Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Magyar mentés

"Az OTP Bankcsoport 2008 első kilenc hónapjában rekordnagyságú, 298 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami éves szinten 90 százalékos növekedés."
Az OTP Bankcsoport 2008 első kilenc hónapjában rekordnagyságú, 298 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami éves szinten 90 százalékos növekedés. A közel háromszázmilliárd forint kísértetiesen annyi, mint az a 300 milliárd, amit a kormány bankmentő csomagja a pénzintézetek tőkéjének megerősítésére szán. Az élet fintora, hogy három nagybank egyikeként éppen az OTP-re.

Erre persze nehéz volt gombot varrni, az eredményközlő november közepi sajtótájékoztatón mondta is finoman a bank vezérigazgató-helyettese, hogy az OTP nem kérne a segítségből. A CIB már bő héttel korábban, az IMF-hitelre alapozott bankmentő csomag első hírére jelezte, hogy köszöni szépen, de momentán nélküle is megvan. Igaz, akkor a feltételek még úgy szóltak, hogy annak csak három nagybank felelt meg – az MKB, a harmadik ugyan nem mondott határozott nemet, de jelzésértékűen sokáig tanulmányozta a kérdést.

Ezen eddig akár kínjában derülhetne is az ország, ám árnyalni szükséges a 300 milliárdos adózott OTP-eredményt, mielőtt szembeállítjuk a 300 milliárdos teljes magyarországi bankmentő csomaggal. Szóval az OTP-é azért háromszáz, mert eladta a Garancia Biztosítót 170 milliárdért. Meg van még néhány szakmai tétel, amelynek végén a bankcsoport „egyszeri hatásoktól megtisztított harmadik negyedévi konszolidált adózott profitja" már csak 50 milliárd forint. Ez viszont ötödével kevesebb, mint a tavalyi, s tizedével kisebb az elemzői várakozásoknál is. Viszont még mindig több annál, hogy magától kérincsélni kezdene a bank – merthogy a tőkeemelés nem elhanyagolható mellékhatása az állam tulajdonszerzése.

Az Itt ez a szép bankmentő csomag, mégsem kell senkinek című készülő fiaskót úgy kezdték enyhíteni az illetékesek, hogy rövid úton kikerült a törvényjavaslatból a nagysággal összefüggő előírás. Így, a potenciális támogatotti kör többszöröződésével megnőtt az esély, hogy elfogy a pénz, sőt talán még kevés is lesz. Akarom mondani: kicsi. És enyhén savanyú, de a miénk – még ha az IMF-től is kaptuk.

Olvasóink írták

 • 6. dblaci 2008. november 26. 17:26
  „Mivel engem is jobboldalinak szoktak emlegetni, (bár én nemzeti gondolkozású vagyok, nem egy féloldalas valami) ezért érdekelne, mitől jobboldali csányi?

  De őszintén. Mi az, amitől ő jobboldali? Vagy ő más értelemben jobboldali mint én? Én nem szeretem horngyulát pl. Mert hazaáruló. Attól még jobboldali vagyok?”
 • 5. dblaci 2008. november 26. 17:24
  „Végre valami jó hír. Az, hogy a tanárok fizetése reálbérben 10-15% al csökken jövőre, az nem izgat, de a horngyula pufajkást kitüntető bankért NAGYON aggódtam.
  Gondolom rengeteg nemzettársam van, akinek álmatlan éjszakái voltak az OTP részvényárfolyam miatt.
  Hálistennek mostmár megnyugodhatunk!

  Köszönjük gyurcsány! Megcsináltad!”
 • 4. Logaritmus 2008. november 26. 12:11
  „Csányi, a jószándékú jobboldali.”
 • 3. Safranek 2008. november 26. 10:05
  „Vastaps a Csányi birodalomnak!
  Hogy mindezt a kispénzű emberek kizsigerelésével (devizahitelt nyújtanak úgy, hogy valójában egy másik ügyfél forintbetétjét hitelezik meg neki) érik el, kit érdekel?
  Az a lényeg, hogy a bankszámla minél vastagabb legyen!
  MIkor kényszerítik már rá a bankokat arra, hogy ne terheljenek az ügyfelekre mindenféle mondvacsinált ürüggyel költséget?
  Érezzék megtisztelve magukat, ha valaki hozzájuk viszi a pénzét.
  MInimum 4-5szörös hasznot húznak belőle.
  Rabló banda!”
 • 2. KolompárRómeó 2008. november 26. 08:24
  „Az a jo, hogy a bankok mindenkeppen jol fognak jarni, ha nem megy olyan jol, akkor majd felemelik egyoldaluan a mindenfele koltsegeket, kamatokat, egyebeket es mar el is van rendezve.

  Az meg kulon jo, hogy HITELbol majd az adofizetok nyoghetik meg 40 evig azt, hogy a szegeny szerencsetlen bankokat ki kell segiteni.

  Amikor a harmincpar eves vezetonek az a legnagyobb baja, hogy majdnem egy evbe telt, mire megkapta az uj mondeot. Majdnem elsirtam magam. Mindezt most mar DUPLAN az en penzembol.”
 • 1. KukoricaJancsi 2008. november 25. 19:59
  „Hogy lehet ekkkkora nagy bakot lőni már megint!! Feri, Feri....(sóhaj)

  A zsíros gazdagokat támogatni??
  Minket meg megszorítani??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aszfaltmámor

"Hogy miért írok ilyen részletességgel a 47-es históriájáról? Mert még ma is megyénk egyik… Tovább olvasom