Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Taxizás ünnepi tarifával

Másfélszer többet fizethet egy fuvarért, aki karácsonykor és szilveszterkor ül taxiba Vásárhelyen. Néhány személyfuvarozó ugyanis ilyenkor drágábban dolgozik, mások akkor is hétköznapi áron viszik az utasokat. A hatósági áron furikázó vásárhelyi taxik legendája már a múlt ködébe vész: a tarifák ma társaságon belül sem egységesek.
Utasra várva. A vásárhelyi taxisok szerint egyre kevesebb a fuvar. Fotó: Gyenes Kálmán
Hiába került többe – vagy éppen az elmúlt időszakban olykor kevesebbe – az üzemagyag, a vásárhelyi taxitarifák nem követték az árváltozást. Legalábbis az általunk megkérdezett személyfuvarozók nem vették figyelembe az ingadozást. Ugyanakkor a hatósági ár bevezetésében sem történt előrelépés, így aztán a vásárhelyi taxisok – előfordul, hogy társaságon belül is – még mindig más-más áron dolgoznak.

Változó árak

Vásárhelyen akár 100 forintos alapdíjért is lehet utazni, de van olyan taxis, akinél ez 250 forint. A kilométerdíj is nagyon változó: 100-170 forint, a várakozási díj pedig 30-50 forint körül alakul. Ehhez képest Szegeden az általunk kérdezett társaságoknál az alapdíj 300 forint, a kilométerdíj 200 forint, a várakozási díj 30 vagy 33 forint. A megyeszékhelyen társaságonként egységesek a tarifák. Ott is akadnak olyan társaságok, melyek az ünnepek alatt többért fuvarozzák az utasokat. Az viszont nem derült ki, hogy pontosan mennyivel. Annyit tudtunk meg, hogy erről a társaságon belül a későbbiekben egyeztetnek a taxisok.

– Rosszul nézett volna ki, ha az üzemanyagár csökkentésére ugrunk, s megemeljük az árakat – magyarázta Mikulai József. – A mostani tarifa mellett is kevés az utas. Talán 10-e környékén, amikor fizetés van, akkor több a fuvar, de egyébként nincs igazán taxira pénzük az embereknek. Régebben a piaci napokon nagyobb volt valamelyest a forgalom, de ez is megváltozott – jegyezte meg. Szerinte a helyzetet tovább rontja, hogy vannak, akik egymás árai alá mennek a fuvarokért. Mikulai úgy vélte: ezt megteheti egy régebbi, nem annyira költséges fenntartású autóval közlekedő, de egy drágább jármű tulajdonosa nem. Például ő egy hároméves Renault Thaliával szállítja az utasokat. Soha nem volt igazán jövedelmező a taxizás – állítja – de mostanában egyre rosszabbul megy. Arra a kérdésre, hogy akkor miért csinálja még mindig, annyit válaszolt: bízik benne, hogy jobb lesz.

A megszokottnál több fuvarra számít karácsonykor és szilveszterkor Földi József. A vásárhelyi taxis december 25-én, nappal, az ünnep második napján pedig éjszaka is dolgozik majd. Az üzemanyag árának változása nem módosította a tarifát, az ünnep viszont hatással lesz rá. Ilyenkor az eredeti viteldíjnál másfélszer többet kérhetnek el – tudtuk meg Földi Józseftől. Persze, szerinte az ünnep sem garancia semmire. Idén már a báli szezon sem hoz sok fuvart, és volt olyan szilveszter is, ami csupán egy jobb szombattal ért fel. Hogy mi számít jobb napnak? Földi szerint húsz utas mindenképpen. Igaz, ez a szám 12-13 óra alatt jön össze.
Akadnak olyan taxisok is, akik karácsonykor, szilveszterkor hétköznapi áron dolgoznak, mondván: aki ezt a munkát vállalta, nem tehet különbséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szellemvállalkozás a 47-es út mellett

Továbbra is kérdéses a kishomoki Anno vendéglő sorsa, amelyben tűz ütött ki tavaly ősszel. Azóta… Tovább olvasom