Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Vigyázzunk a karácsonyi húsok és a hal kiválasztásánál!

Az élelmiszerbiztonsági szakemberek szerint a karácsonyi menü hozzávalóinak beszerzésekor különösen a húsok és a hal kiválasztásánál kell odafigyelni a termék minőségére.
A régi közmondás szerint "olcsó húsnak híg a leve", és ez a gyakorlatban is így van. A húsipari készítményeket különösen óvatosan kell kiválasztani, hiszen az ételmérgezések túlnyomó része állati eredetű termékekhez kötődik. A fogyasztóknak azonban szó szerint kéznél van a segítség ahhoz, hogy megállapíthassák: jó-e a termék minősége. Ezek a szaglás, a látás és a tapintás- mondta a Független Hírügynökségnek Szeitzné Szabó Mária, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) főigazgatója.

A Csillagszóró Hadművelet, vagyis a fokozott karácsonyi razziák során az élelmiszer-ellenőrök is azt nézik, hogy milyen a nyershús vagy hal színe, szaga, állaga. Ha a hús barnul, szürkül vagy zöldül, illetve állott, kellemetlen szagot áraszt, semmiképpen se vegyék meg a háziasszonyok. A hús tapintására is érdemes odafigyelni, vagyis ha például a baromfihúsnak nyálkás, tapadós a felülete, akkor nem szabad felhasználni.

A halaknál érdemes megvizsgálni a kopoltyút, és ha elszürkült, akkor nem friss az áru. Hasonló a helyzet, ha a szemei beestek, megpuhultak, hiszen az szintén romlott halra utal. A legszerencsésebb, hogy aki teheti, inkább vásároljon élőhalat az ünnepekre.

A MÉBIH főigazgatója külön felhívja a figyelmet arra, hogy csak megbízható üzletben vásároljanak húskészítményt. Még ha spórolni is szeretnének, akkor is óvakodjanak az utcai árusoktól, amelyek ismeretlen eredetű és állagú húsokat, halakat kínálhatnak. A hatóságok mindent megtesznek azért, hogy a boltok polcaira csak jó minőségű, egészséges termékek kerüljenek, de nem tudják megvédeni a fogyasztókat a saját felelőtlenségük következményeitől. Ha biztonságos helyen vásárolnak, kérjenek nyugtát vagy számlát is, hiszen csak ezekkel tudnak szükség esetén reklamálni vagy segítséget kérni a hatóságoktól-tette hozzá Szeitzné Szabó Mária.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnőtt a teherforgalom a határokon

Megnőtt a teherforgalom az ukrán, a román illetve a szerb határon, és ez várható a következő… Tovább olvasom