Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Itt vannak Hitchcock madarai: seregélyek a kutasi pusztán - videó

Itt vannak Hitchcock madarai: seregélyek a kutasi pusztán - videó
A székkutasi seregélycsapat láthatóan nem félt sem az autó zajától, sem az embertől. Nemcsak a szántóföldön, hanem az úton is álldogáltak. Felröppenve valósággal fekete felhőt alkottak.
A napokban kaptuk lencsevégre a Kutasi pusztán a több száz, talán ezres nagyságú seregélycsapatot. A Pusztaszéli út melletti szántóföldön bogarásztak. A seregély, akárcsak a vetési varjú, vegyes gazdasági megítélésű madár. Óriási károkat okoz a napraforgóban, a kukoricában, a meggy- és cseresznyeültetvényekben, a szőlőkben. Ahol megjelenik egy csapat seregély, ott jó eséllyel alig marad termés. Egy részét megeszik, egy részét pedig leverik. A seregélyek szinte csak kártékony madárként élnek a köztudatban. Azt kevesebben tudják, hogy ilyenkor, tél végén hasznot hajtanak a gazdáknak. A szántásokon, réteken keresgélnek táplálék után. Megeszik a földben lévő lárvákat, poloskákat, bogarakat. Előszeretettel pusztítják a cserebogarakat is, amelyek idén a szokottnál jóval hamarabb rajzanak.

Magyarországon a fészkelő állomány mintegy egymillió párra tehető. Számuk az utóbbi években némi emelkedést mutat. Gyérítésük, riasztásuk engedélyhez kötött.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyükre kerülnek a csónakkikötők Mártélyon

A vásárhelyi önkormányzat a vízszinttől függően, folyamatosan helyezi ki a mártélyi üdülőterületen a… Tovább olvasom