Hallgassa élőben!

Emma Donoghue: Hívnak a csillagok

A történet 1918-ban Dublinban játszódik. Írországot ebben az időben nem csak a háború nyomorította meg, ekkor tombolt a spanyolnátha-járvány is. A regény helyszíne egy kórház, azon belül is a várandósok lázasosztálya. Itt helyezték el azokat a terhes nőket, akik elkapták a vírust. Az események és a helyszínek mind valósak, ahogyan az itt bemutatott problémák is – pont ettől olyan nyomasztó az egész.

A főhős Julia Power, aki nővérként azzal a helyzettel szembesül, hogy orvos és felettes nővér híján 30 évesen egyedül kell vinnie és vezetnie az osztályt. A 30 éves nőre három beteg jut, segítségül azonban érkezik mellé egy önkéntes. A fiatal Bridie Sweeney rendkívül lelkes: bár semmiféle szakmai tapasztalata nincs, bármit elvégez, amit kérnek tőle. A két nő között hamar kialakul egyfajta barátság, hiszen csak egymásra számíthatnak egy olyan osztályon, ahol óránként a halállal kell szembenézniük.

A regény mindössze néhány nap történetét dolgozza fel, mégis benne van egy teljes korrajz az akkori Írország helyzetéről. Arról a világról, ahol a mélyszegénységben élő nők egyfajta szülőgépként potyogtatják sorra a gyerekeket, miközben sokszor annyit sem tudnak a világról, mint ma egy 8 éves kisdiák. Minden egyes kismama, akik megfordulnak az osztályon, egy-egy megrázó élettörténetet képviselnek, melyeket lassan az olvasó is megismerhet. És persze a kor egészségügyi körülményeit, melyeket olvasva az ember elgondolkozik, milyen szerencsésnek mondhatja magát, hogy nem egy évszázaddal korábban élt. Julia gyakorlatilag versenyt fut az idővel: vagy azért, mert a kismama láthatóan súlyos állapotban van és tudvalévő, hogy a spanyolnátha rendkívül gyorsan megöli áldozatait, vagy azért, mert a kisbaba élete forog kockán a korán beinduló szülés miatt. Egyedül kell döntést hoznia, sőt sokszor az orvossal is szembe kell szállnia, ha úgy érzi, van még más esély is, mint az a drasztikus megoldás, amit ő javasol.

A regény érinti a családon belüli erőszak, az örökbefogadás, a háborítatlan szülés, a homoszexualitás és a korabeli anyaotthonok világát bemutató témákat is, mindennek pedig keretet ad egy járvány, melyet a regény írásakor az írónő még nem is tudhatott, milyen aktuális lesz annak megjelenésekor. Látható tehát, mennyi súlyos gondolat van összezsúfolva a regény lapjain, mely összességében egy olyan, letűnt világot tár elénk, melynek nagyon sok elemére sajnos a mai napig ráismerhetünk. A történetben van egyébként egy valós szál is: megjelenik benne Kathleen Lynn. Ő az az orvos, aki korát megelőzve kiállt a nők jogaiért, ami az akkori katolikus Írországban kész lázadás volt. Harcolt az Ír Polgári Hadseregben is, végül a kórházból vitték el a rendőrök. Ő tehát az egyetlen valós szereplő, de akár mindannyian azok lehetnének, hiszen valószínűleg a bemutatott osztályon fekvő nők sorsán valós nők százai, ezrei osztoztak abban az időben.

 

Hozzászólások

Hirdetés
Örökbefogadás – Kérdezz-felelek
Hirdetés
Zöldségekkel is harcolhatunk a klímaváltozás ellen
A kistelepüléseken lakók életkörülményeit is javítja a kormány
A falusi emberek számára fontos közösségi terek jönnek létre, kávézók, fagylaltozók, de sok száz településen gyógyszervásárlási lehetőség is nyílik.
Se fagy, se hő, se por nem hozza zavarba az extrém laptopot
Különösen szélsőséges körülményekre tervezték a Dell Technologies legújabb Latitude Rugged portfólióját.
Meghalt Dárdai Pál segítője
Levent Selim koronavírus-fertőzés szövődményeiben halt meg, mindössze 48 évesen.
A kijevi polgármester kérte a kormányt, hogy a fővárost is sorolja vörös kategóriába
A főváros az utóbbi napokban minden mutató tekintetében meghaladta a megengedett normát.
1 milliót nyertek
Jogerősen érvénytelenítette a temető darmanesti köztulajdonba helyezését a bíróság
Mindig tudták, hogy igazuk van, és bíztak abban, hogy az igazukat a törvényszéken is megtalálják – mondta Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere.