A biztonságos kerékpározást oktatták Ópusztaszeren

A biztonságos kerékpározásról tanulhattak elméletben és gyakorlatban kedden az ópusztaszeri fiatalok. Az iskolában tartott rendezvényről senki nem ment haza üres kézzel: a résztvevők a biciklizéshez szükséges felszereléseket kaptak ajándékba.

Kerékpáros közösségi rendezvényt tartottak tegnap délután Ópusztaszeren, a Szent Miklós Katolikus Általános Iskolában. A program célja az volt, hogy a 2020 nyarára kiépülő kerékpárúton, mely Sándorfalvát Ópusztaszerrel köti össze, szabályosan és biztonságosan tudjanak közlekedni a helyiek.

– Ezen az ingyenes rendezvényen a megyei balesetmegelőzési bizottsággal és mentőszolgálattal közösen az alapvető tudnivalókat szeretnénk átadni – mondta el Paczir Balázs szervező. Ennek érdekében előadásokat tartottak, KRESZ tesztet lehetett kitölteni, a programsorozat végén pedig egy ügyességi pályán ki is lehetett próbálni, ki hogyan tud kerékpározni.

Az elmélet után gyakorlatban is kipróbálhatták a biztonságos kerékpározást a gyerekek. Fotó: Török János

Bár a rendezvény nyitott volt, gyakorlatilag csak az iskola diákjai és pedagógusai vettek részt rajta. A program első felében megtanulhatták a legfontosabb közlekedési szabályokat, valamint azt is, melyek a kerékpár kötelező tartozékai. – Nem a büntetés a nagyobb baj, hanem az, ha valaminek a hiánya miatt baj ér benneteket az úton – hangsúlyozta Vad Róbert, a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési bizottságának titkára. A szakember lapunknak elmondta, tapasztalatok alapján megyénkben már viszonylag kevés gond van a kerékpárok felszereltségével, az elmúlt évek kampányainak köszönhetően a biciklisek tudják, mi kell a biztonságos közlekedéshez. – Az oldalprizma, ami időnként még hiányzik, illetve a láthatósági mellény használatával sincsenek sokan tisztában. Azt lakott területen kívül, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén mindig viselni kell – hangsúlyozta.

A mentők arról beszéltek a rendezvényen, melyek a leggyakoribb kerékpáros balesetek és azokat hogyan lehet elkerülni. Az elmélet után pedig jöhetett a gyakorlat az udvaron felállított akadálypályán. Aki beért a célba, annak kerékpárját a szakemberek egyből átvizsgálták, és ha hiányzott róla valami, azt egyből rászerelték. Az elsős Katica járgányával például sok dolguk volt, azon ugyanis sem prizma, sem világítás nem volt. – Anyáék el fognak ájulni, ha meglátják ezt a rózsaszín csengőt – mutatta mosolyogva a számára legkedvesebb felszerelést, melyet hiánya miatt szintén ajándékba kapott.

– Nekem csak csengőm nem volt – mesélte Benedek, akinek viszont a zöld színű prizma nyerte el tetszését, olyat ugyanis még nem látott. A kisfiú elárulta, hogy rendszeresen bicajozik, szüleivel pedig Kistelekre is eltekernek időnként, van, hogy sötétedés után. Az tehát természetes volt, hogy az ő kerékpárján minden fontos láthatóságot garantáló felszerelés rajta volt.

Akik nem saját biciklivel érkeztek, azok is kaptak ajándékot: láthatósági mellényt, csengőt vagy fényvisszaverő szalagot választhattak. Utóbbiból elég gyorsan fénykard lett a fiúk kezében, de legalább addig is jót játszottak, amíg nem pattanhattak nyeregbe.

Épül a kerékpárút

A Sándorfalva-Dóc-Ópusztaszer útvonalon épülő kerékpárút mintegy 17,6 kilométer hosszúságú lesz. Érdekessége, hogy jelentős részben a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet területén és a Natura 2000-es hálózat Alsó-Tiszavölgy Különleges Madárvédelmi Területén halad keresztül. Délen a Szegedre, északon a Kistelekre vezető vonalhoz csatlakozik majd, így jövő nyártól a megyeszékhelyről az érintett települések bármelyikére el lehet majd kerekezni. A munkálatok a tervezett ütemben haladnak, az útvonal egy részén már le is betonozták a nyomvonalat.

 

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Mérföldkőhöz ért az atomerőmű-beruházás
Továbbra is nagy ütemben terjed a járvány Amerikában
Arizonában meghaladta a százezret a fertőzöttek száma, Miamiban lezárták az éttermeket.
Hetek óta először találtak újabb, bizonyítottan koronavírussal fertőzötteket Görögországban
43 emberről is bebizonyosodott, hogy szervezetében hordozza a kórokozót.
Késelések és agyhalálig vert buszsofőr – erőszakos volt a hétvége
Több városban is voltak késeléses támadások, egy hatfős banda alaposan helybenhagyott egy motoros rendőrt, akit súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba, egy buszsofőrt pedig úgy megvertek, hogy beállt nála az agyhalál.
Ketten sérültek meg egy ütközésben Szeged és Domaszék között – Fotók
Előzési manőver közben ütközött össze két személygépkocsi Domaszék közelében a Szeged felé vezető úton.
Potápi: megerősödve került ki a járványból a magyarság
A nemzeti összetartozás évének tervezett programjait a koronavírus-járvány jelentősen átírta, a karantén következtében ugyanakkor a kapcsolatok ápolásának új lehetőségei nyíltak meg.
Kukába dobták a konzultációs íveket a momentumosok, majd letagadták
Utcai kukában landolt jó néhány kitöltött nemzeti konzultációs kérdőív Debrecenben, miután egy motoros a helyi momentumosoknak átadta őket.