Szegedi hírek

2024.01.15. 20:00

Íme az összes tudnivaló a központi felvételi vizsgáról

Hétvégén komoly erőpróba vár a középiskolába készülő diákokra. Egy 45 perces matematika és egy 45 perces magyar dolgozat dönt majd nagy részben arról, hol folytathatják szeptembertől tanulmányaikat.

Timár Kriszta

Szombaton fontos dolgozatot írnak magyarból és matematikából a középiskolába készülő diákok.

Fotó: KISS ANNAMARIE

Nagy nap lesz a szombat a középiskolákba készülőknek: délelőtt 10 órától írják a központi írásbeli felvételit a nyolc- vagy hatosztályos gimnáziumba jelentkező és a kilencedik osztályba lépő diákok is. Ennek eredménye nagyban befolyásolja, hol tanulhatnak tovább. Bár vannak iskolák, ahol csak a tanulmányi eredmény számít – az ide felvételizőknek tehát nem is kell megírniuk ezt a dolgozatot – a legtöbb középiskolában a vitt jegyek és a központi vizsga eredményét együttesen veszik figyelembe, sőt, számos helyen még szóbeli fordulót is tartanak. A központi írásbeli vizsgán szerezhető maximális pontszámnak az iskolai felvételi eljárás egészében megszerezhető összpontszám legalább 50 százalékát kell kitennie. Amennyiben az iskola előír szóbeli felvételi vizsgát, annak az eredménye a felvételi eljárás egészében megszerezhető összpontszám 25 százalékánál nem lehet több.

Az írásbeli felvételin matematikából és magyarból adnak számot tudásukról a diákok, mindkét tantárgyból 45 perc áll rendelkezésre, hogy megoldják a 10 kérdésből álló feladatsort, amire legfeljebb 50-50 pontot kaphatnak. Matematikából nem csak a tantárgyi tudást mérik, hanem ehhez kapcsolódóan a tanulók gondolkodásának jellemzőit is. magyarból 9 feladatban az elsajátított nyelvi, kommunikációs és helyesírási ismereteket ellenőrzik, valamint bizonyságot kell tenni az életkornak megfelelő szövegalkotási, szövegértési, gondolkodási képességekről és íráskészségről. A tizedik egy szövegalkotási feladat, amelyben a tanulóknak egy adott témáról, egy adott műfajban kell kerek egész szöveget fogalmazniuk.

Aki a szombati vizsgáról valamilyen komoly, igazolható indokkal – például betegség miatt – lemarad, január 30-án, délután 14 órától pótló vizsgát írhat. Aki viszont ekkor sem jelenik meg, annak több lehetősége nem lesz a központi felvételi megírására. Az Oktatási Hivatal már a vizsga napján, délután közzé szokta tenni a hivatalos megoldókulcsot és a feladatsorokat a honlapján, így előzetesen mindenki leellenőrizheti, hogyan teljesített. A hivatalosan elért pontszámokról pedig február 9-ig küld majd értesítést a vizsgát szervező iskola, illetve általában a honlapjukon is közzé tesznek egy jegyzéket, amiben azonosító alapján lehet kikeresnie mindenkinek a saját eredményét. A pontszám ismeretében lehet majd módosítani a felvételi sorrendet február 8 és 10 között.

A szóbeli felvételiket március 4 és 20 között tartják, a sikeres felvételről vagy elutasításról szóló határozatot május 2-án küldik ki. Azoknak a kilencedikeseknek, akiket egyetlen, általuk megjelölt helyre sem vesznek fel, rendkívüli felvételi eljárást hirdethetnek majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában