Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Perelnek a Mercedes-gyár területének egykori tulajdonosai

Nem áll szándékukban perbe vonni Kecskemét Önkormányzatát, megakadályozni a kecskeméti Mercedes-beruházást.
A Kecskeméten épülő Mercedes-gyár területének egykori tulajdonosai közül heten pert indítottak a tőlük opciós joggal a területet "megszerző" Best Invest Projekt Hungária Kft. ellen, de nem akarják perbe vonni sem Kecskemét Önkormányzatát, sem a beruházó Daimler AG magyarországi leányvállalatát - közölte a felpereseket képviselő jogi iroda ügyvédje a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó per szerdai tárgyalási napja után az MTI-vel.

Nem áll szándékunkban perbe vonni Kecskemét Önkormányzatát, megakadályozni a kecskeméti Mercedes-beruházást, és nem áll szándékunkban a Daimler AG magyarországi leányvállalatát sem perbe vonni - mondta a felperesek jogi képviselője.

Hozzátette: sem a keresetlevélben, sem annak módosításában, de a tárgyaláson sem volt ilyen kérelmünk vagy indítványunk. Az ügyvéd hangsúlyozta: elképzelése sincs arról, hogy a perrel foglalkozó egyes médiumok honnan vették ezt a feltételezést.

Az alperes jogi képviselőjének kérésére - amit a felperesek is elfogadtak -, a per a nyilvánosság kizárásával folyik.

A perirat szerint a felperesek a jó erkölcsbe ütközőnek tartják, hogy a Best Invest Projekt Hungária Kft. 36 százalékos "sikerdíjat" számított fel, amikor opciós szerződést kötött velük földjeik eladására. A gazdák félrevezetve érzik magukat, mert elmondásuk szerint a gazdasági társaság tulajdonosai - egy kecskeméti férfi és leánya - azt állították, hogy az önkormányzat kisajátítja a telkeiket, ha nem kötnek cégükkel opciós szerződést.

Kecskemét önkormányzata a jogszabályok betartásával vásárolta fel a Mercedes gyárának felépítéséhez biztosított telket - nyilatkozta korábban az MTI-nek Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere. Az önkormányzat a Daimler által kiválasztott 400 hektáros mezőgazdasági földterület tulajdonosaival azért tárgyalt, mert a német beruházó egyben akarta megvásárolni a területet, úgy, hogy az már iparterületté van minősítve. A kiválasztott terület nagy részén azonban a gazdák korábban eladási opciós szerződést kötöttek a kecskeméti Best Invest Projekt Hungária Kft-vel, ezeket a területeket az önkormányzat elővásárlási jogával élve az opciós jogot birtokló cégtől tudta csak megvenni. A területet az önkormányzat úgy tudta megvásárolni, hogy a Mercedes-beruházás bejelentése - 2008. június 18. - után, szeptemberi ülésén, rendeletmódosítással elővásárlási jogot alapított az ingatlanokra. A vonatkozó jogszabályok szerint az önkormányzat a területet nem tudta volna kisajátítani. Az önkormányzatnak az opciós szerződéssel bíró gazdasági társaság által megállapított árat el kellett fogadnia. A pénzt egy ügyvédi számlára átutalta az önkormányzat.

A szerdai tárgyalás után a gazdák képviseletében az egyik felperes elmondta: megdöbbenve szereztünk arról tudomást, hogy ebből a perből politikai ügyet próbálnak kreálni. Hangsúlyozta: semmilyen politikai indíték nincs a perindítás mögött.

Az MTI megerősített információi szerint, a Best Invest Projekt Hungária Kft. vételárajánlata hektáronként 14 millió forint volt, amelyből 6 millió forintig 3 százalék, az e feletti részből pedig 50 százalék volt az ingatlancég jutaléka. Az MTI megkérdezett egy ingatlanközvetítőt, aki elmondta: a hat százalék feletti jutalék már kirívóan magas, "ami a jó erkölcs" fogalmát már kimeríti.

Az MTI megkérdezte az alpereseket, de ők nem kívántak nyilatkozni. Jogi képviselőjük mindössze annyit mondott: nem világos számukra, hogy keresetükben mit kérnek a felperesek.

A per január 25-én folytatódik a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Olvasóink írták

 • 4. h65535 2009. december 02. 23:15
  „#1: Még több lóvé kéne neki, mert rájöttek arra, hogy még lehetett volna feljebb tolni az árat. Igazi szarházi viselkedés... Eső után köpönyeg.”
 • 3. macs 2009. december 02. 21:48
  „A jó erkölcs nem jogi kategória. Amikor aláirták az opciós szerződést , aláirták a sikerdíjat is.
  Kezdem érteni miért kerül nálunk minden sokkal többe, mint másut. Ha kiderül, hogy valamilyen beruházás készülődik, a tulajdonosok arányárban mérik a cm2-t.
  Csak emlékeztetőül:
  A jó üzleti érzékkel megvásárolt földre tavaly akadt vevő. A Daimler AG ugyanis bejelentette, hogy Kecskemétre telepít egy gyárat 800 millió eurós óriásberuházással, amennyiben az önkormányzat biztosít hozzá egy megfelelő földterületet. A város a Best Invest bevonásával tett eleget a kérésnek és 7,7 milliárd forintért vásárolta fel az iroda által lekötött földeket, amelyek összesen 441 hektárt tesznek ki és 170 tulajdonos osztozott rajta korábban. (A Best Invest Projekt Hungária Kft. jó üzleti lehetőséget szimatolva évekkel ezelőtt megkezdte a Kecskemétet délről elkerülő 54-es út melletti szántók opciós szerződéssel való lekötését. A zömében néhány hektáros parcellák egyenként nem sokat értek, egybefogva annál többet.)
  A korábbi tulajdonosok sokallják az ingatlanközvetítő által szerzett 2 milliárd forint sikerdíjat és kisemmizve érzik magukat. A perben az ingatlanirodának adott megbízási és a várossal kötött adásvételi szerződések semmissé nyilvánítását kezdeményezték. A megbízásban 3 százalékos jutalékot ígértek a Best Investnek, viszont amennyiben 600 forintos négyzetméterenkénti árnál magasabb összeget sikerül kialkudniuk, úgy 50 százalék is járt a nyereségből.
  A korábbi földtulajdonosok így sem kevés pénzhez jutottak, a felperesek összesen 643 millió forintot kaptak szántóikért. A megbízási szerződéseknél nem ritka a sikerdíj, mivel a megbízók ezzel motiválják a közvetítőket a magasabb díj kialkudására.
  Remélem a Mercedes nem gondolja meg magát. Kár lenne a 2500, áttételesen 10 ezer munkahelyért.”
 • 2. N.P. 2009. december 02. 21:11
  „A "gazdák" akik az eladáskor üzletembernek álcázták magukat kérjenek tanácsot a Mars téri 13-aktól!”
 • 1. rozator 2009. december 02. 21:02
  „Nem értem. Eladták a területet, megkapták a kialkudott vételárat! Mi a gond?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zuschlag-per: befolyásolták az ifjúsági szakterületet

Az ifjúsági szakterület komoly politikai nyomásnak volt kitéve az ifjúsággal és a sporttal… Tovább olvasom