Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Ez a méreg!

Nyerhetünk-e csatát a minket körülvevő világgal szemben?
A kerti munkára a legkiválóbb idő, amikor lefelé megy a nap. Még jól lehet látni, de már nincs nagy meleg, órákon át el lehet foglalatoskodni a locsolással, a levéltetvek eltüntetésével, a gazolással. Ez az elmélet. A gyakorlat ezzel szemben, hogy pár palánta kutyafuttában történő elültetése után visszavonulót fújok, legyőz a szúnyogsereg, beüldöz a házba.

Arról rendszerint elfeledkezünk, hogy a természetnek mi is része vagyunk – csak hatékonyabb eszközeink vannak a módosítására. Az a kártevő, az a gyomnövény, ami a mi szemszögünkből az. Amíg ember lesz a földön, örök kérdés marad: mi vagyunk a fontosak, vagy a minket körülvevő világ? Kordában tudjuk tartani azt, ami nem a kedvünkre való, képesek vagyunk a saját szempontjaink szerint alakítani a világot? Félre ne értsen senki, dehogy védem a szúnyogokat. Magam is odacsapok, odafújok, nem adom magam harc nélkül az ütközetben. Azonban olykor eltűnődöm: ha hosszabb távot tekintünk, mondjuk évszázadokat, nyerhetünk-e csatát a minket körülvevő világgal szemben? Láttunk már rá számtalan példát, hogy az evolúció megtalálja a kiskaput. Vajon mekkora az a méregmennyiség, amelyet az élővilág, ezzel mi magunk elviselünk még? Vagy egy másik, unortodox gondolat: vajon ha felhagynánk a permetezéssel, ezért újra szaporodni kezdenének a szúnyogokkal, lárvákkal táplálkozó állatok, vajon pár év múlva beállna egy egyensúlyi állapot? Egyik kísérlet sem lenne fáklyás menet, bár gyanítom, akarjuk vagy sem, az előbbinek fog
az emberiség előbb-utóbb a végére járni.

Addig is nincs jobb ötletem: locsolok a napsütésben, gyomlálok jóval napnyugta előtt, ha itt az idő, akkor pedig futás. És igen, közben én is az eget kémlelem, azt lesve, felszállt-e már a permetező repülőgép.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akinek nem kell kabalatoll

"Ennek a babának nem volt szerencséje." Tovább olvasom