Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Zsebbe kell nyúlni Csongrádon

Csongrád - A városi költségvetésben elkülönített összeg sokszorosába fog kerülni a hétmilliárdos csongrádi Egészségváros projekt önkormányzat által vállalt előkészítése. A polgármester szerint azért szerepel csupán ötmillió forint a büdzsében, mert nem tudták, beindul-e idén a beruházás, a pontos költségek ismeretében viszont módosítani tudják az előirányzatot.
Ha minden jól megy, októberben kezdenék a munkát a terepen, ezért az Egészségvárost kiötlő projektcég már elküldte a hivatalos értesítést a csongrádi önkormányzatnak, hogy megkezdheti a beruházás általa vállalt előkészítését, a kötelezettségek teljesítése kapcsán viszont több kérdés is felmerül. Erre a célra ugyanis mindössze ötmillió forintot különítettek el a költségvetésben, miközben ennyi pénz aligha lesz elég az összes vállalásra. A városnak kell fedezni a 11 hektáros szántóterület kivonását a művelésből, és a közművesítését. Pusztán az előbbi költsége, vagyis a földvédelmi járulék – információink szerint – megközelíti a 40 millió forintot, és akkor még nem esett szó az ivóvíz-, a szennyvíz- és a villanyhálózat fejlesztéséről. A terület átminősíttetése minimum két hónapot vesz igénybe, de az eljárást – úgy tudjuk – még nem kezdeményezte a város. Az ügymenet megindítása azért is lenne fontos, mert földhivatali jóváhagyás nélkül nem kaphat építési engedélyt a hétmilliárdos projekt.

– Megkaptuk az Első Magyar Projektház Kft. levelét, és el is indítjuk a telekkiváltást, de a komplexum közműigénye még pontosításra szorul – nyilatkozta lapunknak Bedő Tamás. Kérdésünkre, miért csak ötmilliót szántak idén a ciklus kulcsprojektjeként emlegetett fejlesztés előkészítésére, azt felelte a csongrádi polgármester, hogy nem tudták, beindul-e idén a beruházás, a pontos költségek ismeretében viszont módosítani tudják az előirányzatot. Hogy ez mekkora költségvetési feszültséget okoz, nem tudni, de a polgármester úgy vélte, a település likviditását csak rövid távon fogja érinteni. Már csak azért is, mert szerinte a földjáradék megfizetésénél lehetőség van részletfizetésre.

Bár néha városvezetői szinten emlegetik, hogy az előkészületek kiadásait csökkenthetik a fejlesztésekre elnyert pályázati források, ilyen, közműbővítést célzó pályamunkát nem nyújtott be Csongrád eddig, vagyis saját erőből kell fedeznie a költségeket.

Megkeresésünkre Hideg Ferencné, az Első Magyar Projektház Kft. ügyvezetője elmondta, a végleges közműigényt napokon belül tisztázzák. Hozzátette, amennyiben az önkormányzat tudja teljesíteni a projektcégben vállalt kötelezettségét, a kivitelezés még az ősszel elkezdődik, és ezzel a beruházással Csongrád az alföldi Hévíz lesz.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

186 milliót vissza kell fizetnie Csongrádnak

Csongrád - Újabb nyolc település, köztük Csongrád is felkerült arra a listára, amelyen a… Tovább olvasom