Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Véget ért a tojásdobálók pere

Három, garázdaság miatt indult eljárást megszüntettek, négy ember 20 és 66 ezer forint közötti pénzbírságot kapott rendzavarás miatt. Volt, aki megbánta a tojásdobálást.
Véget ért délután öt óra után az utolsó, a szombati Meleg Méltóság Menet napján őrizetbe vett tojásdobáló gyorsított tárgyalása is - kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol a szombaton előállított 57 ember közül hétnek tartották meg a tárgyalását. Ők voltak azok, akiket szombaton őrizetbe is vettek. Kedden gyorsított eljárásban tárgyalta a garázdaság miatt indult ügyeiket a bíróság.

Mind a hét ember ellen eredetileg garázdaság miatt indult eljárás. A bíróságnak azonban lehetősége van saját hatáskörben a tanúvallomások, egyéb bizonyítékok alapján átminősíteni ezeket az ügyeket, ha másféle szabálysértés is megállapítható. A garázdaság miatt indított és át nem minősített eljárásokat kivétel nélkül megszüntették. Ennek hátterében egy korábbi ügyészi állásfoglalás van, mely szerint az élelmiszerrel való dobálás a véleménynyilvánítás egy formája.

Mind a hét ember tojást dobált a Meleg Méltóság Menet résztvevőire. Négyüknél azonban a garázdaság ügyében indult eljárást átminősítették rendzavarássá. Az ő esetükben rendőri beavatkozás is történt, illetve más körülmények is közrejátszottak, ami miatt meg lehetett bírságolni őket. Ilyen volt az utolsóként tárgyalt, 20 ezer forintra bírságolt férfi is, aki ellenállt a rendőröknek.

Minden ítélet jogerős, a pénzbírságot 30 napon belül kell befizetniük a rendbontóknak. A bírságokból egyébként levonták a három napos őrizetbe vételt, vagyis a bírósági döntés alapján a bírságokból naponta 2000 forintot ültek már le a dobálók.

A szombati meleg-felvonulás napján 57 ellentüntetőt, zavargót állított elő a rendőrség. Heten közülük őrizetbe is kerültek, garázdaság gyanújával. A többieket elengedték, köztük azt a hat embert is, akiket egyelőre magánlaksértéssel gyanúsítanak, mivel a tulajdonos tudta nélkül tartózkodtak a felvonulás előtt egy Andrássy úti lakásban. A lakásban vegyszereket, savat, különböző folyadékkal töltött tojásokat találtak. A fiatalok azt mondták, a felvonulókat akarták megdobálni. A vegyszereket egyébként szakértő vizsgálja, a vizsgálati eredmények tükrében változhat a gyanúsítás is.

A bűnbánó hajigáló

A bűnbánó hajigáló az interneten azt olvasta, hogy az ügyészi állásfoglalás szerint az élemiszerrel való dobálás nem bűncslekmény és szabálysértésként sem büntethető.

A tojást dobáló férfi ügyvédje azt mondta a tárgyaláson: a felvonulást elvileg a büszkeség és a méltóság jegyében rendezik, ám erről szerinte szó sincs. Az emberek egy széles tömegét a felvonulás megbotránkoztatja, ez pedig jogilag a garázdaság fogalmát is kimeríti - mondta. Megemlítette Demszky Gábor március 15-i ügyét, akit annak idején szintén tojással dobáltak meg, akkor sem ítéltek el senkit az ügyben. A melegeknek számos olyan intézménye van, ahol a hajlamaikat kiélhetik, tudomásul kell venniük, hogy a társadalom széles rétegét zavarja, korra és nemre való tekintet nélkül - mondta az ügyvéd, aki a tárgyaláson hangsúlyozta, a rendőrség csupán előállításra készült, az őrizetbe vételről szerinte felsőbb utasításra döntöttek.

Az őt elfogó rendőrök szerint el volt takarva az arca és többszöri felszólítás ellenére sem hagyta abba a dobálást. A bíróság egyebek mellett arra hivatkozva ítélte pénzbírságra, hogyha úgy gondolta, hogy jogszerű, amit csinál, miért álcázta az arcát sállal. Ráadásul a tojásdobálás nem mentesít senkit az alól a kötelezettség alól, hogy a jogszerű rendőri intézkedésnek engedelmeskedni kell.

A rendőrség jogi képviselője ugyanakkor hangoztatta, hogy a véleménynyilvánítás elsődleges formája a szóbeliség.

Olvasóink írták

 • 15. fdfdf 2008. július 09. 14:02
  „14. Hát igen... Ezeket sejtettem én is...:(”
 • 14. Kolompár Rómeó 2008. július 09. 09:07
  „fdfdf: teged, ha ellopjak az erdodet, vagy ha meg akarod vedeni magadat es javaiat pl. arammal. Esetleg a taskadat jol lathato helyen tartod az autodban es a bunozo Ur feltori emiatt.
  Esetleg ha a betoro Urat kepes vagy fizikai eroszakkal visszatartani, akkor a szemelyes szabadsag megsertese miatt ujra teged itelnek el.”
 • 13. fdfdf 2008. július 09. 08:49
  „Ebben a tetves országban elítélnek amúgy valakit, valamiért is?”
 • 12. Kolompár Rómeó 2008. július 09. 07:21
  „Termeszetesen orszag egy sz-szel.”
 • 11. Kolompár Rómeó 2008. július 09. 07:20
  „Peldas gyorsasag. Orulok, hogy valami jo iranyba valtozik az orsszagban. Akkor jovo hetre elitelik Princet, Kulcsart es a tobbi bunozot is?

