Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Brutális kettős gyilkosságot próbáltak tűzzel elfedni Hódmezővásárhelyen - Képek, Videó

Előre kitervelt gyilkosságot próbáltak tűzzel elfedni Hódmezővásárhelyen. A borzalmas bűncselekményt az elhunyt idős házaspár lánya és annak élettársa követte el.
Péntek hajnalban tűz ütött ki Hódmezővásárhelyen egy Gregus Máté utcai családi házban, ahol két idős ember életét vesztette. Bebizonyosodott nem a tűz miatt halt meg a vásárhelyi idős házaspár, valójában kettős emberölés történt – jelentette be ma sajtótájékoztatón Piros Attila dandártábornok a Csongrád Megyei Rendőr- főkapitányság vezetője.
 
Fotó: Török János
Fotó: Török János


A rendőrség munkatársai, a hajnali 4 óra 53 perces bejelentést követően érkeztek a helyszínre. A körzeti megbízott két holttestet talált a házban, azokon olyan koponyasérüléseket amelyeket nem lehetett összefüggésbe hozni a tűzzel – mondta Harkai István, a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság vezetője. Ekkor hívták a helyszínre a Csongrád Megyei Rendőr- főkapitányság Bűnügyi forró nyomos szolgálatát. Gyorsan kiderült számukra, hogy a helyszínen tartózkodik a elhunyt szülők lánya és annak élettársa.

A férfi nem volt a rendőrök előtt ismeretlen, többször követett már el erőszakos bűncselekményt, legutóbbi tette miatt április elején került szabadlábra. Mivel a nő és férfi ellentmondásokba bocsátkozott kihallgatásuk során, ezért őket egyből előállították.
 
Fotó: Török János
Fotó: Török János

A 87 éves férfi és 78 éves mozgásában korlátozott felesége lakott a családi házban lányukkal. Rossz szemmel nézték lánya élettársát, aki már többször ült börtönben. Legutóbbi szabadulását követően a szülők nemtetszése ellenére költözött be a ház melléképületébe lányukhoz – ismertette az eset részleteit Rádi Norbert, megyei bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes.

A pár italozó életmódja miatt folyamatos konfliktus volt köztük, ezért csütörtökön este a nő és a férfi úgy döntött bántalmazzák az időseket. Bementek a főépületbe, a lány az édesapját az konyhában szóval tartotta, míg az élettársa hátulról egy az élet kioltására alkalmas eszközzel megtámadta az idős férfit, aki belehalt a sérüléseibe, majd a hálószobában ugyanazzal az eszközzel a mozgásképtelen néni életét is kioltották. Ezt követően az volt a tervük, hogy egy PB gázpalack pusztító erejével tüzet okoznak az épületben, ezzel azt a látszatot keltve, véletlen balesetben haltak meg a szülők.

Mindezek után távoztak otthonról, a városban kocsmákban töltötték az éjszakát. A kora hajnali órákban, amikor hazaértek látták, hogy nem sikerült a tervük, nem ég a főépület. Amikor kinyitották az ingatlan ajtaját, akkor lobbant lángra a tűz. Ekkor maga a lány hívta a segélyhívó számot, higgadtan közölte, tűz ütött ki a házban és bent tartózkodnak a szülei.
 
Fotó: Török János
Fotó: Török János

A rendőrség a gyors intézkedéseknek köszönhetően olyan bizonyítékokat gyűjtött, melynek hatására az elkövető férfi részletes beismerő vallomást tett. A Csongrád Megyei Rendőr- főkapitányság mindkét feltételezett elkövetőt, több emberen elkövetett emberölés bűntett megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette, és szombaton kezdeményezték az elkövetők előzetes letartoztatását.

Mivel az 53 éves férfi többször követett már el erőszakos bűncselekményt, így nem lehetetlen, hogy a maximálisan kiszabható szabadságvesztés, azaz tényleges életfogytiglan vár rá.
 

