Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Újabb roma demonstráció Sátoraljaújhelyen

Újabb demonstrációt szervez csütörtökön Sátoraljaújhelyen a Roma Polgárjogi Alapítvány és a helyi roma kisebbségi önkormányzat a városháza előtt - derül ki a Roma Sajtóközpont szerdai közleményéből.
A szervezetek azért tiltakoznak, mert szerintük a gyámügy törvénytelenül vett el gyerekeket roma családoktól.

Csütörtökön délutánra a sároraljaújhelyi városháza elé szervezett demonstrációt a Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA) és a Sátoraljaújhelyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat (SCKÖ) - olvasható a Roma Sajtóközpont szerdai közleményében. Márton Mihály, az SCKÖ elnöke száz-kétszáz fősre jelentette be a rendezvényt a rendőrségen, és több megyéből jelezték részvételüket a romák.

A Roma Sajtóközpont közleménye szerint a SCKÖ elnöke azt állítja: nemrég a gyámhatóság rendőri közreműködéssel vitt el tíz gyermeket két cigánytelepi családtól, és úgy tudja, hogy még több roma gyereket akarnak állami gondozásba helyezni Sátoraljaújhelyen. A cigány kisebbségi önkormányzati vezető szerint azzal zsarolják a családokat a hivatalnokok, hogy állami gondozásba kerülnek gyerekeik, ha nem költöznek el a városból.

Múlt héten már nyolcvan-száz roma tiltakozott a sátoraljaújhelyi városháza előtt, mert szerintük a gyámügy törvénytelenül vett el viharkárosult roma családoktól gyerekeket.

Sátoraljaújhely polgármestere, Szamosvölgyi Péter szerint a gyámhatósági eljárás a törvényeknek megfelelően folyt és a demonstráció szervezői félrevezették a médiát. A polgármester közleménye szerint az épületek műszaki állapota miatt döntött a gyámhatóság az ideiglenes elhelyezés mellett, ráadásul az alapvető higiéniai feltételek sem voltak meg az érintett otthonokban.

Olvasóink írták

 • 11. egyszeru polgar 2008. augusztus 07. 20:24
  „Valami borzalom ez a FAJI igazsagtalan kulonbsegtetel!!!!!Meg lehet vetozni a FAJI szot, de alapvetoen errol van szo. Ha nem is igy terveztek annak idejen a dolgok alakulasat, a meggondolatlan torvenyek, rendelkezesek ide vezettek. Elenyeszo szazalekban fordul elo a nem roma kissebbseghez tartozok szama, nem nagyon lehet hallani pl svab kisebbseghez tartozo allamigondozottrol vagy segelyezettrol."A szegeny embert meg az ag is huzza" ,szol a mondas. A szegeny helyett a becsuletes szora cserelve, tokeletesen fedi a valosagot.
  Sajnos a szocialis segelyezettek halmozottan jutnak adomentes jovedelemhez, s vegul tobb a havi jovedelmuk, mint az adozo dolgozoke. Ez egyebkent a 85 utani rendelkezesek sorozatanak kovetkezmenye. Mar akkor sokunknak szemet szurt a dolog, de igazan latvanyossa csak evek mulva valt a helyzet.”
 • 10. ehhhh 2008. augusztus 07. 09:09
  „Azért nehogymár lakást kapjanak amit széthordanak egy két nap alatt ,elég nagy baj az hogy jobban szaporodnak mint a nyulak és mindig velük van a gáz Magyaro. szégyenei!!Nemsoká nyilik a Tesco Móravárosba :D:D:D:D:D Oda kell majd benézni ,a kis fekete purdék ott fognak nap,mint nap jollakni persze ingyen:D:DD:DEz a jővő?:??? Miért nem lehet megállitani őket ,arról nem szól a fáma hogy miből tartották el azokat a gyerekeket akiket elvettek a romáktol..Sőt ha megkérdezték volna a szülőket mutassák meg mit ettek volna a következő héten besültek volna tuti!!Azt mégsem mondhatják ,hogy amit majd összelopunk...”
 • 9. Horton 2008. augusztus 07. 08:42
  „Mindenki elmondta kivétel nélkül a lényeget!
  " P.Kata "
  Nem hiszem, hogy megérdemelnék az "ideiglenes lakásokat",képzeld mit tennének vele..........
  Aki meg tényleg viharkárosult, és minden tartalék pénzét a felújításokra költi, annak meg jó beint az állam, hogy oldja meg úgy, ahogy akarja......nekik nincs semmilyen állami támogatás.....de az azért érdekes, hogy tőlük a gyerekeket nem veszik el,mert tisztában vannak vele, hogy a "magyar" ember, ha átmenetileg is, de megoldja a gyerekei lakhatását arra a kicsi időre is.”
 • 8. gary 2008. augusztus 07. 08:40
  „Mindamellett, hogy nem vagyok dakota pártoló, a TV-ben látottak alapján az önkormányzat gyámügyesei ezt nagyon elkúrták, és alapot adtak "Kolompároknak" arra, hogy msot az utcára menjelenk. Mert ha a gyerek annyira nem jár iskolába, a lakás annyira tré, hát egyrészt ezt már korábban megléphették volna, másrészt az indoklásnak értelmesebbnek kellett volna lenni, harmadrészt - bármilyen fenyegetettsége is volt az ügyintézőnek - nem azonnal egy szakasznyi fakabáttal kellett volna kimenni, elég lett volna az éppen arra járó járőr is. Szerintem. Mindamellett valószínű, nagyon sok igazság van abban, hogy az ezentúl meg nem kapott havi járandóság az, ami a legjobban fáj a "szerető család"-nak...”
 • 7. P.Kata 2008. augusztus 07. 06:32
  „Ha viharkárosultak voltak akkor a önkormányzat miért nem segitett nekik olyan ideglenes lakást keresni vagy adni ami megfelelö lett volna:))Néha nem értem ez az országott de végülis min csodálkozom EZ MAGYARORSZÁG”
 • 6. falusi 2008. augusztus 06. 23:43
  „Köszi dodó ez érdekes!”
 • 5. dodó 2008. augusztus 06. 21:23
  „Most találtam a neten:

