Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Tovább növekedhetnek az élelmiszer árak

Tavaly novemberben 35,3 százalékkal növekedtek az agrártermelői árak az előző év hasonló időszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a drágulás októberben is hasonló mértékű volt. Az elmúlt év első tizenegy hónapjában az agrártermékek ára 21 százalékkal nőtt a 2006. január-novemberi árszinthez viszonyítva.
Az agrárárak emelkedéséért továbbra is a növényi termékek a felelősek, amelyek novemberben több mint 60 százalékkal drágultak. Az árnövekedés fő kiváltói a gabonafélék voltak, mivel e termékkörben az árak 83 százalékkal nőttek a világpiaci árrobbanás nyomán. Szintén kiugró, 85 százalékos drágulást állapított meg a KSH a gyümölcsszektorban, ahol - különösen az almánál és a szőlőnél - a tavaszi fagyok okoztak áremelkedést.

Az állattenyésztési ágazatok viszont - miként a korábbi hónapokban is - fékezték az agrárdrágulást. E termékkör novemberi árai csak 9,4 százalékkal emelkedtek (a vágóállatoknál pedig mindössze 1,2 százalékkal változtak). Miközben a tej, a baromfi és a tojás drágult, a sertés- és a szarvasmarhaárak csökkentek. A mérsékelt árnövekedés az uniós és a hazai relatív túlkínálattal magyarázható, ez a következő hónapokban is árfékező tényező lehet.

Mivel a takarmányköltségek emelkednek, az állattenyésztők továbbra is nehéz gazdálkodási körülményekre számíthatnak.

Olvasóink írták

  • 1. Cseter János 2008. január 15. 16:53
    „Volt idő, amikor az ár-drágítókat megbüntették! Igaz akkor még nem húzta magával az áfát értékét is. Ma az árdrágítás egyik eszköze a lakósság fosztogatásának! Hisz ez a kormány nem képes olyan termeltetésre amit reális, azaz tisztességes áron lehet értékesítetni.
    A felső szintű vezetésnek ez az árdrágítás semmiféle fejtörást nem okoz. Mindeig egy kicsit emeltetnek, hisz már rájöttek régen, hogy asok kicsivel többbre mennek mint,ha egyszerre nagyot kaszálnának!
    Így a szekértolóik nem lázadoznak, hanem készülödnek besegíteni az esedékes újabb tüntetések leverésére! Vagy a parancsot még, akkor sem lehet megtagadni, ha az a bűncselekményeket is előidézheti?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a családi pótlék kifizetése

Január elsejétől fokozatosan átveszi a családi pótlékok kifizetését a Magyar Államkincstár a… Tovább olvasom