Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Magyar Napot tartanak Kecskeméten

Ez évben a Galánta melletti Alsószeli és a Marosvásárhely melletti Marosszentgyörgy gyermekcsoportja érkezett Kecskemétre.
Az Európa Jövője Egyesület szervezői minden eddigi találkozón kiemelt figyelmet fordítottak a határon túli magyar területekről érkező csoportok fogadására. Minden találkozóra érkeztek csoportok a határon túli magyar testvérvárosokból: Galántáról, Marosvásárhelyről és Beregszászról is.

Ez évben a Galánta melletti Alsószeli és a Marosvásárhely melletti Marosszentgyörgy gyermekcsoportja érkezett Kecskemétre. Marosszentgyörgyhöz különösen erős kapcsolat fűz bennünket, mert idén márciusban 27 polgáruk Kecskeméten tette le az állampolgári esküjét.
A határon túli csoportok számára a fesztiválon belül „kis fesztivált” is rendezünk minden alkalommal, melyet „Magyarország örömének” nevezték el.

Erre az eseményre Kecskemétre érkezik a Szent Korona másolata a Köztársasági Őrezred Díszőrségének a kíséretében, a Magyar Honvédség szolnoki katonazenekarának a részvételével. A Szent Koronát a Városháza előtt ünnepélyes keretek között 16.00 órakor fogadja dr. Zombor Gábor polgármester úr a 14 határon túli magyar gyermekcsoport sorfala között.

Az ünnepélyes fogadás után a város egyházi vezetői és a résztvevők kíséretében a Szent Koronát a Nagytemplomban helyezik el, ahol ezt a fesztivál résztvevői és a város polgárai is megtekinthetik. Az előző találkozók vendéggyermekeinek véleménye szerint a Szent Korona fogadása volt számukra a fesztivál legfelemelőbb és életre szóló élménye.
A templomból a gyerekek a Szent István szoborhoz vonulnak, ahol közösen koszorúzzák meg első királyunk szobrát. A koszorúzáson köszöntőt mond Dr. Bóka László országgyűlési képviselő, Balatonfüred Város polgármestere, és Szent István köszöntőt énekel a pusztinai Magyarház Csángó kórusa Nyisztor Ilona vezetésével.

A koszorúzás után a főtérre vonulnak át a résztvevők, ahol a „Gyermekvarázs-kultúrák találkozása” címmel 17.00 órakor kezdődik a határon túli magyar csoportok bemutatója.

A „magyar nap” zárásaként 20:30-tól a Tapolcai Musical Stúdió előadásában lesz látható Szörényi-Bródy: István, a király című rockoperája.
A határon túli csoportok a következő évi vendéglátásuk során a kecskeméti gyerekeknek mutatják be szülőföldjük hagyományait, kulturális értékeit. Volt már arra is példa, hogy a kiutazás során „kis-csiperó fesztivált” rendeztek a vendéglátók, ha több csoport is utazott közeli településre.

Ennek a fesztiválprogramnak az egymás megismerésén túl igazi értékét az adja, hogy a 22 év alatt több ezer kecskeméti és határon túli magyar gyermek és családja élhette át az együvé tartozás felemelő érzését, a nemzettudat és a hazaszeretet megerősödését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajóforgalom-növekedésre számít Kalocsa

Naponta állnak meg a meszesi kikötőben a turista hajók. A rajta utazó csoportok leggyakrabban… Tovább olvasom