Délmagyar logó

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 33°C Még több cikk.

Spanyolországban a filmipart is súlyosan érintette a gazdasági válság

15 százalékkal visszaesett a mozilátogatók száma, 16 százalékkal csökkentek a jegybevételek és 28 százalékkal kevesebb film készült 2013-ban.
A gazdasági válság a spanyol filmipart is súlyosan érintette: 15 százalékkal visszaesett a mozilátogatók száma, 16 százalékkal csökkentek a jegybevételek és 28 százalékkal kevesebb film készült 2013-ban az előző évihez képest.

A filmipar költségvetési adatait követő Rentrak legújabb adatai szerint a spanyol mozik jegybevétele tavaly 508 millió euróra esett vissza az előző évben regisztrált 606 millió euróról, ami 16 százalékos csökkenést jelent.

A mozilátogatók száma is hasonló arányban, 15 százalékkal csökkent egy év alatt, 2013-ben 78 millió nézőt jegyeztek, miközben 2012-ben még 91 millió volt a nézőszám.

Ez részben írható a súlyos gazdasági válság számlájára, az otthoni filmletöltések azonban szintén hatással voltak a nézőszámra és a jegybevételek alakulására.

A helyzetet súlyosbította, hogy a kormány 8-ról 21 százalékra emelte a mozijegyek áfáját, ami jelentős árnövekedést idézett elő 2012 végétől.

Az áfanövelés és kormány drasztikus kiadáscsökkentő kultúrpolitikájának eredményeként jóval kevesebb film készült az ibériai államban 2013-ban. Számuk 28 százalékkal volt kevesebb az előző évinél, és 24 százalékkal kevesebb spanyol filmet mutattak be a hazai mozik 2013-ban. A három legsikeresebb spanyol film egyike - köztük Pedro Almodóvar Szeretők, utazók című alkotása - sem érte el az 5 millió eurós jegybevételt a hazai mozikban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még kezelhető a csapadékhiány a mezőgazdaságban

Komoly gondot még nem okoz a csapadékhiányos téli időjárás, ám továbbra sem várható hó, ami már… Tovább olvasom