Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Vasutasnapot tart a Fidesz-KDNP hétfőn a parlamentben

"Vasutasnapot" tart a Fidesz-KDNP az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén: napirend előtti felszólalással, interpellációkkal és azonnali kérdésekkel igyekeznek felhívni a képviselők figyelmét a kormány vasutat érintő lépéseinek szerintük romboló hatására - jelentette be Fónagy János vasárnap.
A Fidesz szakpolitikusa budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: ő maga napirend előtti felszólalásában a magyar vasút jelenlegi helyzetét foglalja majd össze, frakciótársai felszólalásaikban pedig többek között a vasútnak a gazdasággal, a foglalkoztatással, a vidékkel és a turizmussal való összefüggéseiről beszélnek majd.

A napirend előtti felszólaláson kívül öt interpellációt és három azonnali kérdést terveznek - mondta Fónagy János.

A részletekről szólva elmondta: az interpellációk között Németh Szilárd (Fidesz) a vasút szerepéről és lerombolásáról beszél majd, Latorcai János (KDNP) magyar vasút és magyar gazdaság címmel szólal fel, Bernáth Ildikó (Fidesz) arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a vasút még most, "romjaiban" is a legnagyobb magyar foglalkoztató, Bebes István (Fidesz) a vasút és a vidék kapcsolatáról szól, Lasztovicza Jenő (Fidesz) pedig a vasút idegenforgalmi jelentőségét hangsúlyozza.

Fónagy János emlékeztetett: a kormány a benyújtott jövő évi költségvetés szerint 40 milliárd forintot tervez kivonni a vasútból, ezzel egyidejűleg ugyanakkor 40 milliárd forint hitel felvételét tartják szükségesnek a vasúttársaság működéséhez, további 48 milliárd forint hitelt pedig arra terveznek, hogy "a senki által nem támogatott" átalakítási terveiket végrehajtsák.

A politikus a MÁV jelenlegi helyzetével kapcsolatban megjegyezte, a társaság adósságszolgálata körülbelül 230 milliárd forint.

A "vasutasnap" csatlakozik ahhoz a tiltakozási folyamathoz, amellyel a magyar gazdaság és közélet szinte minden szereplője tiltakozott a kormánynak a vasúttal kapcsolatos "kapkodó, romboló" intézkedései ellen - összegezte Fónagy János.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: korszakváltó választási program készült

A konferencián többen az Új Magyar Gárda egyenruhájában, illetve "Csendőrség" feliratú egyenruhákban… Tovább olvasom