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványozta a gyanúsítottak előzetes letartóztatását

A Csongrád Megyei Főügyészség az előzetes letartóztatását indítványozta annak a férfinak és nőnek, akik a gyanú szerint csütörtökön, Hódmezővásárhelyen, megöltek egy nyolcvanhat éves férfit és hetvennyolc éves feleségét.

A hódmezővásárhelyi tűzoltó parancsnokság jelzést kapott 2018. május 25-én, hajnali öt óra körül arról, hogy egy hódmezővásárhelyi családi házban tűz van. A kiérkező tűzoltók a házban megtalálták az elhunyt sértetteket, akiknek a sérülései arra utaltak, hogy bűncselekmény áldozatai lettek.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság által folytatott nyomozás eddigi adatai alapján megalapozott a gyanú arra, hogy a sértettek haláláért negyvenhét éves lányuk és az ő ötvenhárom éves élettársa felelős. A gyanú szerint a terheltek egy ingatlanban éltek a sértettekkel, köztük a viszony megromlott. A gyanúsítottak csütörtökön, az éjszakai órákban bántalmazták a sértetteket oly módon, hogy az élettárs a sértetteknek koponyasérülést okozott, amely a halálukhoz vezetett. A sértettek lánya ezután az ingatlanban lévő gázpalackot is felgyújtotta.

A rendőrség a bűncselekménnyel elkövetésével gyanúsítható személyeket péntek kora reggel elfogta, őket őrizetbe vette, majd gyanúsítottként kihallgatta.

A 10 évtől 20 évig terjedő, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntetendő, több ember sérelmére, különös kegyetlenséggel, bűncselekmény elhárításra idős koránál és fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy ellen elkövetett emberölés bűntette miatt folyamatban lévő nyomozásban a Csongrád Megyei Főügyészség a gyanúsítottak előzetes letartóztatására tett indítványt.

Az ügyészség a büntetett előéletű gyanúsítottak előzetes letartóztatását szökés, elrejtőzés, bűnismétlés és annak a veszélye miatt indítványozta, hogy a gyanúsítottak összebeszéléssel a bizonyítási eljárást megnehezíthetnék.

Az indítványokról a Szegedi Járásbíróság a mai napon dönt.

Korábban írtuk:

– Reggel 5 óra előtt pár perccel, a varrodába jövet vették észre munkatársaink, hogy ömlik a füst Lajos bácsiék házának ablakán. Azt is hallottuk, hogy pattog a tűz, de lángokat nem láttunk. Mi hívtuk ki a tűzoltókat – mondta egy asszony, aki a varrodában dolgozik.

– Péntek reggel tűz ütött ki egy Gregus Máté utcai családi ház 3 négyzetméteres előszobájában. A füst pillanatok alatt betöltötte a házat, ezt látták meg az utcai járókelők – tudtuk meg Molnár Krisztinától.
Tűzoltó, rendőr és mentő egy kiégett vásárhelyi háznál - két holttestet találtak az épületben - GALÉRIA. Fotó: Karnok Csaba


A megyei katasztrófavédelmi szóvivő megerősítette, két halott volt a házban. A tűz helyszínére 3 hódmezővásárhelyi egység vonult ki, és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is helyszíni szemlét tartott.
 

A szemtanúk elmondása szerint a mentők és a rendőrség is pillanatok alatt a Gregus utcába ért. A mentősök azonban már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Nem lehetett segíteni a két elhunyton.

Lapunk munkatársai reggel 7 órakor értek a helyszínre, amit a rendőrség minden oldalról lezárt. Akkor már sem tűzoltók, sem mentősök nem voltak a Gregus utcában, viszont feltűnően sok volt a rendőr. Nemcsak helyiek, hanem a megyei főkapitányságról is, akikkel máskor bűnügyi helyszíneken találkozunk.

