Hallgassa élőben!

Portugália - Anglia 2-2 - tizenegyesekkel: 6-5

Elsőként a házigazda Portugália jutott a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjébe, miután 11-es párbajban legyőzte Anglia együttesét. Portugália a szombati, Svédország-Hollandia párharc győztesével találkozik a négy között.

Negyeddöntő
Portugália – Anglia 2-2 (0-1, 1-1, 1-1, 2-2) tizenegyesekkel: 6-5
Lisszabon, Da Luz, 52 000 néző, V: Urs Meier (svájci)

Gólszerzők: Postiga (83.), Ruí Costa (110.) illetve Owen (3.), Lampard (115.)
Sárga lap: Costinha (56.), Ricardo Carvalho (118.) illetve Gerrard (37.), G. Neville (44.), P. Neville (92.)

8 Kapuralövések 8
35 Lövések 16
14 Szabálytalanságok 25
13 Szögletek 9
62% Labdabirtoklás

38%

Portugália:
Ricardo – Miguel (Ruí Costa, 78.), Jorge Andrade, Ricardo Carvalho, Nuno Valente – Costinha (Simao, 63.), Maniche, Figo (Postiga, 75.), Deco, Cristiano Ronaldo – Nuno Gomes
Anglia:
James – G. Neville, Terry, S. Campbell, Ash. Cole – Beckham, Gerrard (Hargreavest, 81), Lampard, Scholes (P. Neville, 57.) – Owen, Rooney (Vassell, 27.).

3. perc: James hatalmas kirúgását Costinha próbálta Ricardóhoz csúsztatni, de Owen lecsapott a labdára, s nagyszerű mozdulattal 12 méterről a kapu közepébe lőtt (0-1).

30. perc: Owen 16 méteres, bal felső sarokba tartó lövését Ricardo bravúrral szögletre mentette.

74. perc: Figo 17 méteres, jobb alsó sarokba tartó lövését James bravúrral szögletre ütötte.

83. perc: Simao Sabrosa bal oldali beadását Postiga 5 méterről a kapu bal oldalába fejelte (1-1).

90. perc: Beckham bal oldali szabadrúgását Campbell 6 méterről a keresztlécre fejelte, majd a kipattanót már a kapuba bólintotta, de Meier

játékvezető Ricardo kapus akadályozása miatt nem adta meg a találatot.

110. perc: Rui Costa indult meg a félpályától, s miután minden angol játékost lerázott magáról, 18 méterről kapura lőtt, s bombája a felsőléc érintésével a hálóba vágódott (2-1).

115. perc: Beckham bal oldali szögletét Terry visszafejelte az ötösön egyedül álló Lampardnak, aki miután levette a labdát fordulásból a kapu bal oldalába lőtt (2-2).

Büntetőpárbaj:

Beckham egy méterrel a kapu fölé lőtt.

Deco a bal sarokba lőtt (1-0).

Owen a bal sarokra vetődő Ricardo helyére gurított (1-1).

Simao Sabrosa magabiztosan a jobb sarokba helyezett (2-1).

Lampard a kapu közepébe bombázott (2-2).

Rui Costa a jobb felső sarok fölé lőtt.

Terry a keresztléc alá vágta a labdát (2-3).

Ronaldo a jobb felső sarokba lőtt (3-3).

Hargreaves a kapu bal oldalába bombázott (3-4).

Maniche a jobb alsó sarokba lőtt (4-4).

Cole a jobb alsó sarokba helyezett (4-5).

Postiga alányesve a kapu közepébe helyezett (5-5).

Vassell bal oldalra tartó lövését Ricardo hárította.

A kapus Ricardo a jobb alsó sarokba lőtt (6-5).

Az angolok egy nagy védelmi hibának, illetve Owen helyzetfelismerésének köszönhetően rögtön a mérkőzés elején vezetést szereztek. A portugálok azonnal megpróbáltak egyenlíteni, s bár helyzetekig többször eljutottak, gólt nem sikerült szerezniük. A félidő közepén valamelyest visszaesett az iram, a házigazdák birtokolták többet labdát, míg a “vendégek” kontrákra játszottak. Lehetőségek mindkét fél előtt adódtak, de azok rendre kimaradtak. A játékrész hajrájában ismét rákapcsoltak a csapatok, szinte kettészakadt a pálya, de gól ennek ellenére sem született.

A folytatásra az angolok rendkívül jól megszervezték a védelmüket, amivel nem is tudtak mit kezdeni Scolari tanítványai. Hiába volt nagy részben a labda a portugáloknál, egyszerűen képtelenek voltak feltörni a rivális jól záró hátsó alakzatát, helyzetig is csak elvétve jutottak el. Az angolok gyakorlatilag teljesen lemondtak a támadásokról, ám ez megbosszulta magát, ugyanis a csereként pályára lépő Postiga váratlanul kiegyenlített. A gól meglepő módon nem a portugálokat, hanem éppen az angolokat “pörgette fel”, de csak kapufáig jutottak a szigetországiak, így következhetett a hosszabbítás.

A ráadásban már mindkét csapaton kiütköztek a fáradtság jelei, de töretlen szívvel mentek előre, ami leginkább abban mutatkozott meg, hogy a védők szinte az összes lövést blokkolni tudták. A házigazdák a csereként pályára lépő, tehát még friss Rui Costa villanásával előnybe kerültek, de újabb találatuk ismét az angoloknak sokszorozta meg az erejét és egy szöglet után újra döntetlen lett az állás.

A büntetőpárbaj a portugálok sikerét hozta, így a házigazdák a június 30-i elődöntőben a holland-svéd párharc győztesével találkoznak.

(Forrás: MTI)

Szent András volt eredetileg a szentesi Szent Anna-templom
Kalandos története van a város legkorábban említett középületének: először Szent András apostol tiszteletére szentelték fel, majd a református hívek használták, végül visszakerült a katolikus egyházhoz, és Szent Annának ajánlották. A városképileg is meghatározó épület Szentes ékessége, ugyanakkor napjainkban már komoly külső és belső felújításra szorulna.
Galgóczi: jól halad az oltási program
A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja szinte minden vizsgálati ponton stagnál a szennyvízben
„Maradj ember a volán mögött is!” címmel indul közlekedésbiztonsági kampány (videó)
Michelisz Norbert, Talmácsi Gábor és Szujó Zoltán is csatlakozott a kampányhoz.
Hogyan kerül a mesterséges intelligencia a pénzügyeinkbe?
A trend a hazai startupok körében is felfelé ívelő pályán mozog, melyet számos ígéretes, világszinten is élenjáró eredmény igazol.
Az 5. helyen zárta az alapszakaszt a Hungerit-Szentesi VK
A pályaelőny volt a tétje a Hungerit-Szentesi VK és a III. kerületi TVE csatájának a női vízilabda OB I. utolsó, 18. fordulójában. Ötgólos előnye után kiengedett, de 9–7-re nyert a Szentes, így szombaton 16 órakor itthon kezdheti meg az 5–6. pozícióért a helyosztót most legyőzött ellenfelével szemben.
Fátyolüveg-technikával készült tárgyakból nyílt kiállítás
A tárlat az esztétikai élmény mellett ízelítőt ad az 1970-es évek retró érzéséből.