Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Újabb történelmi mélyponton a forint

Történelmi mélypontra jutott kedden a forint - napközben előfordult, hogy egy euróért 303 forintot kellett fizetni. A nap végére valamelyest erősödött a hazai fizetőeszköz, de a szakértők szerint így is lejtmenetbe került az árfolyam, az elkövetkező időszakban biztos nem várható érdemi javulás.
Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a gyengülő trend regionális jelenség, vagyis a kelet-európai devizák - így a csehek és a lengyelek pénzneme - egyaránt nyomás alatt marad még egy ideig.

Suppan Gergely szerint a közös árfolyam gyengülés a régió pesszimista gazdasági kilátásaira, illetve a korábbinál is mélyebb kamatcsökkentésekre vezethető vissza. A Takarékbank elemzője sehol - így a forint esetében sem vár tartós erődösét, úgy véli, erre csak májustól lehet számítani. Addig szerencsés esetben is csak a jelenlegi helyzet stabilizálódásában lehet bízni - mondta.

Az elemző szerint a hitelek tömeges bedőlésétől egyelőre nem kell tartani, de ha az euró tartósan 310-320 forint körül marad, az minden téren komoly problémákat okozhat - fogalmazott. Az egyre növekvő terhek miatt ugyanis a lakosság vélhetően a fogyasztás csökkentésével válaszol, ez pedig a reálgazdaságra - így a GDP-re is- negatív hatással lenne.

Suppan Gergely szerint a kormánynak mihamarabb el kellene indítania azokat a strukturális átalakításokat, amelyeket a gazdasági elemzők többsége már jó ideje szorgalmaz. A jegybanknak ugyanis szűk a mozgástere, és nincs sok eszköze a válság megfékezésére; a kamatláb emeléssel csak ideig-óráig lehetne orvosolni a bajt - mondta az elemző. Ez ráadásul még jobban lassítaná a gazdaságot, és kétségessé tenné az államadósság finanszírozhatóságát is.

Olvasóink írták

 • 10. nyuszat 2009. február 04. 08:18
  „Sziasztok!
  Levonták ma a lakáshitelünket - gondolom vagyunk így néhányan. 2004-ben vettünk fel 20 évre 5,6 millió forintot svájci frankban. A szerződésben foglalt - az adott árfolyamon számított - törlesztőrészletünk 43 ezer forint volt. Ma 66 ezer forintot vontak le. Jó nagy szívás... :-( Mi szerencsések vagyunk, dolgozunk, kinyögjük valahogy ezt a részletet is, de attól tartok sokaknak ez komoly problémát fog okozni... :-(
  N”
 • 9. cyt 2009. február 04. 08:16
  „A valuta helyzet az egyik fényes bizonyítéka annak, mennyire pancser és idióta volt (és még most is az!) a magyar kormány, a szakértői-tanácsadói gárda, de főleg a miniszterelnök (aki ugyebár a vagyonát csalással és ügyeskedésekkel, nem pedig szorgalmával és az eszével szerezte). Az összes tözsdei "szakembert" meg pénzügyi "elemzőt" el kellene küldeni gátatépíteni, mert beszajkózott szlógeneken kívül SEMMIT nem tudnak. Tudásuk kimerül abban, hogy mindig "megmagyarázzák" a MÚLTAT, de soha nem tudják megjósolni a JÖVŐT. Ráadásul még "a józan paraszti ész" logikáját - ami a takarékosság és óvatosság alapján áll - állandóan csúfolják, cikizik. Ilyenkor bezzeg kussolnak erről. No de egy agyalágyultakkal teli birkatársadalomban mit is várhatunk el a gazdasági és politikai vezetőinktől is? ROSSZAT VAGY SEMMIT.”
 • 8. achilleus 2009. február 04. 07:44
  „5. hozzászólás KolompárRómeó 2009.02.03. 22:40
  Az egész költségvetést 255 Ft-tal számolták. No comment ...”
 • 7. KolompárRómeó 2009. február 03. 22:41
  „Netán sz@rjon sünt.”
 • 6. KolompárRómeó 2009. február 03. 22:41
  „Esetleg dugja végbélrózsán egy talicska maki.”
 • 5. KolompárRómeó 2009. február 03. 22:40
  „Azok az idióta "szakértők", akik most a 300 forintról szakértenek, ezelőtt fél évvel még tele pofával nyomták, hogy 250 körül lesz jövőre is az EUR/HUF. Ezek menjenek el tenyérjósnak, vagy időjárásjelentőnek, mert azok sem látnak előre 8-10 napnál tovább.

