Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Amerikai katonák érkeztek Haiti fővárosába

Amerikai tengerészgyalogosok kezdték meg bevonulásukat kedd reggel Haiti fővárosába; az első katonák az elnöki palota közelében foglaltak el állásokat.
A 82. légi szállítású hadosztály mintegy ötven, teljes harci felszerelést viselő emberét helikopterek vitték a romokban álló palotához, miközben társaik Port-au-Prince-től 16 kilométerre délnyugatra szálltak partra. Ez utóbbiak az egyik tisztjük tájékoztatása szerint arra készülnek, hogy a szomszédos favakon keresztül felvegyék a kapcsolatot az ENSZ kéksisakosaival. További kétezer amerikai katona várakozik hajókon a part közelében. Feladatuk a mentési munkálatok és a segélyek szétosztásának biztosítása.

A palotától egy szakasznyi felfegyverzett, de fegyverét lefelé fordítva, a vállán hordozó tengerészgyalogos a közeli fővárosi központi kórház felé vette az irányt, minden bizonnyal azzal a szándékkal, hogy védelmet nyújtson az ott dolgozó nemzetközi orvoscsoportnak.

A palota őrzésére érkezett katonákat sokan megéljenezték a kerítés körül kialakult menekülttáborban, de nem mindenki volt ennyire lelkes. Volt aki azt mondta: még hosszabb ideig is maradhatnak, mint 1915-ben, amikor egy 19 éves amerikai megszállási időszak kezdődött. Egy másik viszont így vélekedett: "Ez megszállás. Az elnöki palota a mi hatalmunk jelképe, a büszkeségünk". Valaki méltatlankodott a tömegben: "Én nem láttam amerikaiakat az utcákon vizet és élelmet osztani, de a palotához már eljöttek". Egy másik úgy vélte, hogy bár nem vágynak külföldi katonák partraszállására, "de tekintettel a borzalmas helyzetre, szükség van a jelenlétükre".

Az amerikai légierő kedden megkezdte ivóvíz és élelem ledobását ejtőernyővel. Egy Észak-Karolinából érkezett gépről 14500 adag ennivalót és 15 ezer liter vizet dobtak le a port-au-prince-i repülőtér közelében.

A szigeten és a környező vizekre küldött hajókon már több mint 11 ezer amerikai katona van. René Preval haiti elnök - aki a repülőtéri rendőrkapitányságon rendezte be ideiglenesen a hivatalát -, azt hangsúlyozza, hogy az amerikai erők a rend fenntartásában segédkeznek. Robert Gates amerikai védelmi miniszter erről azt mondta, hogy erői nem fognak rendőri szerepet betölteni, de megvédik magukat, és "joguk van megvédeni az egyszerű haiti lakosokat és a nemzetközi közösség tagjait, ha valami történik".

Nemzetközi téren eddig csak Venezuela és Nicaragua elnöke berzenkedett az amerikai katonai jelenlét miatt. Hugo Chávez és Daniel Ortega szerint Washington arra használja ki a tragédiát, hogy elfoglalja Haitit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Erich Segal, a Love Story írója

Hetvenkét éves korában elhunyt Erich Segal amerikai író, a Love Story és az Oliver történetének… Tovább olvasom