Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Kulisszatitkok

"Mint ahogyan egy új lakást is beköltözve ismerünk csak meg igazán, a felújított szegedi kisszínház korlátai is csak néhány hónapnyi üzemelés során derülhettek ki. Az átadáskor még mindenki örömmámorban úszott, a színháziak dicsérték a tervezők és a kivitelezők munkáját."
Mint ahogyan egy új lakást is beköltözve ismerünk csak meg igazán, a felújított szegedi kisszínház korlátai is csak néhány hónapnyi üzemelés során derülhettek ki. Az átadáskor még mindenki örömmámorban úszott, a színháziak dicsérték a tervezők és a kivitelezők munkáját. Juronics Tamás ma is hangsúlyozza: európai színvonalú próbatermet kaptak, szebbet, nagyobbat, világosabbat, mint amiről valaha is álmodtak.

Mi akkor a baj? Miért vannak feszültségek a tagozatok között? Egy régi épület átalakítása mindig kompromisszumokkal jár, nem lehet mindent olyan tökéletesen megoldani, mint egy újban. Úgy meg végképp nem, ha időközben át is alakulnak az igények. Ezért a kisszínházba beköltözők is kénytelenek kompromisszumokat kötni. A színészeknek el kell viselniük, hogy próba közben bizony a táncosok dobogását is hallhatják, a balettegyüttes pedig kénytelen tudomásul venni: ha előadás van, nem tud gyakorolni. A két első széksorról kirobbant vitában is nehéz igazságot tenni. Miközben hajlik rá az ember, hogy az alkotók művészi elképzeléseit is elfogadja, az építész érvei legalább olyan erősek. Addig lehet nyújtózkodni, ameddig a takarónk ér.

Rantal Jánost tegnap láthatóan felbőszítette az első széksorok kiemelésének terve. Adott is racionális magyarázatot, miért nincs rá szükség. De mondott cifrábbat is: szerinte nincs olyan alkalmas személyzete a kisszínháznak, amely felelősen, hozzáértéssel működtetné a például a fűtést, a szellőztetést. Szerinte képtelenek a légfüggönyt használni az előcsarnokban, ezért a hideg csak úgy ráomlik a nézőkre. Mi is megírtuk: karácsony előtt nem tudták lekapcsolni a nézőtér világítását, ezért félórás csúszással kezdődhetett csak el az egyik balettelőadás.

Persze azért akad tervezői hiba is. „Jakab Tamással ott lesz a mi két székünk" – mutatta még az egyik bejárás alkalmával Rantal a nézőtér újdonságát, a két hatfős oldalerkélyt. Mára kiderült: azokat bizony nem nagyon lehet használni. Legfeljebb a direktort látom ott néha az előadásokon szurkolni, vagy a fejgépeket irányítják onnan a világosítók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vásárló tanul

"„Ez itt nem Szeged: szegények az emberek, a munkanélküli nem vásárol" – ezt mondta a… Tovább olvasom