Délmagyar logó

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 1°C | 12°C Még több cikk.

Kamerák az iskolai lopások ellen

Hódmezővásárhely - A lopások megelőzésére szereltettek fel a közelmúltban kamerákat az egyik vásárhelyi iskolában. Makón több éve vannak az intézményekben kamerák, Szegeden ugyancsak ügyelnek a biztonságra.
A folyosói fogasra felakasztott márkás felsőnek lába kelt, az is előfordult, hogy hiába kereste a diák délután a csizmáját, kénytelen volt a váltócipőben hazamenni. Iskolai farsangi mulatság alatt eltűnt egy szülő táskája, amelyet pár nap múlva az intézmény kukájában találtak meg. A tolvaj csak a pénzt vette ki belőle. Az ilyen esetek elkerülésére szereltettek fel a közelmúltban kamerákat az egyik vásárhelyi általános iskolában. Biztos, ami biztos – így védik az értékeiket. Nagy a forgalom az intézményben, amit tanítás alatt másképp lehetetlen követni.

Szintén Vásárhelyen, a Gregus-szakközépben zárt láncú ipari tévé működik a portaszolgálat helyett. A kamera képét az igazgatói titkárságon és a tanáriban is figyelemmel lehet kísérni. Felszerelése óta megszűntek a lopások.

Fotóriporterünk optikája nem véd. A felszerelt biztonsági kamera azonban igen. Illusztráció: Schmidt Andrea
Fotóriporterünk optikája nem véd. A felszerelt biztonsági kamera azonban igen.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Évekkel ezelőtt kívül és belül is helyeztek el kamerákat a makói iskolákban. – Ősszel a Kálvin téri iskola biciklitárolójánál rögzítette kamera egy tolvaj ténykedését. Leszerelte az egyik kerékpár ülését, a táskájába gyömöszölte, és gyorsan távozott. Nem volt nehéz azonosítani – mesélte Almási Pál iskolaigazgató, aki szerint a módszernek visszatartó ereje van.

Kilenc szegedi iskolában van olyan kamera, amely nem rögzíti, csak továbbítja a portásnak a képet. Négy intézmény előtt pedig térfigyelők vannak. Ilyen található az Arany János Általános Iskolánál is, amelynek udvarára hétvégenként gyakran ugrálnak be a kerítésen a gyerekek focizni. Ez ugyan nem olyan óriási probléma, de az már igen, ha vandálkodnak is. Kardos Kálmán, a Nevelési-Oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának igazgatója szerint pedig előfordul, hogy összefirkálják a falakat, vagy másképp rongálnak. Az intézményekben egyébként portaszolgálat működik, így illetéktelenek nem juthatnak be.

Olvasóink írták

 • 13. dodó 2010. április 02. 18:14
  „Nem kellene ruszin, esetleg sváb nemzetiségű személyzetet alkalmazni,. Van nekünk egy jóravaló, becsületes, szorgalmas kisebbségünk, hozzuk őket helyzeti előnybe, és rend és biztonság lesz nemcsak az iskolákban, hanem mindenütt!”
 • 12. dzsorzso 2010. április 02. 16:52
  „Ez pozítiv előrelépés az iskola életében, nagyon örülök neki, hogy sikerült ezt a kezdeményezést végre kialakítani elérni. Arról nem is beszélve, és a cikk sem említi meg pedig nem elhanyagolható infó, hogy a fenti iskolában nem csupán egyettlen kamerát szereltek fel hanem a rendszer egyszerre fogja le az intézmény legalább 90 % át. Lehetőségem volt nekem is látnom pár felvételt és elmondhatom, hogy a felvételen láttam hogy dézsmál meg egy pók egy legyet a sarokban....”
 • 11. szulutyka 2010. április 02. 14:10
  „melyik iskolában szerelték fel a kamerákat? tán nem már megint a varga tamás nevű elitiskolában?”
 • 10. SSO 2010. április 02. 13:06
  „na majd a kis Marlo Brando húsvétra hazaviszi azt is, nem csak a pénztárcákat.”
 • 9. persona 2010. április 02. 12:51
  „2. képzeld igen! az ajtót mutatná, (NEM AZ ÖLTÖZKÖDŐ LÁNYOKAT/FIÚKAT!) hogy ki az illetéktelen bebóklászó egyén, aki aztán esetleg nem üres kézzel távozik.”
 • 8. Tamtam 2010. április 02. 12:34
  „A cikkben érintett vásárhelyi iskolában szerencsére rögzíti is a képet, és tárolja bizonyos ideig. Másképpen nem sok értelme lenne.”
 • 7. Filctoll 2010. április 02. 11:24
  „Van valakinek eladó kamerája? Ugyanis már mindenhova azt akarnak szerelni!
  A gyerekeket kellene megfegyelmezni és nevelni! És mi van ha rajtakapják a fiatalkorút a lopáson? Kap egy osztályfőnökit? Mert ugyebár a fiatalkorú nem büntethető!”
 • 6. VásárhelyiÁgi 2010. április 02. 11:14
  „A gyereknél az is visszatartó erő lehet, ha csak álkamerákkat szerelnének fel mindenhová, mert ők még félnek a lebukástól.”
 • 5. Zs 2010. április 02. 09:42
  „De amíg az érdektelen folyosószakaszok vagy az étkező és nem a kabáttárolók, fogasok, öltözőszekrények, öltözői bejáratok, stb. vannak bekamerázva és csak a portás, valamint a diri!!! nézegeti (irodából, otthonról, meg ahogy jól esik); rögzítés meg nincs is, addig ez is csak pénzmosoda...”
 • 4. KolompárRómeó 2010. április 02. 09:07
  „Jájjj, hát mi lesz így á mi személyiségi jogáinkkááál????”
 • 3. 751510 2010. április 02. 08:53
  „Majd itt is jön Horváth Aladár, és leszedeti a diszkriminatív, fajgyűlölő térfigyelőket...”
 • 2. Moagim 2010. április 02. 08:13
  „Az öltözőkbe??? :)”
 • 1. persona 2010. április 02. 07:31
  „tényleg elkelne pár kamera az iskolákba, főleg az öltözőkbe. mindennaposak a lopások, amíg egy osztály tesi órán van..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szent István és a Szabadság tér következik

Már zajlik a Belváros rekonstrukciója, és jövőre a második, úgynevezett szociális városrehabilitáció is megkezdődhet a Szent István és a Szabadság tér megújításával – hangzott el Lázár János vásárhelyi polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján. Tovább olvasom