Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

Parasztlakodalmat rendeztek a mezőgazdasági főiskolások Vásárhelyen

Hagyományőrző disznótort és parasztlakodalmat rendezett a Szegedi Tudományegyetem hódmezővásárhelyi karának hallgatói önkormányzata (HÖK). Levágtak egy 120 kilós disznót, feldolgozták, utána meg lakodalmaztak.
- Először két évvel ezelőtt rendezett a kar disznóvágást és parasztlakodalmat. Akkor két különböző napra tették. Mindenki arra az eseményre ment el, ami jobban érdekelte. Tavaly valamiért elmaradt - osztotta meg az előzményeket Báthori Barnabás, a vásárhelyi HÖK elnöke.
Parasztlakodalmat rendeztek a mezőgazdasági főiskolások Vásárhelyen - Galéria


- Nagyapám mesélte, hogy régen három napig tartott egy lakodalom. Első napon disznót vágtak, a másodikon kimondták a boldogító igent és mulattak. A harmadik napon pedig rájártak a "morzsára", vagyis a maradékra. Úgy döntöttünk, mi ezt most egy napon éljük végig. Szeretnénk, ha a kar minden hallgatója megismerné ezeket a hagyományokat. Nagyok a különbségek. Vannak, akik falun élnek és nekik természetes például a disznóvágás, de vannak olyan hallgatótársaink is, akik városban és azon belül is panelban nőttek fel.

A hallgatók egy 120 kilós disznót vágtak le hentesek segítségével. A feldolgozás minden fázisába be lehetett kapcsolódni. Ahogy láttuk, éltek is a lehetőséggel.

- A hallgatói önkormányzat Facebook oldalán lehetett jelentkezni menyasszonynak és vőlegénynek. Szavazással döntöttük el, hogy kik legyenek. Egy olyan párt adtunk össze, akiket így "verbuváltunk" - tudtuk meg a HÖK elnöktől.

A fiatalok két lovaskocsival vonultak a lánykérés helyszínére, a Szegfű utcába. A lakodalmas menetbe még a város polgármestere, Márki-Zay Péter is bekapcsolódott a hallgatók meghívására. A vőfély ötször kérte ki a menyasszonyt. Kapott túl fiatalt, túl időset, sőt még szakállast is, mire kijött végre az igazi. Az ifjak hagyományőrző lakodalmas játékát sok vásárhelyi lakos is végignézte.

A lánykérés és esketés után következett a lakodalom. A délelőtt elkészített hurka, kolbász, pörkölt volt az ünnepi menü.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabó Bálint: ha Márki-Zay kampányára pénzt fogadott el, ˝nemcsak az állása, a szabadsága is veszélybe kerülhet˝

Hegedűs Zoltán indítványozására ideiglenes bizottság alakult a K'Art-ügy kivizsgálására a vásárhelyi… Tovább olvasom