– Lajos bácsi és a felesége lehet a két áldozat. Mindketten 80 év körüliek, de inkább közelebb a 90-hez. Lajos bácsi a kora ellenére még nagyon aktív volt. De ez látszik a kerten és az udvaron is – mutatták a varroda dolgozói.

Elmondták azt is, ahogy elérkezett a tavasz, ő mindennap kint volt a kertben, valamint mindig kapirgált. Látszik most is, hogy már kikelt a vetése. A fű is le van vágva az udvaron, a tyúkudvar pedig tisztára seperve.
 

– Ez szerintem elismerésre méltó volt az ő korában. A feleségét mi csak Maminak hívtuk, kedves asszony... Sajnos pár évvel ezelőtt, betegsége miatt elvesztette a lábait

– mesélte egy dolgozó.

Azt csak gyanítjuk, hogy a két idős ember hunyt el, megerősítést erről egyik szervtől sem kaptunk. Azt is a környék lakóitól tudtuk meg, hogy amikor kiérkeztek a tűzoltók, hajnali 5-kor az udvarban tartózkodott egy középkorú pár is. A Gregus utcaiak úgy mondták, Lajos bácsiék egyik hozzátartozója és annak élettársa. De azt nem tudták megmondani, hogy ők is ott laktak, vagy más miatt jártak ott.

Mint említettük, a helyszínen nagyon sok rendőr dolgozott. A szomszédok között terjedő szóbeszéd szerint a két idős ember még a tűzeset előtt meghalt. Erről is kérdeztük a rendőrség sajtószolgálatát, de nem erősítették meg és nem is cáfolták. Az ügyről később ígértek tájékoztatást.
 
Tűzoltó, rendőr és mentő egy kiégett vásárhelyi háznál - két holttestet találtak az épületben. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


Korábban írtuk:
08.05 -
5 óra körül a szomszéd varrodába érkező dolgozók észlelték, hogy a mellettük álló házból ömlik ki a füst. Azonnal értesítették a tűzoltókat, három vásárhelyi egység és a katasztrófavédelem műveleti szolgálata percek alatt a helyszínre ért, ahogy a mentők és a rendőrök is.

Úgy tudjuk az épületben egy 80 év fölötti házaspár, Lajos bácsi és felesége lakott, de a szomszédok nem tudták megmondani, hogy a házaspár gyereke és élettársa is velük élt-e. Elmondták, hogy láttak egy középkorú párt a füstölő ház udvarában: valószínűleg az idős emberek lányát és élettársát.

A tűz egy 3 négyzetméteres előszobában keletkezett de a füst az egész lakásra átterjedt. Az utcában lakók azt beszélték egymás közt, hogy a házaspár nem a tűzben hunyt el, hanem már előtte halottak voltak.Ezt hivatalosan a hatóságok nem erősítették meg, de nem is cáfolták. Ugyancsak erre utalhat, hogy 7 óra után már nem volt tűzoltó a helyszínen, csak a rendőrök, akik szakértő bevonásával vizsgálódnak.

07.50
- Jelenleg helyszínelők vizsgálják át az épületet és a környéket, az utca mindkét végét lezárták a rendőrök.

07.45 - Megkeresésünkre a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, a rendőrök egy tűzeset helyszínéhez vonultak ki, ahol két holttestet találtak. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja az eset körülményeit.
Tűzoltó, rendőr és mentő egy kiégett vásárhelyi háznál - két holttestet találtak az épületben. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

06.00 - Tűzoltó, mentő és rengeteg rendőr sorakozott péntek reggel Vásárhely egy szélső utcájában: a Gregus Máté utcában egy kigyulladt házhoz riasztották a hatóságokat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A székkutasi testületi ülésen járt Lázár János: a kakasszéki tórendszer rendbetételét szeretnék

Lázár János országgyűlési képviselő a 4-es számú választókörzet valamennyi települését felkeresi. Tovább olvasom