  Jovo honapban mit fognak csinalni a birok, ugyvedek, ha elfogy a melo?”
 • 10. Kajacsata 2008. július 09. 01:14
  „Tehát, ha 1 dinnyét vágok valaki fejéhez, akkor az vélemény nyílvánítás, és ha 1 rúd szalámival verek fejbe valakit az is. Jó tudni! Irány az utca! KAlandra fel!”
 • 9. CsImre 2008. július 08. 22:35
  „Holnap megdobálok pár embert az utcán, ha nem tetszik a képe, vagy útban van. Persze csak tojással.”
 • 8. 54-es 2008. július 08. 20:21
  „akkor is felmentenék a tojásdobálókat a bíróságok , ha az ítéletet hozók fején landolna egy-két tojás????
  akkor nincs szegénység kis hazánkban ha ilyen dobálásra pénz adnak ki.”
 • 7. KristoGergely 2008. július 08. 20:09
  „"élemiszerrel való dobálás nem bűncslekmény..."- hat eleg szomoru, amig a vilag mas pontjain emberek halnak ehen...”
 • 6. Tőkés Gyula 2008. július 08. 19:15
  „Úgy veszem észre, megint büntetés nélkül -a kapott pénzbírság ósszege az nem büntetés -ússzák meg a garázdák.
  Ebben az országban a bíróságok hallgatólagosan e gazemberekkel éreznek.
  Savas bűdös tojások, a múltkor a nagy csomó molotov koktél elkészítői nyugodtan élhetik bűnöző életüket a magyar "bíróságok" segítségével.
  Csak így tovább! Igy lehet az országban zűrzavart csinálni, hogy a jobboldal hatalomra kerüljön.
  Éljen a magyar bíróság pártatlansága és jószívűsége!!!”
 • 5. joy 2008. július 08. 14:51
  „Mos akkor kik a magamutogató bu.ik?
  Akik tojásaikat markolásszák-dobálják, tüzes szerszámokat lóbálnak-hajigálnak, vagy akik szivárvány alatt sétálnak?”
 • 4. Minibusz 2008. július 08. 13:43
  „Lassan én is kezdem elveszteni a fonalat.
  Én is olvastam az említett nyilatkozatot, de ezek szerint ez nem érvényes kisebbségire, más vallásúra és más szexuális beállítottságúra.
  Most kérdem én, hogyan különböztessük meg egymástól az embereket, hogy mondjuk én olyan embert tudjak megdobni tojással, akit "szabad".
  S akkor még nem beszéltem az eltévedt tojásokról.
  Megjegyzem a dobálással, mint fizikai erőkifejtés, sem értek egyet, mint ahogy azzal sem, hogy egyáltalán felvonuljanak az ilyen egyének.
  Ahogy a dolgok állnak, eljön az az idő, amikor majd nekünk (hagyományos beállítottságúaknak) kell majd felvonulnunk.”
 • 3. Ful 2008. július 08. 13:18
  „Budapesti párbeszéd:
  "állampolgár": - Hülye köcsögök! Hülye köcsögök!
  riporter : - Miért utálja a melegeket?
  "állampolgár" - Milyen melegek, bammmeg?! Én a rendőröknek kiabálok.
  - Ja! vannak melegek is??
  - Hülye Buzik! Hülye Buzik!

  Ennyi....”
 • 2. Emberke 2008. július 08. 12:38
  „"...a véleménnyílvánítás elsődleges formája a szóbeliség" Eszköze pedig a nyelv. Ismerek is pár emberszabásút, aki használja, van, aki - mindig az adott széljárást figyelve - mások testrészeinek tisztogatására, olyan is akad bőven, aki mocskolódásra, ismerek valakit, akinek megállás nélkül jár a szája, mindegy mit mond, csak a nyelvét akarja hűteni vele. Ami meg a tojást illeti, hát ez a hajigálózó biztosan lágyan szereti.”
 • 1. SP 2008. július 08. 12:33
  „A meleg felvonulást és a mórahalmi paradicsom(élelmiszer) dobáló versenyt kellett volna összeszervezni a meleg és a homofobok összeeresztése helyett.
  Mindenki boldog és kielégült lett volna a buli.
  Kacaj és nevetés és nem anyázás, buzizás. A siker a rekordok könyvébe is belekerülhetett volna.
  Nem kellett volna rendőri biztosítás sem. A TV nézők is jól szórakoztak volna.
  Magyar specialitás turistákat vonzott volna, mint a bikafuttatás. Visszavágót is lehetett volna szervezni és nemzetközivé tenni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MNV: nem kaptak jutalmat a Kormányzati Negyeden munkálkodók

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. cáfolta azt a keddi sajtóhírt, amely szerint a Kormányzati… Tovább olvasom