Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Építőipari képzésre készül Csongrád

Építőipari szakképző központ lesz Csongrád: a minden igényt kielégítő tanműhely közel 300 millió forintból a 2009–2010-es tanévre valósulhat meg. A fémipari képzés fejlesztésére már berendezkedett Sághy Mihály Szakképző Iskola igazgatóhelyettese örül a döntésnek, de tudja, sikerre csak akkor vihető a struktúraátalakítás, ha az érintett intézmények betartják az egyezséget.
Átállás építőiparra: pár év múlva a Sághy diákjai a kőműves, burkoló, festő, tetőfedő, bádogos és magasépítő szakmák közül is választhatnak majd. Fotó: Bíró Dániel
Habár nagy hagyományai vannak a gépész-technikusi képzésnek Csongrádon, sőt nemrégiben a CNC képzés fejlesztése érdekében jelentős beruházást hajtottak végre a Sághy Mihály Szakközépiskolában, a fémipari helyett az építőipari szakmacsoport képzési központja lehet az intézmény annak a térségi konzorciumnak a döntése nyomán, amelyben kunszentmártoni, kisteleki, szentesi, vásárhelyi, orosházi és csongrádi iskolák vesznek részt. Bár e terület nem idegen a bökényi intézménytől, hiszen kőműveseket már évtizedek óta képeznek ott, a struktúraváltáshoz jelentős beruházásra lesz szükség. A tervek szerint egy 800 négyzetméteres, könnyűszerkezetes gépesített tanműhely épülne, főképp uniós forrásból. Ha a pályázat nyer, a fejlesztés közel 300 millió forintba fog kerülni, a kivitelezés 2009–2010-re várható. Az új csarnok 300 tanuló képzésére lenne alkalmas, akik heti váltásban vennének részt az elméleti és gyakorlati oktatáson.

– Örülünk a döntésnek, hiszen építőipar nélkül nem lehet az országot fejleszteni, tehát szükség lesz a tanulóink tudására és munkájára, de ez az új rendszer 2009-től csak akkor működhet, ha minden érintett intézmény betartja az egyezséget – mondta lapunknak Nagy Ferenc. A Sághy Mihály Szakközépiskola igazgatóhelyettese szerint önmérsékletre van szükség, nehogy az intézményi és települési érdekek aláássák az átalakítást, amely minden iskolában lemondással is jár. Példaként említi a meglévő gépparkok cseréjét, amely akkor mehet csak végbe, ha a felajánlott technológiával azonos értékű képzési eszközöket kap vissza egy intézmény. Szintén fontos kérdésnek tartja a jelenlegi tanulólétszámot, amelynek szűkítését – például a csongrádi gimnázium esetében – fontolóra lehetne venni. Miközben mindenhol szakmunkáshiányról hallani, náluk 570 gyermek tanul, a gimiben pedig 800, ugyanakkor a Sághyban végzettek harmada később főiskolán vagy egyetemen diplomát is szerez.

Az építőipari szakmák, mint a kőműves, burkoló, festő, tetőfedő, bádogos és magasépítők képzése mellett megmaradna a Sághyban a nagy hagyományokkal bíró faipari és informatikai képzés, de a logisztikában érvényesülő szakmák oktatására is hangsúlyt szeretnének fektetni. Nagy Ferenc szerint az intézményi struktúra átalakításon túl az is meghatározza majd az országos, így a csongrádi szakképzés jövőjét, hogy mennyire sikerül a szülőket meggyőzni, a kétkezi munka is érték, sőt a legpiacképesebb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmillió a nyomravezetőnek

Ötszázezer forintot ajánlott föl a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság annak, aki segít kézre… Tovább olvasom