Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

A zöldek jobban védenék Nagyrétet

A csongrádi környezetvédők szeretnék, ha a túlparti Nagyrétet országosan is védetté nyilvánítanák, a városvezetők azonban ódzkodnak a terület átminősítésétől. A helyi politikusok a korlátozásoktól tartanak, melyek ellehetetlenítenék a gazdálkodást. A csongrádi zöldek szerint viszont csak a nemzeti parkok képesek hatékonyan ellátni a Nagyrét értékeinek védelmét.
Visszakoztak a csongrádi képviselők, amikor az egyes helyi természeti területek védetté nyilvánításról szóló rendelet módosítása került napirendre legutóbbi ülésükön. Bár az előterjesztés szerint indokolt lett volna aktualizálni az 1995-ben elfogadott szabályozást, illetve tovább vinni a városi környezetvédők kezdeményezését, amely az országos védettség elérésére vonatkozott, a döntéshozók nem támogatták a túlparti Nagyrét vizes élőhelyeinek átminősítésére irányuló javaslatot.

Deák József szerint a környezetvédő egyesület vezetője véleményét arra alapozza, hogy hiába képviselnek természeti értéket és élveznek helyi védettséget a bal part nádasai, holtágai és a környező erdők, ha a csongrádiak nem képesek hatékony védelmet biztosítani a területen. Nem strázsál ellenőr a Nagyrétben, és pusztán csak azért, mert nincs pénz a városházán erre a feladatra. Deák József szerint, ha országosan is védetté nyilvánítanák a nagyréti élőhelyeket, a nemzeti parkoknak kötelezően alkalmazniuk kellene hivatásos környezetvédelmi őrt, s ez jó megoldás lenne. Hozzátette: nem igaz, hogy a jelenleginél nagyobb szigor lenne országos besorolás esetén, inkább csak idomulna a gazdálkodás a Natura 2000 programhoz, amelybe bekerültek a közeli hullámtéri területek is.

Nem vonz több turistát a védettség

Idegenforgalmi szempontból nem jelent nagyobb vonzerőt az országos védettség, mint a helyi. Újszászi Erika, a csongrádi Tourinform-iroda vezetője úgy látja, csak a szolgáltatások bővítésével lehetne a Nagyrétbe, Csongrádra csalogatni turistákat. Példaként említette az országban egyre több helyen fellelhető bemutató ösvényeket, ahol a túrázók közelről ismerkedhetnek meg a térség élővilágával.

Murányi László viszont tart a korlátozásoktól. A képviselő-testület mezőgazdasági és területfejlesztési bizottságának vezetője úgy érzi, ha íróasztal mögött ülő embereknek adnák át a döntési lehetőséget, béklyó nehezítené a csongrádiak gazdálkodását. Márpedig most mindennél nagyobb szükség van folytonosságra, hiszen 2004-ben sokan éltek az agrár-környezetvédelmi pályázatok lehetőségeivel, s ezek a vállalások 2009-ig érvényesek. Murányi szerint azok a helybéliek, akik egyebek mellett gyep- vagy nádgazdálkodásban érdekeltek, mindenképpen jobban járnak, ha minden marad a régiben.

Ellenzéki képviselőtársához hasonlóan Bedő Tamás is azon a véleményen van, hogy a helyi védettség határát meg kell húzni, és egyáltalán nem indokolt az országos minősítés. A polgármester szerint sokakat érintene hátrányosan, ha a nemzeti parkok kezelnék a nagyréti területeket, ezért kedvezőbbnek tűnik fenntartani a jelenlegi struktúrát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritkábban hibázik a csongrádi hivatal

Nem lenne jó, ha a közigazgatás karcsúsítása a városi, községi hivatalokat sújtaná jobban –… Tovább olvasom