Zsűri ítéli oda az üzleti élet Oscarját

A szakmai szempontok hangsúlyozása áll a tavaly alapított és idén másodszorra meghirdetett Presztízs Díj mögött: a lapjainkat, a Délmagyarországot és a Délvilágot kiadó Lapcom Kft. a régió üzleti életének szereplőit szeretné ily módon elismerni. Minél közelebb kerülünk a pályázatok beadásának határidejéhez, ami október 10-e, annál több kérdés fogalmazódik meg a jelentkezőkben.
Farkas Beáta. Fotó: Schmidt Andrea

A szakmai szempontok hangsúlyozása áll a tavaly alapított és idén másodszorra meghirdetett Presztízs Díj mögött: a lapjainkat, a Délmagyarországot és a Délvilágot kiadó Lapcom Kft. a régió üzleti életének szereplőit szeretné ily módon elismerni. Minél közelebb kerülünk a pályázatok beadásának határidejéhez, ami október 10-e, annál több kérdés fogalmazódik meg a jelentkezőkben. Sokakat érdekel, kik értékelték a tavalyi pályázatokat, hogyan rangsorolta a beérkezett pályaműveket a szakmai zsűri.

A finiséhez érkezett a Délmagyarország Presztízs Díj pályázatainak beadása: október 10-éig lehet még nevezni hat kategóriában. Idén eggyel többet hirdettünk meg, Az év vállalkozása és Az év kisvállalkozása közé Az év középvállalkozása elnevezésű kategória került, igazodva ahhoz, hogy Csongrád megye gazdaságának inkább a kis- és középvállalkozások a főszereplői.

Október 10-e után a legnehezebb helyzetben az a független szakértőkből álló szakmai előzsűri lesz, amelyik kategóriánként kiválasztja a legjobb három pályázatot és javaslatot tesz az első helyezettre. Mint emlékezetes: a végső szót – hogy ki áll majd ki november 10-én, a díjátadó gálán a színpadra az üzleti élet Oscar-díjáért – tavaly is az alapítók, a Masterfoods Kft., a KÉSZ Kft., az Allianz Hungária Rt., a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a lapjainkat kiadó Lapcom Lapkiadó és Nyomdaipari Kft. szakértői mondták ki. Holtversenynél azonban az egyetemi szakemberekből álló előzsűri szavazatát vették figyelembe.

Az előzsűri tagjainak nevét, akárcsak 2004-ben, idén sem áruljuk el, hogy a legszínvonalasabb, legpártatlanabb munkát végezhessék el a háttérben. De hogy mennyire nincsenek könnyű helyzetben az értékelők, azt Farkas Beáta, a 2004-es előzsűri elnöke, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának docense – egy évvel ezelőtt dékánja – beszélt lapunknak. Elmondta, tavaly Buzás Norbert dékánhelyettessel és Deák István tanársegéddel, kollégáival tanulmányozták át a pályázatokat. A Presztízs Díjra öt kategóriában 27-en pályáztak, négy pályázó több kategóriában is érdekelt volt.

Farkas Beáta szerint sokféle, ám tartalmas és hiteles pályamunkák kerültek az előzsűri elé, nagyon kevés formai hibával. A bírálóbizottság nem javasolta pályázatok kizárását, a kategóriák közötti átsorolást. Az év üzleti innovációs díja és Az év környezetvédelmi kategóriában más kollégák tanácsát is kérték, olyanokét, akik helyismerettel és speciális szakmai tudással rendelkeztek. Az előzsűri a pályázatok áttanulmányozása után felállította a rangsort, kategóriánként három jelöltet nevezett meg, majd a róluk készült film megtekintése után tett javaslatot az első helyezettekre.

A Presztízs Díjat Farkas Beáta szerint olyan pályázók kapták meg 2004-ben, akik az általános pályázati kiíráshoz képest is tudtak pluszt felmutatni, „akiknek az anyaga túlment a szimpla számokon, valamint a társadalom és a környezetünk iránt érzett felelősség is kiérződött belőle”.

Idén hat kategóriában

Ebben az évben a Presztízs Díj alapítói úgy határozták meg a kategóriákat, hogy azokba bármilyen méretű, típusú vállalkozás beleférjen. A foglalkoztatottak száma alapján a vállalkozások méretét tekintve idén nem két, hanem három csoportot – kisvállalkozás (1-5 fő), középvállalkozás (6-20 fő) és az év vállalkozója (20 fő felett) – különböztetünk meg. Külön kategória továbbra is Az év üzletembere – várjuk a bátor jelentkezőket, erre a díjra pályáztak eddig a legkevesebben! –, amellyel a kimagasló, a vállalat sikerét meghatározó személyes teljesítményt szeretnénk elismerni. Egy fejlett, modern gazdaság megkülönböztető jellemzője az innovációs képesség, a környezettudatos gondolkodás: ezért hirdetjük meg újra az Üzleti innováció és Az év környezetvédelmi díja kategóriát. 

szponzorált tartalom
Több mint kétezer diák vett részt az MVM Okosbútor versenyén
A zsidózó Bíró László egyre jobban megosztja a baloldali összefogást
Karácsony Gergely ismét elnéző az antiszemitizmussal szemben.
Borongós lesz a kedd, de eső már nem lesz
Csődöt mondott Mohácson a szivárványkoalíció
A balliberális pártok Karcagon még jelölteket sem mertek állítani.
Bedobta a Samsung frissítése az idei újdonságokat is
A szoftverfrissítés a koreai óriásvállalat idén bejelentett csúcskészülékein elérhető egészségügyi, kommunikációs és hálózati funkciókat hozza el.
Csendes, őszi idő lesz
Kedden többnyire erősen felhős lesz az ég.
Ismét vészhelyzet kihirdetésére készül a kormány Szlovákiában
Októbertől betiltják csaknem az összes tömegrendezvényt.