  Ne "befektetői tanácsadóként" aposztrofálják magukat.

  Mert ha egy hitelminősítő egy olyan banknak ad hájper-szjúpör minősítést, ami aztán két hónap múlva beszarik, akkor az menjen először is kapálni, de inkább pár évtizedre egy jó kis magyar börtönbe kétmázsás kancigányok közé huncutkodni.”
 • 4. comet 2009. február 03. 20:33
  „teljesítmény nélkül nincs gazdaság. A rendszerváltás óta a dilettáns vezetés pénzügyi manőverekkel akarta pótolni szakmai hozzá nem értését, ill ahelyett hogy a magyar szakembereket erősítette volna meg inkább külföldieket zúdított az országra (Így tudott gyorsan forrásokhoz és pénzhez jutni).
  A helyzet ezért tragikus mert gyors szemlélet váltásra lenne szükség, kipucolva a politikát és uram-bátyám kapcsolatokat a magyar gazdaságból, és megerősíteni a szakmaiságot. Erre a jelenlegi politikai garnitúra képtelen, és már nincs nagyon idő. A válságot fel lehetne használni a hazai ipar erősítésére, de elsősorban a hazai kereskedelem arányának növelésére mert minden gazdaságnak az a szervező ereje. Gyömbér vezetőink ide engedték be először a külföldi tőkét pedig itt nem high tech-ről van szó.”
 • 3. achilleus 2009. február 03. 20:14
  „Ma délben az egyik szakértő meg arról szakértekezett, hogy nem megy 300 Ft-ig, mert a kormány (?) beavatkozik. Fél óráig volt igaza. A mostani egy kissé óvatosabb, már ami az árfolyamot illeti, ha pedig mégis bedőlnek a hitelek, akkor meg úgy sem kérdezi senki, mit is mondott Suppan ...”
 • 2. .suhym. 2009. február 03. 19:57
  „Hajrá, csak így tovább...........minket irigyel fél Európa, mert dübörög a pannon puma....hogy vinné már el az ördög a dübörögtetőkkel együtt a pokolba!!!
  Ezeket még Charon is kilökné a csónakból!”
 • 1. comet 2009. február 03. 19:54
  „Ehhez értenek szakembereink. Ha valami nemjó akkor gyorsan megmondják, hogy hol vannak hasonló tendenciák és ezzel nyugodtan vissza is ülhetnek a székükbe. Én is mondok egy két adatot a sokból:
  Magyarországon csökkent egyedül az utóbbi 4-5 évben egyedül az 1 före jutó GDP a volt szoc. blokk országai közül. Magyarországon a legmagasabb az egyfőre jutó adósság is. Vélhetően itt tűnt el a legtöbb pénz és itt a legmagasabb arányaiban a politikusi bűnözés. Most teszik tönkre a lakosságot a felpörgő inflációval.
  Mire várnak még az országért felelősséget érző közgazdászaink, politikusaink. Vannak egyáltalán még ijenek?
  Vagy Julis néninek kéne seprűjével kizavarni a léhűtőket a parlamentből?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájk Ferihegyen- a probléma átlépte Magyarország határát

Az Európai Légiközlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) szerint a görög sztrájktörők decemberi… Tovább olvasom