Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 14°C Még több cikk.

Veres nehezményezi a Surányival történt eljárást

Veres János csalódottságát és rosszallását fejezte ki az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank kormányzótanácsa elnökének írott levelében az EBRD leendő elnökének kiválasztási folyamata miatt.
A magyar pénzügyminiszter azt nehezményezi, hogy előre eldöntötték, ki legyen az Európai Unió közös jelöltje - mondta el Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője a Független Hírügynökségnek.

Veres János Tommaso Padoa Schioppának küldött levelében visszavonta Surányi György jelölését és helyette az EU közös aspiránsát, Thomas Mirow német pénzügyminiszter-helyettest támogatja - az európai egység érdekében. Ugyanakkor kifogásolja, hogy a tagállamok többsége előre megállapodott, ki legyen az EBRD elnöke a több jelölt közül, továbbá, hogy nem érvényesült az az elv, hogy a Közép-Kelet-Európát jól ismerő pénzügyi szaktekintély vezesse a bankot.

Az EBRD-t 1991-ben alapították a rendszerváltó kelet-közép-európai országok gazdasági talpra állításának, illetve a piacgazdaság bevezetésének támogatására. Ennek keretében jelentős értékű beruházásokban vett részt. Az EBRD-nek 2000-ig Németh Miklós volt az alelnöke, aki a rendszerváltást követően a miniszterelnöki poszt után töltötte be ezt a tisztséget.

Veres János február 29-én jelentette be Surányi György jelölését a londoni székhelyű európai bank elnöki posztjára. A váltás azért vált esedékessé, mert a jelenlegi francia elnök mandátuma nyáron lejár. Surányinak kezdetben több országból voltak versenytársai.

Olvasóink írták

 • 4. Berka 2008. március 22. 10:20
  „Mikor vonják felelősségre ezt a bűnbandát? A 21.században ezt meg lehet tenni Magyarországon! Hova jutottunk! Arányos közthereviselés?! ADÓSSÁGHEGYEKET HAGYNAK RÁNK! Meddig lehet ezt szabadon csinálni?”
 • 3. Kért Elek 2008. március 22. 09:02
  „Mit képzelnek ott az Eu-ban, hogy egy ilyen jó elvtársat nem engednek EBRD élére, pedig ajó Magyar elvtársak minden megspórolt / A VÁLASZTÓ POLGÁROKTÓL ELLOPOTT, KICSALT MILLIÓJUKAT/ kis pénzüket ott helyeztékvolna el picike kis kamatocska ellenében.

  De sajnos VÖRÖS JÁNOS elvtárs ezt az Eu nem engedi.
  Szar ügy nem???”
 • 2. Kolompár Rómeó 2008. március 22. 08:48
  „Én meg azt nehezményezem, hogy Veres adócsaló létére a mai napig pénzügyminiszter, nem pedig börtönben ül, ahogy megérdemelné. A többi nem érdekel.”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. március 22. 08:47
  „Én meg azt nehezményezem, hogy Veres adócsaló létére a mai napig pénzügyminiszter, nem pedig börtönben ül, ahogy megérdemelné. A többi nem érdekel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyedülálló lombikbébi műtétet végeztek el Magyarországon

Egyedülálló lombikbébi műtétet végeztek el Magyarországon, a CIRIS Budapest Nemzetközi Reprodukciós… Tovább olvasom