Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Váratlan többlet az államháztartásban januárban

Az államháztartásban a Pénzügyminisztérium által már korábban becsült 27,5 milliárd forinttal szemben 33,8 milliárd forint többlet keletkezett.
A körülbelül 50 milliárdos eltérés oka az, hogy az intézményi bevételek kisebb mértékben, a kiadások viszont jelentősebben elmaradtak a tervezettől - indokolta a januári adatokat Bathó Ferenc főosztályvezető a keddi sajtótájékoztatón.

A kisebb kiadások között található például a prognózistól elmaradó gázár-kompenzáció 6 milliárdja, amelynek valószínűsíthető oka az, hogy sokan még nem adták be idei kérvényüket.

A február már nem lesz olyan jó hónap, mint a januári, az év második hónapja végére 219 milliárd forint deficittel számol a PM, az első negyedévre pedig minimális mértékű eltéréssel az eredeti tervekben olvasható hiányadattal számolnak. A 2008 egészére vonatkozó becslést, a bruttó hazai termék 4,4 százalékára rúgó hiányadatot a PM egyelőre nem látja indokoltnak felülvizsgálni.

Hétfőn Gyurcsány Ferenc a Parlamentben azonban azt mondta, hogy valószínűleg kisebb lesz a deficit a tervezettnél. Ezzel kapcsolatban Bathó Ferenc azt mondta, hogy a költségvetésben 100 milliárdos egyensúlyi tartalékot helyeztek el, amelynek felhasználásáról, illetve engedélyezéséről negyedévente a kormány dönt. Ha itt megtakarítás keletkezik, az is csökkenteni fogja a hiányt - mondta Bathó Ferenc. Ezen felül a főosztályvezető szerint, ha nem is olyan mértékben, mint 2007-ben, de 5-10 milliárd forint többletpénz folyhat be a gazdaság további kifehéredése eredményeképpen.

A korábban reméltnél magasabb infláció nem gyakorolt hatást a januári és februári államháztartási bevételekre - válaszolta a Független Hírügynökség kérdésére Kovács Álmos szakállamtitkár. A jövőre vonatkozóan azonban megismételte, hogy vannak bizonyos kockázatok, elsősorban az energia és a mezőgazdasági termékek drágulása miatt, amelyek következtében az infláció csökkenése lassabb lesz a reméltnél. Ezek elemzése folyamatos.

A miniszterelnök által hétfőn bejelentett népi részvényvásárlási program részleteiről a PM-ben egyelőre nem tudnak semmit sem mondani.

Olvasóink írták

 • 10. Lompuci Gáspár 2008. február 21. 09:57
  „anonym-nak
  Vannak még buta emberek, akik sok tízezer csaláládot tesznek szívesen tönkre csak hogy a Fletó-t jól lakassák! Magadra ismersz?”
 • 9. anonym 2008. február 20. 15:56
  „Bocsánat, megbántottam a minisztereket !
  Parlamenti képviselőnek menjenek. Csak vonulgatni kell, főleg kifele és még fizetést is kapnának .Ehhez ez a tudomány is elég ami nekik van.”
 • 8. anonym 2008. február 20. 13:19
  „Hű, micsoda kiművelt emberek sokasága !
  Csak úgy dől a tudomány, okosság belőletek. Kitud nagyobbat ,rondábbat mondani verseny !
  Még egy pár ilyen megszólalás, és mehettek miniszterjelöltnek.”
 • 7. maci52 2008. február 19. 20:34
  „Igaza van Nashnak,veres,bajnai,feri,és a 40 rabló már lesik az átutalást”
 • 6. Nash 2008. február 19. 19:17
  „Hurrá! Van egy kis plusz lóvé amit ismét el lehet tüntetni!”
 • 5. Cseter János 2008. február 19. 19:16
  „No most aztán lehet egy kis kárpótlást adni az ellopott nyugdíjrészek miatt, talán lesz megint egy szavazó tábor! Vajon lesz fejenként megint19 ezer ebből a talált pénzből?”
 • 4. maci52 2008. február 19. 16:29
  „Ez aztán a csali,már megint etet a Góré.Megszavazzák ezt a törvényt is,és fondorlatos,hazug módon nehány milliárdos megveszi az egészet,persze nem a saját nevén,így még több vaj kerül a kenyerükre.”
 • 3. waterbear 2008. február 19. 16:22
  „Minimálbérből részvény... fából vaskarika...
  Ejj, fő fő főnökünk, csak nem tagadja meg milliárdos voltát...

  Na meg hát ez piszok jó ám a cégeknek.... 13. havi fizetés, részvényben...”
 • 2. dől a lé 2008. február 19. 14:08
  „Nem hiszem hogy gondot jelent szétosztani, elkenni, lezsírozni...”
 • 1. ltammy 2008. február 19. 13:22
  „Elsőőőőőőő”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó a Ferenciek tere metróállomáson

Bombariadó miatt nem áll meg a metró a Ferenciek tere állomáson. A rendőrök fél 11 előtt kiürítették… Tovább olvasom