Az év környezetvédelmi díja: Biopetrol Kft.

Környezetvédelmi kategóriában a szegedi Biopetrol Környezettechnikai Kft. nyerte el az Délmagyarország Presztízs Díjat. Puskás Jenő ügyvezető azt mondja: a Presztízs Díj a cég szűkebb pátriájában is fokozza az egyébként is széles körű szakmai ismertséget – a már elért országos, sőt nemzetközi elismerés mellett.
Puskás Jenő ügyvezető a cég központjában, a Délmagyarország Presztízs Díjjal Fotó: Schmidt Andrea

– Indulásunkkor, 1991-ben még nem volt ekkora jelentősége a környezetvédelemnek, de már látszott: vannak problémák ezen a területen, amit meg kell oldani, és egyáltalán a környezet védelme nélkül ma már nem lehet gazdasági tevékenységet folytatni. Ezt fölismerve hozta létre a Biopetrolt Kovács István ügyvezető igazgató, egyszersmind tulajdonos. Néhány fővel indult a cég, ma már csaknem száz fővel működünk, az ország egész területén dolgozunk – ismerteti az előzményeket Puskás Jenő. A fő tevékenység kezdetben, mint a cég neve is jelzi, az olajiparban keletkező, az olajjal szennyezett anyagok megtisztítása, ártalmatlanítása volt, s e profil folyamatosan szélesedett.

Egy-egy bekövetkezett környezetszennyezés esetén a Biopetrol mindent elvégez, a környezetszennyezés föltárásától a kármentesítésig. Mik ennek az állomásai?

– A feltárás során embereink mintát vesznek a talajból, talajvízből, laboratóriumi vizsgálat következik, és ez alapján kiderül, pontosan hol is található a szennyezés, milyen mértékű, igényel-e beavatkozást – ismerteti a folyamatot Puskás Jenő. Ezután jön a környezetvédelmi tervezés. Mint ahogyan egy ház fölépítésénél a konkrét munkák beindulta előtt minden egyes munkafázist megterveznek, s a terveket ellenőriztetik, engedélyeztetik, a szennyeződésmentesítésnél is hasonló a helyzet.

Ezután jön a kármentesítés, a cég ezt is saját technológiájával, gépeivel, szakembergárdájával végzi. A tisztítás történhet a helyszínen (például a szennyezett talajvíz esetében, víztisztító berendezés segítségével), illetve úgynevezett „telepi körülmények között”, amit talajtisztítás esetében vesznek igénybe. A szennyezett talajt a cég tatabányai telepére szállítják, mentesítik a szennyeződéstől; olajszennyezés esetén olajfaló baktériumokat is bevetnek. A megtisztított talajt rekultivációs célra használják föl. Az említett három tevékenységi kör egyszersmind azt is szemlélteti, miképp történik egy-egy terület szennyeződésmentesítése. De veszélyes hulladékok szállítása, ártalmatlanítása is hatáskörébe tartozik a cégnek. Évente több tízezer tonna hulladékot ártalmatlanít a Biopetrol tatabányai telepén.

Országos hatáskörű a cég, mindenütt végez munkát – így Csongrád megyében is. Az energia-, közlekedésipar egyaránt olyan terület, amely olykor környezetszennyeződéssel jár. Sok munkája kötődik a Biopetrolnak a Mol Rt.-hez. Démász-transzformátorok csöpögésmentesítését is megoldotta a cég – saját szabadalma alapján –, pontosabban azt, hogy a transzformátorból kikerülő olaj ne jusson a környezetbe. A transzformátor alá speciális anyaggal bélelt betonmedence kerül, a csöpögő olaj ide jut, nem a szabadba.

Megyeszerte nagyon sok tanszformátorállomás lett környezetbaráttá a Biopetrol tevékenysége nyomán. Szentesen a vasútállomás talajába került üzemanyag okozta szennyeződést szünteti meg a cég. A mozdonyokat üzemanyaggal ellátó rendszer meglehetősen elavult volt itt, évtizedek során nem kevés üzemanyag jutott a talajba, talajvízbe. Ennek tisztítását végzi a Biopetrol, ez több évet vesz igénybe. A Tisza Volán esetében szintén hasonló munkát végez a környezetvédelmi vállalkozás.

Milyen környezetvédelmi jellegű feladatokra számít a cég a jövőben? Haváriák – például, ha kilyukad egy tartály – bármikor előfordulhatnak, fontos ezek gyors felszámolása, hogy minél kisebb területre terjedjen ki a kár. A gyorsaság pénzkímélő is: a legelején „megfogni” a szennyezést olcsóbb, mint később a kiterjedt károkat rendbehozni. Jelenleg tartály-duplafalúsítási program zajlik az országban, s nagyon sokszor derül ki ennek kapcsán, hogy az épnek hitt tartályok környezete is elszennyeződött.

Ez még sok munkát fog jelenteni a cégnek, éppúgy, mint a folyamatosan termelődő veszélyes hulladékok szállítása, ártalmatlanítása.

A kft. igyekszik minél több piaci területet meghódítani, hogy minél több környezetvédelmi kihívásra hatékony választ adhasson. Éppen ezért nagyon fontosnak tartja munkatársai folyamatos szakmai képzését is. A Biopetrol az élvonalban van – Brüsszelben már átvehetett nemzetközi díjat is veszélyeshulladék-szállítás kapcsán. S a nemrég elnyert Presztízs Díj tovább fokozza a cég egyébként is átfogó elismertségét.

SZPONZORÁLT TARTALOM
Online bajnokságra hívja a családokat Kajla, az utazó vizslakölyök
Kulturális rendezvényekre költik a Tiszai Halfesztiválra szánt összeget
Összeült a városházán szerdán a kulturális és a pénzügyi bizottság is.
Megszűnt a Gergő Liget és a Rotary tanösvény
Megálmodója és gondozója megszüntette kedd este a Gergő Ligetet.
Szakértők: nincs egységes európai definíció a jogállamiságra
Nem valószínű, hogy elfogadnának egy ideológiai dokumentumot Lengyelországgal és Magyarországgal kapcsolatban. –
A Balaton Európa legbiztonságosabb tava
Idén már háromszázhúsz embert mentettek ki a tóból.
Gulácsiéknak most jön az igazán nagy próbatétel
Az RB Leipzig csütörtök este az Atlético Madriddal csap össze a negyeddöntőben.
Láncfűrészekkel támadt a strandolókra két férfi (videó)
A szörfözőkkel akadt nézeteltérésük, de a rendőrök megérkezése után már nem voltak annyira bátrak.