A biztonságos kerékpározást oktatták Ópusztaszeren

A biztonságos kerékpározásról tanulhattak elméletben és gyakorlatban kedden az ópusztaszeri fiatalok. Az iskolában tartott rendezvényről senki nem ment haza üres kézzel: a résztvevők a biciklizéshez szükséges felszereléseket kaptak ajándékba.

Kerékpáros közösségi rendezvényt tartottak tegnap délután Ópusztaszeren, a Szent Miklós Katolikus Általános Iskolában. A program célja az volt, hogy a 2020 nyarára kiépülő kerékpárúton, mely Sándorfalvát Ópusztaszerrel köti össze, szabályosan és biztonságosan tudjanak közlekedni a helyiek.

– Ezen az ingyenes rendezvényen a megyei balesetmegelőzési bizottsággal és mentőszolgálattal közösen az alapvető tudnivalókat szeretnénk átadni – mondta el Paczir Balázs szervező. Ennek érdekében előadásokat tartottak, KRESZ tesztet lehetett kitölteni, a programsorozat végén pedig egy ügyességi pályán ki is lehetett próbálni, ki hogyan tud kerékpározni.

Az elmélet után gyakorlatban is kipróbálhatták a biztonságos kerékpározást a gyerekek. Fotó: Török János

Bár a rendezvény nyitott volt, gyakorlatilag csak az iskola diákjai és pedagógusai vettek részt rajta. A program első felében megtanulhatták a legfontosabb közlekedési szabályokat, valamint azt is, melyek a kerékpár kötelező tartozékai. – Nem a büntetés a nagyobb baj, hanem az, ha valaminek a hiánya miatt baj ér benneteket az úton – hangsúlyozta Vad Róbert, a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési bizottságának titkára. A szakember lapunknak elmondta, tapasztalatok alapján megyénkben már viszonylag kevés gond van a kerékpárok felszereltségével, az elmúlt évek kampányainak köszönhetően a biciklisek tudják, mi kell a biztonságos közlekedéshez. – Az oldalprizma, ami időnként még hiányzik, illetve a láthatósági mellény használatával sincsenek sokan tisztában. Azt lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén mindig viselni kell – hangsúlyozta.

A mentők arról beszéltek a rendezvényen, melyek a leggyakoribb kerékpáros balesetek és azokat hogyan lehet elkerülni. Az elmélet után pedig jöhetett a gyakorlat az udvaron felállított akadálypályán. Aki beért a célba, annak kerékpárját a szakemberek egyből átvizsgálták, és ha hiányzott róla valami, azt egyből rászerelték. Az elsős Katica járgányával például sok dolguk volt, azon ugyanis sem prizma, sem világítás nem volt. – Anyáék el fognak ájulni, ha meglátják ezt a rózsaszín csengőt – mutatta mosolyogva a számára legkedvesebb felszerelést, melyet hiánya miatt szintén ajándékba kapott.

– Nekem csak csengőm nem volt – mesélte Benedek, akinek viszont a zöld színű prizma nyerte el tetszését, olyat ugyanis még nem látott. A kisfiú elárulta, hogy rendszeresen bicajozik, szüleivel pedig Kistelekre is eltekernek időnként, van, hogy sötétedés után. Az tehát természetes volt, hogy az ő kerékpárján minden fontos láthatóságot garantáló felszerelés rajta volt.

Akik nem saját biciklivel érkeztek, azok is kaptak ajándékot: láthatósági mellényt, csengőt vagy fényvisszaverő szalagot választhattak. Utóbbiból elég gyorsan fénykard lett a fiúk kezében, de legalább addig is jót játszottak, amíg nem pattanhattak nyeregbe.

Épül a kerékpárút

A Sándorfalva-Dóc-Ópusztaszer útvonalon épülő kerékpárút mintegy 17,6 kilométer hosszúságú lesz. Érdekessége, hogy jelentős részben a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet területén és a Natura 2000-es hálózat Alsó-Tiszavölgy Különleges Madárvédelmi Területén halad keresztül. Délen a Szegedre, északon a Kistelekre vezető vonalhoz csatlakozik majd, így jövő nyártól a megyeszékhelyről az érintett települések bármelyikére el lehet majd kerekezni. A munkálatok a tervezett ütemben haladnak, az útvonal egy részén már le is betonozták a nyomvonalat.

 

Hozzászólások