  Idézet: "MIndenkinek ajánlom elolvasni!!!

  2008. Dél baranyai Roma emberek lakta falu. A családnak van 6 gyereke. Beadták intézetbe őket. Majd Jelentkezett a család rokonsága és pár nap múlva kihozták őket, mint nevelőszülők. Az állam megszabadul a gyerekektől és fizet. Nem keveset. Gyerekenként 80.000!!! Azaz összesen 480.000 forintot havonta. Az apa és AZ anya nem válnak el, de külön lakcímre jelentkeznek be így mindkettő megkapja a szociális segélyt AZ önkormányzattól, 39.100 forintot(????). Így további 78.200 forinthoz jutnak. Lakásfenntartási támogatásként további 9.800 Forintot kap a család. Erre jön még a családi pótlék, 12.600 gyerekenként. Természetesen ingyen tankönyv és ingyenes iskolai étkezés is jár. Ezen kívül minden hónapban átmeneti segélyért is sorban állnak ami havi 30.000 forint AZ önkormányzattól( ha nem kapnak, ott hagyják a gyerekeket a jegyzőségen, ezzel "zsarolva " a hatóságot). Így a család havonta cirka 643.600 forint bevételhez jut. Telik már plazmatévére és lizinges Suzukira is a papának.... Ha dolgozni menne és keresne 100.000 forintot akkor a bevétel lecsökkenne 175.600 forintra. (468.000 havi mínuszért én sem mennék dolgozni, még elfáradnék.)"”
 • 4. dodó 2008. augusztus 06. 20:52
  „<egy ember>
  A 60 ezer csak a csp! Ehhez jön még a "nevelési" támogatás, iskolakezdési-, lakhatási támogatás, rendszeres és esetenkénti szocsegély, ingyenes étkezés, ruhajuttatás stb. A salgótarjáni polgármester szerint a legkisebb pénzbeli támogatás amit a városban cigány kézhez kap 130000 Ft! Valaki (liberális?) még csodálkozik, hogy nem akarnak dolgozni??? Az már csak hab a tortán, hogy a fent felsorolt pínzecskékből nem eszközölhető levonás, a munkabérnek meg fele ugrik a soha nem fizetett közüzemi tartozásra és az addig behajthatatlan lopás-garázdaság miatt kiszabott igen enyhe szabálysértési bírságokra!”
 • 3. Kolompár Rómeó 2008. augusztus 06. 20:28
  „1, 2: ehhez már nincs mit hozzáfűzni, a lényeget elmondtátok!”
 • 2. egy ember 2008. augusztus 06. 19:06
  „persze 10 gyerek két családtól. Az minimum 60 ezer minusz havonta / család. Ez a nagy bajuk a feketéknek. Nem lehet kocsmába vinni a pénzt. Rohadjanak meg. Minek ennyi szemét az országunkba...”
 • 1. zoltanz 2008. augusztus 06. 17:10
  „Nem az a bajuk, hogy a szutykos purdé nem ténfereg a lábuk alatt, hanem az, hogy ilyenkor a potyalóvé nem jár a fekafatty@k után.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A GVH nem vizsgálja a meggy kartellt

Sokkal inkább a piaci folyamatok és nem a feldolgozók vagy a felvásárlók kartellezése okozta a… Tovább olvasom