Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Szigorúan ellenőrzött szüretek Csongrádon

Csongrád - A csongrádi szőlőtermelők közül sokan zaklatásnak vették, hogy szeptemberben családi és baráti szüreteken is ellenőrzést tartott a munkaügyi felügyelet. Az érintett gazdák még nem kaptak határozatot, hogy megbüntetik-e őket.
A hatóságok szerint jövőre is lesznek ilyen vizsgálatok, az pedig már nem működik, hogy a szőlészek bemondással igazolják a szüretelők munkaviszonyát: a rokoni vagy baráti kapcsolatokat bizonyítani kell.

Védett hagyomány

Vincze László fideszes országgyűlési képviselő azt javasolta az eset kapcsán, hogy Bedő Tamás MSZP-s polgármester, aki tagja az országgyűlés mezőgazdasági bizottságának, kezdeményezzen rendeletmódosítást a szaktárcánál. – Lépni kell ebben az ügyben mindenképp, mert fontos, hogy a hagyományokon alapuló szüret megmaradjon – mondta a szocialista honatya. A probléma egyébként hegyközségi szinten is felmerült, és az ország más borvidékeiről is voltak jelzések. Bedő szerint éppen ezért van esély rá, hogy a földművelésügyi és a munkaügyi minisztérium általuk szorgalmazott egyeztetése eredményre vezet, és jövőre mindenki számára megfelelő szabályozást vezessenek be a hagyományos szüret védelmében.

Nagy felháborodást váltott ki Csongrádon, hogy a munkaügyi felügyelet nemcsak a nagyobb gazdaságoknál és szőlőtermelő vállalkozásoknál, hanem őstermelők ültetvényein tartott családi és baráti szüreteken is ellenőrzött szeptemberben. A téma a legutóbbi csongrádi képviselő-testületi ülésen is felmerült, ahol a városvezetők egyetértettek abban, hogy a szakhatóság túllőtt a célon. Nagypál Mihály földjein például ismerősök és napszámosok is szüreteltek, amikor megjelentek a revizorok. Mivel még nem postázták a határozatot, a gazda tegnap nem tudta megmondani, hogy kap-e büntetést. Neki az ellenőrzéskor azt mondták, egy dátumelíráson kívül mindent rendben találtak. Ungerbauer György hegyközségi elnököt megdöbbentette, hogy ott is kutakodtak az ellenőrök, ahol birkát főztek a baráti társaságnak.

– Lesznek hasonló ellenőrzések a jövőben is – nyilatkozta lapunknak Balázs Mihály, az OMMF Dél-alföldi Munkaügyi Felügyelőség igazgatója. – Ingyenes munkavégzés esetén is igazolni kell, hogy milyen viszonyban van a munkavállaló a munkaadóval. Rokoni kapcsolat esetén ez könnyen megy, de minden egyéb esetben bizonyítani kell a felek közötti viszonyt. Bemondással ezt már nem lehet elintézni. Arra a kérdésünkre, hogy mivel lehetne igazolni egy baráti segítségnyújtást, a felügyelet igazgatója azt felelte, konkrétumot nem tud mondani, az ilyen esetekben az ellenőröknek kell a helyszínen mérlegelniük.

Utóbbi kérdést feltettük a szintén ellenőrzési jogosítvánnyal rendelkező adóhatóság régiós vezetőjének is. Tamásné Czinege Csilla azt válaszolta nekünk, hogy „ha baráti, családi segítségnyújtásról van szó, azt az adózónak kell bizonyítania. Neki kell igazolnia, hogy közreműködő jogviszonya kívül esik a bejelentési kötelezettségen. Bizonyítékként elfogadható lehet többek között a magánszemélyek nyilatkozata is, természetesen az adóhatóság a bizonyítékok elfogadását mérlegeli."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szenzációs aranylelet Baks határában

Szenzációs leletekre bukkantak a régészek a Móra Ferenc Múzeum és az ELTE Régészettudományi Intézete… Tovább olvasom