Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

A bírói függetlenséget látja veszélyben 750 spanyol bíró egy ítélet visszhangja miatt

A bírák úgy vélik, hogy "társadalmi nyomás" nehezedik a navarrai bíróságra, amely májusban nem szexuális erőszak, hanem szexuális visszaélés miatt ítélt el nem jogerősen öt férfit.
A pamplonai szexuális bűncselekményben hozott ítélettel szemben kritikus társadalmi és politikai visszhang miatt a bírói függetlenséget látja veszélyben az a 750 spanyol bíró, aki panaszbeadványt írt alá és juttatott el szerdán az Európai Bírák Konzultatív Testületéhez (CCJE).

A bírák úgy vélik, hogy "társadalmi nyomás" nehezedik a navarrai bíróságra, amely májusban nem szexuális erőszak, hanem szexuális visszaélés miatt ítélt el nem jogerősen öt férfit, akiket azzal vádoltak, hogy csoportosan megerőszakoltak egy 18 éves lányt a pamplonai San Fermín-ünnepségek idején két évvel ezelőtt.
    
A bíróság nem látta bizonyítottnak az erőszakot, mert azokon a mobiltelefonos felvételeken, amelyeket az elkövetők készítettek az aktusról, és mutattak be bizonyítékként az eljárásban, nem látszik, hogy a lány ellenállást tanúsítana.
    
A vádlottakra kilencéves börtönbüntetést szabtak ki az ügyész által kért több mint 22 év helyett.
    
Országszerte tömegek vonultak utcára tiltakozásként az enyhének tartott ítélet ellen, a spanyol kormány pedig bejelentette, hogy felülvizsgálja a büntető törvénykönyv szexuális bűncselekményekre vonatkozó részét.
    
A konzervatív kormányt azóta szocialista kabinet váltotta az ország élén, amely szintén fontosnak tartja a módosítás végrehajtását.
    
Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes parlamenti bizottsági meghallgatásán azt mondta: "Ha egy nő nem mond egyértelműen igent, minden más nemnek számít".
    
Véleménye szerint nem függhet a bírói értelmezéstől a szexuális agresszió megítélése.
   
A bírák az ítélet elleni tiltakozási hullámot "nyilvános lincselésnek" tartják, amely a politikusok "bűnrészességével és bátorításával" valósult meg, ezért kérik az európai testület közreműködését, hogy "segítsen a spanyol államnak betartani az Európa Tanács bírákra vonatkozó normáit", és foglaljon állást az ügyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadszor is lesújtott az Ezüstfejsze - Hamis növényvédő szerekre csapott le az Europol

Rekordmennyiségű, 360 tonna hamisított növényvédő szert foglaltak le. Tovább olvasom