban pedig egy-egy természettudományi könyvet kell nélkülözniük a tanároknak, illetve diákoknak - mondta el Safranek László, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének (TVOT) alelnöke hétfőn.
A szakember szerint a késés fő oka az állami bürokrácia. Egy jogszabályban előírt szigorítás miatt a tankönyvek egy részét át kellett íratni és újra engedélyeztetni, az oktatási tárca háttérintézménye, az Oktatási Hivatal (OH) azonban csak óriási késéssel adja ki az engedélyeket. A kötetek jóváhagyása egyébként 600 ezer forintba kerül. Ezt csak a tőkeerős kiadók tudták kifizetni, de azok is kénytelenek voltak a költségeket átterhelni a vásárlókra.

A csúszásban nagy szerepe van az új, kompetencia alapú képzés bevezetésének is. Az ehhez szükséges programcsomagok többsége ugyanis nem készült el időre; a korábban ígért 560 kiadványnak jelenleg csak a töredékét lehet megrendelni az Educatio Kht.-nál. A résztvevő iskolák emiatt kénytelenek mégis a hagyományos tankönyveket választani. Safranek László szerint ez körülbelül 500 intézményt érint, akik a kompetencia alapú kiadványok hiányában csak késve jelezték, hogy miből hány példányra van szükségük. A tömeges pótrendelésre (összesen legalább 5-10 ezer kiadvány) a kiadók sincsenek felkészülve, ezért csak késve tudnak szállítani - mondta a TVIT alelnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttest a sínek mellett - egy vasutas zuhant ki a vonatból

Kedden reggel egy ismeretlen férfi holttestét találták meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Császárszállás és Újfehértó közötti vágányok mellett. Tovább olvasom