Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Vasárnapra befejezik az aratást

Szeged - Búzát arattak kedden a Tisza–Maros Szög Agrár Zrt. hektárjain. A Szőreg és Kübekháza melletti területeken 4 kombájn takarította be a kenyérgabonát. Az ország legmélyebb pontján örülnek az aszályos, kánikulai melegnek, az átlagtermés 5 tonna hektáronként.
Légkondis kombájnokkal aratnak a Tisza–Maros Szög Agrár Zrt. hektárjain, Szőreg és Kübekháza határán. Vincze Lajos, a társaság termelési vezetője terepjáróján közelítettük meg az egyik a hatalmas gépet. Kiderült: reggel elromlott a klímaberendezés, Bakai Lajos kombájnos már a szerelőt várta. Azt mondta, ezeken az új masinákon légkondi nélkül emberpróbáló feladat aratni, mivel zárt a fülke.

Az agrárcég 975 hektáron vetett búzát – mondta Vincze Lajos. Belvízkár is van, a vetésterület 15 százalékán egyáltalán nem arattak, más vizes hektárok felén–harmadán sikerült betakarítani a búzát. Ezeken a részeken mindössze 2,3 tonna az átlagtermés. Ahol viszont megúszták a belvizet, még a 7 tonnás hozam sem ritka. Az átlagtermés 5 tonna lesz hektáronként.

Szőreg és Kübekháza környékén egy hete kezdték el az aratást, nagyon jól állnak a munkálatokkal, s ha nem lesz nagy eső, vasárnapra befejezik. Az első 4 napon „szárítóra" arattak: a kalászok nedvességtartalma még 18 százalékos volt. Most 8 százalékos – vagyis kórosan száraz a búza. A szabvány 14,5 százalék. A szárítóra aratás költségesebb, de megéri – magyarázta a termelési vezető –, mivel nagyon jó lesz a búza minősége. Hozzátette: itt, az ország legmélyebb, belvíznek kitett területein az aszályos évek hozzák a legjobb átlagtermést.

Kedden is arattak a Tisza–Maros Szög Agrár Zrt. hektárjain. Fotó: Frank Yvette
Kedden is arattak a Tisza–Maros Szög Agrár Zrt. hektárjain.
Fotó: Frank Yvette

Az őszi árpát már betakarították a megyében, 12,5 ezer hektáron 3,5 tonnás, közepesnek mondható hektáronkénti átlagtermés született – tájékoztatott Kocsis László, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezető-helyettese. Repcét közel 10 ezer hektáron vetettek a gazdálkodók, 2 tonnás átlagtermést hozott. A búza vetésterülete a megyében 54,5 ezer hektár, s mintegy 20 ezer hektáron fejezték be eddig az aratást. Az átlaghozam 3,8 tonna hektáronként, ami a jó közepesnek mondott kategóriába tartozik, s a minősége is jó.

Űrbéli táj a vasárnapi tűz után

A Tisza–Maros Szög 18 hektáros táblája égett le vasárnap teljes egészében, a pusztítás űrbéli tájat hagyott maga után. Meggyulladt egy 4 hektáros terület is, de ott sikerült megfékezni a lángokat egy saját munkagéppel, valamint 5 tűzoltóautóval. A szövetkezet kára mintegy 12 millió forint. Ilyen még nem volt – mondta Vincze Lajos –, eddig csak kisebb tüzek fordultak elő. Azt sajnálják a legjobban, hogy éppen ezeken a földeken számítottak a legmagasabb, 7,8 tonnás átlagtermésre.

Olvasóink írták

  • 3. jq 2011. július 13. 13:10
    „Aktuális Murphy: Midig azon a táblán van a legnagyobb termésátlag, amelyik leégett (és jó esetben biztosítva is volt)”
  • 2. Stif 2011. július 13. 11:56
    „Jah, felénk meg jól elszórakoznak a régi Fortschritt meg Claas Dominator kombájnokkal. Bezzeg Szolnok felé a frankó kis New Holland és John Deere gépekkel melóznak. Meg ahogy nézem, Csongrád megyében se sz@rral gurítanak. :D És még van képe azt nyilatkozni, hogy elromlott a légkondi. :) Tudná mit jelent légkondi nélkül dolgozni egész nyáron +40 fokban (pl. amikor száll be a por az MTZ-be bálázás közben, de nem lehet bekapcsolni a légkondit - mert nincs is - és becsukni az ajtókat, ablakokat). Szóval azért mégse annyira embert próbáló feladat egy ilyen masinával dolgozni.”
  • 1. Martynko 2011. július 13. 09:22
    „ez legalabb legkondis kombajn”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakáspiacon megállt az árcsökkenés

A használt tégla lakások fajlagos átlagos ára Budapesten 280 ezer, míg vidéken 175 ezer forinton áll… Tovább olvasom