Délmagyar logó

2019. 04. 20. szombat - Tivadar Még több cikk.

Fordulat a csongrádi sintértelepen?

Ha a csongrádi városvezetők úgy döntenek, hamarosan visszakerülhet a városgondnoksághoz a gyepmesteri telep üzemeltetése. A sintértelep ügyét – amely fakivágás és önbíráskodás gyanújával is kiegészült – a városgazdasági bizottság vizsgálja.
Ha a csongrádi városvezetők úgy döntenek, hamarosan visszakerülhet a városgondnoksághoz a gyepmesteri telep üzemeltetése. A sintértelep ügyét – amely fakivágás és önbíráskodás gyanújával is kiegészült – a városgazdasági bizottság vizsgálja. A gyepmester ténykedése akkor került a reflektorfénybe, amikor a csongrádi állatvédők kiszabadítottak egy rühes kutyát a telepről. Rita köszöni szépen, már jól van.

Miközben a városgazdasági bizottság elnöke már csütörtökön jelezte, a grémium napirendjére tűzi a gyepmesteri telep további üzemeltetésének kérdését, vasárnap újabb fejezettel bővült a sintértörténet. Információink szerint a hét végén a telepet működtető vállalkozó fenyegetőzve követelte a szolgálati lakást bérlő családtól az esedékes bérleti díjat. A lakók tízezer forintot odaadtak, de – feltehetően miután a rendőrség tudomására jutott a dolog – Szólik Attila visszavitte az összeget. Úgy tudjuk, a csongrádi kapitányságon önbíráskodás gyanúja miatt vizsgálódnak, de nem valószínű, hogy nyomozást rendelnek el, hiszen megoldódott a helyzet.

Sintértelepek számokban

Csongrádon évente 3,5 millió forintot kap a várostól gyepmesteri telepet üzemeltető vállalkozó. Ezen felül ősz óta havi 17 ezer forintot kapott a szolgálati lakás lakóitól, akik a ház rezsiköltségeit is állták amellett, hogy a lakhatásért cserébe ellátták az állatokat. A nyilvántartás szerint tavaly 65 kóbor ebet fogott be a sintér, hármat adott ki, 137 kutyát eloltottak, illetve 53 elhullottat találtak. Szentes tavaly 6,6 millió forintot fordított a helyi sintértelepre. Ebből az összegből fedezték a két közalkalmazott munkabérét, a közüzemi, az üzemanyag és egyéb költségeket. A szentesi telepen 2006-ban 241 kutyát gondoztak.

Az önkormányzat városgazdasági bizottságánál viszont úgy gondolják, tűrhetetlen a jelenlegi helyzet. Nagypál Sándor, a grémium egyik tagja szerint több mint valószínű, hogy visszakerül a városgondnokság kezelésébe a gyepmesteri telep. Várható döntésüket egyrészt a felmerült problémák, másrészt az egyre fokozódó lakossági nyomás indokolja. A képviselő úgy véli, a szerződésbontással korábban kellett volna élni, és akkor nem süllyedt volna ilyen mélyre a sintértelep ügye, ami – más források szerint – immár károkozással is kiegészült. Úgy tudjuk, az önkormányzat telepén 200 ezer forint értékben vágtak ki fákat, de erről a tulajdonos nem tudott. Mindezeket természetesen kivizsgálja a szakbizottság, ma délután pedig döntés is születhet. Amennyiben a városvezetés jóváhagyja a szerződésbontásról szóló javaslatot, a vállalkozó négy hónap felmondási időt kap arra, hogy megtörténjen az átadás-átvétel.

Habár Csongrádon régóta kritizálták a gyepmester ténykedését, igazából a sintérügy akkor került reflektorfénybe, amikor a helyi állatvédők a sajtóval a hátuk mögött kiszabadítottak egy beteg kutyát a telepről. A márciusi akció óta közel hat hét telt el, és azóta nagyot változott a világ Rita – leánykori nevén Rühi – körül. A lesoványodott és rühes kutyust az állatvédő egyesület elnöke vette gondozásába. Kéthetes házi ápolás és több oltás után a leendő menhelyre került, ahol most a kilók felkapkodásán fáradozik. Gyurkó Julianna, a civil szervezet elnökhelyettese szerint Rita felépülése a példa rá, hogy más hozzáállásra van szükség a gyepmesteri telepen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nem vitáznak a csongrádi fahíd jövőjéről

A következő évtizedben is megmarad a csongrádi fahíd, amit márciusban 26,5 millió forintból… Tovább olvasom