Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Durván érhet véget a hőség, felhőszakadás és jég is jöhet szerdán

Mára a legmagasabb fokú hőségriszatás érvényes, holnap estére zivatarokkal, szélviharral érkezhet az enyhülés. A katasztrófavédelem a hidegfronttal érkező heves zivatarokra figyelmeztet.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján szerdán heves zivatarral érkezik a hőséget követő enyhülés - hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden délután az MTI-hez eljuttatott közleményében, kiemelve: helyenként erős, akár 90 kilométer/órát meghaladó széllökések, illetve intenzív, nagyméretű jégeső, továbbá felhőszakadás is várható.

Mukics Dániel, az OKF helyettes szóvivője azt írta: az ilyen erős széllökések faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, és nemcsak balesetveszélyesek, hanem közlekedési akadályokat is képezhetnek. A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit.

Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy ha az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadja riasztásait, viharos erejű szél esetén zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő tárgyakat, kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket vigyék be az épületbe, mert ezek károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket. A vihar idején közlekedők kerüljék a fákat, az épületekről lelógó tárgyakat. A tavakra szóló viharjelzéseket vegyék komolyan a fürdőzők, valamint a vízi sportok kedvelői is. A fesztiválozók vihar esetén tartsák be a szervezők és a biztonsági személyzet utasításait - fejtették ki.

Az otthonukban tartózkodóktól azt kérik, hogy riasztás esetén áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, mert a háztartási gépek, elektronikai eszközök a villám okozta túlfeszültség hatására károsodhatnak. A szabadban tartózkodók villámlás esetén kerüljék a magányos fák, antennák, nagyobb fémszerkezetek közvetlen környezetét, illetve a villámlásnak jobban kitett magaslati helyeket. A villámlás ellen biztonságos menedéket nyújtanak az épületek, vagy a zárt ajtajú és ablakú autók.

Emlékeztettek továbbá, hogy erős vihar esetén az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban akár huzamosabb ideig is zavarok lehetnek. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket, vagy sérült közműhálózatot észlel, "ne közelítse meg, értesítse a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon" - szögezte le az OKF.

A zivatarokkal és a villámlással kapcsolatos részletes információk elérhetőek http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_heves_zivatar oldalon. Az OKF azt kéri, hogy az időjárással kapcsolatban mindenki figyelje az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztásait: a http://met.hu/ címen, vagy a katasztrófavédelem "VÉSZ" alkalmazásán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: kedden késő délután és este az Alpokaljára délnyugat felől - kis eséllyel - besodródhat egy-egy zivatar. Majd szerdán napközben északnyugat felől délkelet felé helyeződve erős hidegfront lép az ország légterébe, amely késő estére eléri a Tiszántúlt. A front előtt, illetve a fronton zivatarok alakulnak ki. Heves zivatarokra is számítani kell, amelyet károkozó szélroham, nagyméretű jég kísérhet, s helyenként felhőszakadás is lehet.

Ezzel együtt szerdán napközben még a Dunántúl északnyugati felén 24-26, másutt még 26-31 Celsius-fok közötti középhőmérséklet valószínű. Szerda estére, késő estére a délkeleti tájakra is megérkezik a hidegfront, amely ott is véget vet a hőségnek - írta meteorológiai szolgálat.

Korábban írtuk:

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére szerda éjfélig

TETŐZŐ HŐSÉG:

A napi középhőmérséklet kedden jellemzően 26, 30 fok között alakul. Szerdán a Dunántúl északnyugati felén 24-26, másutt még 26-31 fok közötti középhőmérséklet valószínű. Szerda estére, késő estére a délkeleti tájakra, így megyénkbe is megérkezik a hidegfront, amely ott is véget vet a hőségnek.


SZERDÁN MARKÁNS HIDEGFRONT HEVES ZIVATAROKKAL:

Kedden a késő délutáni és az esti órákban az Alpokaljára délnyugat felől -kis eséllyel- besodródhat egy-egy zivatar.

Szerda napközben északnyugat felől délkelet felé helyeződve erős hidegfront lép az ország légterébe, amely késő estére eléri a Tiszántúlt. A front előtt, illetve a fronton zivatarok alakulnak ki. Elszórtan heves zivatarra is számítani kell, amelyet károkozó szélroham (> 90 km/h), nagyméretű jég (jégátmérő > 2-3 cm) kísérhet. Helyenként felhőszakadás is lehet (> 20-25, néhol esetleg > 40 mm).

A jelenlegi számítások szerint, jelentős bizonytalanság mellett - szerda délutántól késő estig - károkozó szélrohamvonallal (> 90 km/h) kísért zivatarrendszer is létrejöhet, amely nagy területet is érinthet. Kialakulására nagyobb esély a Dunántúl déli és keleti felén, valamint a Dunától keletre eső tájakon van.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látta a villámlásokat?

Kisteleken, Zákányszéken, Kecskéstelepen és Dorozsmán áramkimaradásokat is észleltek a szokatlan égi… Tovább olvasom